ÄKS

Sannista tuli täysiverinen Mikko Niskanen tietäjä: ”Mikon Matkassa -näyttely on ollut itsellenikin upea matka”

21.07.2022 13:22 (muokattu 21.07.2022 13:31)
Sanni Tammelinista tuli Mikko Niskanen fani - ja tietäjä. Tervetuloa Mikon Matkassa -näyttelyyn, se on avoinna heinäkuun loppuun saakka.

Kun Sanni Tammelin aloitti työkokeilun Äänekosken elinvoimayksikössä, ei hän voinut edes aavistaa mitä pesti tuo tullessaan. Nyt hän on on täysiverinen Mikko Niskanen -tietäjä. 

 

Sanni Tammelin (23) on syntyperäinen äänekoskelainen. Niin on elokuvaohjaaja Mikko Niskanenkin. Sanni asuu linnuntietä mitattuna noin sadan metrin päässä Mikko Niskasen syntymäkodista, ja näistä yhtäläisyyksistä huolimatta, ei Äänekosken suurmies ole ennen kesäkuuta sanonut Sannille lähes yhtään mitään. 

– Sen mä tiesin, että Mikko oli Pekka ja Pätkä Sammakkomiehinä -elokuvassa YK-sotilaan roolissa, siinä kaikki, Sanni nauraa. 

Nyt on tietoa pää täynnä. Kun elinvoimayksikössä alkoivat työt käydä vähiin ja henkilöstön kesälomat koputtelemaan ovella, annettiin Sannille tilaisuus tulla Mikon Matkassa -näyttelyn valvojaksi. Yksin ei näyttelyssä ole tarvinnut aikaa kuluttaa, sillä kävijöitä on jo lähes tuhat! 

– Kun tulin Torikadun näyttelytilaan ei siellä ollut vielä muuta kuin likaiset ikkunat. Ne me pestiin ihan ekana Marjon (Steffansson) kanssa ja sain ikkunan pesun lomassa kuulla ensimmäisen luennon elokuvamiehen Äänekoski -taustasta. 

Sanni on kiitollinen, että pääsi mukaan jo näyttelyn ripustusvaiheessa. 

– Kuuntelin tarkalla korvalla mitä Jorma (Niskanen) ja Marjo kertoivat. Jo tässä vaiheessa nousi kiinnostus Mikkoa ja hänen töitään kohtaan ja aloin vapaa-ajallani tutustua häneen vielä tarkemmin. Nyt olen lukenut jokaisen hänestä kirjoitetun kirjan ja katsonut kaikki elokuvat, jotka suoratoistopalveluista löytyy. Haluaisin nähdä kaikki elokuvat paitsi Asfalttilampaat, sillä haluan olla joviaali Mikolle, Sanni naurahtaa ja viittaa Mikkoa harmittaneisiin kokemuksiin elokuvan teon yhteydessä.  

Sanni on paikalla viitenä päivänä viikossa ja on harjaantunut ammattimaiseksi Mikko -tietäjäksi. Hän kertoo näyttelyyn tulleille tarinoita Mikosta, eikä muistilapuista ei tarvitse luntata, sillä nuori pää muistaa asioita partaveitsen terävästi. 

– Tämä on ollut itsellenikin erittäin mieluisa matka. Olen oppinut reilussa kuukaudessa paljon, ei vain kotikaupungistani, sillä olen saanut valtavan määrän positiivista tietoa Mikon aikalaisten tarinoita kuunnellessani. Toivon, että näyttely saa jatkoa mahdollisimman pian, ja että minä saan olla mukana näyttelyn vaiheissa, muuten loukkaannun verisesti, Sanni nauraa. 

Mikko on jättänyt Sanniin pysyvän ja unohtumattoman jäljen. 

– Miten voi ikävöidä ihmistä, jota ei ole koskaan tavannutkaan, se on minua jo surkuhupaisasti huvittanut, Sanni Tammelin pohtii. 

Näyttely on avoinna heinäkuun loppuun saakka. Sannin kanssa näyttelyä luotsaamassa ovat myös Marjo Steffansson ja Mikon poika Jorma Niskanen. 

– Jos Jormaa haluaa jututtaa se onnistuu perjantaista sunnuntaihin ja tulevalla viikolla keskiviikosta sunnuntaihin. 

Kannattaa siis tulla kuulemaan tarinoita Mikon töistä ja elämästä, näyttelyyn on vapaa pääsy. 

– Nyt on näyttelyn alakerrassa mahdollista katsoa muun muassa Huiman 60-vuotisjuhlat vuodelta 1964 – tietenkin Mikko Niskasen itsensä kuvaamana ja selostamana, Sanni vinkkaa.

Mikon Matkassa -näyttely, Torikatu 4, Äänekoski

Avoinna ti-su klo 12-18 heinäkuun loppuun saakka 

Vapaa pääsy

Järjestäjänä Kultuuriyhdistys Ääniä

tiedustelut ja ryhmät 040 841 2945

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy