Keski-Suomen sairaanhoitopiirin, Essoten, Siun soten sekä Vaasan ja yhteinen hanke, eli Aster-potilas- ja asiakastietojärjestelmä ei saanut Äänekoskeltakaan hyväksyntää.
Kaupunginvaltuusto päätti ettei Äänekosken kaupunki valtuuta Keski-Suomen sairaanhoitopiiriä siirtymään Aster-hankesuunnitelman mukaiseen tarkennettuun toimitusprojektivaiheeseen, toimimaan tilaajana Aster-hankkeen toimitus-, palvelu- ja käyttöönottovaiheessa, eikä allekirjoittamaan Aster-järjestelmän toimitus- ja palvelusopimusta yhdessä järjestelmätoimittajan ja muiden tilaajien kanssa.
700 000 asukkaan alueelle suunniteltu asiakas- ja potilastietojärjestelmä piti ottaa käyttöön vuosien 2025-2026 aikana, mutta nyt vaikuttaa siltä, että hanke on kaatumassa, sillä 11 kuntaa Äänekosken lisäksi on kielteisellä kannalla. Vuonna 2019 hankintakokonaisuuteen mukaan lähdöstä oli kustannusarvio Keski-Suomen osalta 60 miljoonaa euroa. Kesäkuussa ilmoitettiin Keski-Suomen osuudeksi lähes 64,5 miljoonaa euroa, niin elokuussa tarkastuslaskennan jälkeen summa olikin jo 128,7 miljoonaa euroa. Sairaanhoitopiiriltä vastattiin, että kyseessä on ”inhimillinen laskuvirhe”.
– Luottamus on mennyt sairaanhoitopiiriin. Moraalikäsitys on tuntunut häviävän jo aikaa sitten, kun ei osata tehdä johtopäätöksiä. SDP:n Rolf Nyholm sanoi, ja kertoi koko ryhmän olevan hänen kanssaan samalla kannalla.
Keskustan Henna Penttinen totesi, että toiseksi tullut järjestelmä oli 35 miljoonaa euroa kalliimpi.
– Asterjärjestelmä on yksinkertainen käyttää, ja toivon, ettei muisteltaisi vanhaa, sillä nyt näyttää ettei päätöksenteko ole nyt järkevällä pohjalla, vaan on henkilöytynyt, Penttinen sanoi.
Systeemimme on haavoittuva, totesi Sirpa Martins (vas).
– Uudistumisen onnistumiseksi olisi tärkeää, että meillä olisi tietojärjestelmä, joka olisi kansallisesti kattava. Ei tehdä tilkkutäkkiä, ei pilata tätä hätiköidyillä ratkaisuilla. Tilaajalla ei ole ollut tietoa mitä tilata eikä tarjoajilla ole tietoa mitä tarjota. Aster ei nyt näytä toimivalta järjestelmältä, Martins sanoi.
Marjatta Huhta vastasi, että valtionjohto on päättäny, että emme voi luoda koko maan kattavaa järjestelmää. Hän laski, että hinta on 465 euroa per asukas ja ylläpitohinta on 65 euroa per asukas.
– Asterhankinta on Äänekosken asukkaiden hyvinvoinnin kannalta keskeinen ja tärkeä hankinta. Se on järjestelmä joka asiakkaasta tehdyt kirjaukset samaan samaan kakkuun ja on todella tärkeää että näin käy. Hinta on suuri, mutta niin on muutoskin. Muutos vie meidän sosiaali-ja terveyspuolen aivan uudelle tasolle. Ehdotan, ettei Asteria haudata kättelyssä, vaan jätetään asia uudelleen käsittelyyn, Huhta sanoi.
Leila Lindell ja Anna-Riitta Pentinpuro kannattivat Huhdan esitystä. Ennen äänestystä ryhmät pitivät 10 minuutin teknisen tauon. Äänestys päättyi äänin 25-18, jolloin kaupungihallituksen päätös tuli valtuuston päätökseksi.
Sairaanhoitopiirin valtuuston jäsen, vihreiden Kimmo Tuikka sanoi, että kolme muuta sairaanhoitopiiriä ovat jo hyväksyneet Asterhankkeen.
– Onko kyseessä hämännyt laskuvirhe vai jälkipuintia sairaala Novasta tulleista hintaylityksistä. Epäilyttää, jos peli vihelletään poikki tässä vaiheessa, ja jäädään odottamaan, että saadaan tilalle jotain halvempaa, Tuikka sanoi ja pohti onko kritiikki kosto tai piikki sairaanhoitopiirille.
– Piti maksaa 65 miljoonaa ja nyt on hintalappu 128 miljoonaa. Kustannukset laukkaa koko ajan eteenpäin, peli poikki ja katsotaan järjestelmä uusiksi, perussuomalaisten Lauri Lax sanoi. Myös keskustan Harri Piilonen oli samalla linjalla.
– Tällainen digitalisaatio on saanut hinnat lähtemään käsistä, Marko Laitinen jatkoi.
– Korostaisin potilasturvanäkökulmaa mieluummin kuin euroja. Muistutan, että Asteri maksaa itsensä takaisin ja että hankkeelle haetaan potilasturvallisuutta ja palvelua todella isolle joukolle, Pilvi Honka (vihr) sanoi.