ÄKS

Seisokki seisauttaa tehtaan tuotannon

29.10.2015 08:49 (muokattu 29.10.2015 12:29)
Kun jättikokoinen tehdas pysäytetään se ei suinkaan tarkoita sitä, että joku kääntää kahvasta virrat seis. Historiallinen seisokki on ohi, ja aikataulu piti minuutilleen.

 

 

Metsä Fibren Äänekosken tehtaan vuosihuolto eli seisokki on takana, ja tehdas pyörii jo täyttä päätä. Viikon kestävä vuosihuolto tehdään nimensä mukaisesti kerran vuodessa. Tällöin tehdas huolletaan lattiasta kattoon, jotta se pyörii seuraavaan seisokkiin saakka kitkatta. Edellinen seisokki oli keväällä 2014, mutta toki tehtaalla huolletaan laitteita läpi vuoden tehtaan ajettavuuden, hyvälaatuisen sellun ja turvallisuuden varmistamiseksi. Huoltoon osallistuu koko tehdas eri osastoineen: puunkäsittely, massatehdas, kuivaamo, talteenotto ja biovoimalaitos.

TÄMÄN KOKOISEN tehtaan vuosihuolto on operaatio, jossa, seisokkiväen ammattitaito, logistiikka, tiedotus ja aikataulutus sekä rautainen yhteistyö lyövät kättä keskenään. Metsä Fibren seisokkitöitä on oman henkilöstön lisäksi tekemässä peräti 600 ulkopuolista työntekijää, joukossa myös paikkakunnalla toimivia yrityksiä.

– Kyseessä on suuri ponnistus, minkä onnistumiseksi asioiden tulee natsata hyvin yhteen, kertovat seisokin keittämötyömaan avainhenkilöt osastomestari Matti Näätsaari ja Botnia Mill Servicen palveluksessa työskentelevä kuitulinjan käynnissäpitomestari Pasi Forssell.

Ennen seisokkia tehdas ajettiin suunnitellusti alas.

– Prosessit ajetaan alas hallitusti ja tehdään tarvittavat tyhjennykset. Tämä vaihe kestää pari päivää. Tehdään turvalukituksia, pestään ja putsataan, Forssell luettelee. Turvallisuusasiat ovat prioriteettilistan kärjessä. Tehdasalueelle töihin tuleva käy turvallisuusperehdytyksessä. Jokaiseen työvaiheeseen tehdään myös riskiarvioinnit.

– Järjestämme turvallisuuskoulutuksia ja turvallisuusperehdytys on kaiken a ja o. Emme tyydy siihen, että vain perehdytetään. Teemme päivittäin turvallisuuskierroksia ja katsomme, että suojavarustukset ovat asianmukaiset ja että käytettävät työkalut täyttävät turvallisuuspuitteet. Jokainen osasto käy omien toimijoidensa kanssa läpi kriteerit täyttävät asiat. Me emme vain vaadi, vaan myös valvomme vaatimuksia, Näätsaari painottaa.

-Yhtä lailla valvomme ympäristöturvallisuutta. Työsuoritukset tulee tehdä kaikissa kohteissa ympäristöä rasittamatta. Tehtaan alas- ja ylösajot, vaikka ne tehdäänkin hallitusti, aiheuttavat hajuhaittaa lähiympäristöön”, lisää Näätsaari.

Matti Näätsaari ja Pasi Forssell huolehtivat seisokin aikataulusta ja tidon sujuvasta kulusta.

Matti Näätsaari ja Pasi Forssell huolehtivat seisokin aikataulusta ja tiedon sujuvasta kulusta.

TEHTAAN OMALLE tuotantohenkilöstölle seisokkiviikko on normityöstä poikkeava.

– Silloin ei vahdita prosessia vaan osallistutaan pesu- ja puhdistustöihin ja tyhjennyksiin. Putkistoissa on kemikaaleja, ne tyhjennetään ja huuhdotaan, jotta putkistotöihin on turvallista ryhtyä. Työtä riittää valtavasti, ja onneksi meillä on osaavaa ja sitoutunutta henkilökuntaa sitä tekemään, Näätsaari kertoo.

HISTORIALLISTA ja samalla yksi seisokin suurimmista töistä oli keittimen pohjakaavarin vaihdelaatikon kunnostus. Keittimen pohjalla pyörivä 30-vuotias pohjakaavari irrotettiin ensimmäistä kertaa ja vietiin Andritzin konepajalle Savonlinnaan huollettavaksi. Kaavari on 23 tuhatta kiloa painava, henkilöauton kokoinen laite, joka purkaa ulostulevaa massa-lipeäliuosta, niin että se pääsee poistumaan keittimestä vaivattomasti.

– Pohjakaavari eli pohjapurkain on ollut paikallaan vuosikymmenet. Täytyy todeta, että vaikka vanha tehdas ajetaankin parin vuoden päästä alas, oli tarpeellista viedä osa huoltoon, miehet tuumaavat.

Noin 60 metriä korkea keitin on iso huollettava. Työskentely tapahtuu useissa tasoissa: maan tasalla, keittimen sisällä pohjalla ja eri sihtivyöhykkeillä sekä huipussa yläruuvilla. Eri työvaiheet tehdään lomittain, tällöin ei ole vaaraa tavaroiden putoamisesta kenenkään päälle ja myös nostureiden käyttö on hallittua ja turvallista.

– Keitin on tavallaan halkaisijaltaan kuusi ja puoli metriä oleva pystyputki. Keitin jäähdytetään ja tuuletetaan ja sinne rakennetaan useita eri tasoja. Kun tehdään nostotöitä ei turvallisuusohjeita noudattaen alapuolella saa  työskennellä. Jos jokaisella tasolla voitaisiin  työskennellä yhtä aikaa, työ sujuisi huomattavasti nopeammin. Kokonaisaikataulun hahmottaminen vähentää riskejä, Näätsaari kertoo.

image

KUN YKSI työvaihe on valmis, siirrytään seuraavaan. Keittämötyömaalla hommia tekevät turvallisuusohjeistuksien mukaisesti monen eri alan yhteistyökumppanit.

– Hitsareita, pumpunkorjaajia, pesijöitä, telinerakentajia, eristystyöntekijöitä sekä, sähköautomaatialan osaajia, mekaanisia asennuksia tekeviä ja painelaiteasiantuntijoita. Tarvitaan nostimia ja niille kuljettajia eli erilaista logistiikkaakin tarvitaan paljon, Forssell luettelee.

Keittimen huolto vaatii runsaasti päällekkäistyöskentelyä Etukäteen tehty suunnittelu takaa työskentelyn sujuvuuden. Yhteistyökumppaneiksi on valittu sellaiset tahot, joiden kanssa työ sujuu kuin tanssi.

– Molemminpuolinen sitoutuminen edesauttaa sujuvaa töiden etenemistä ja tehtaan käynnistämistä. Seisokkityöt käydään etukäteen tarkasti läpi eri toimijoiden vetäjien kanssa ja he käyvät vastaavat asiat omassa porukassaan läpi, Forssell sanoo.

KAKSIKKO KERTOO, että pieniä ylläreitä mahtuu aina matkan varrelle. Jossakin työvaiheessa saattaa löytyä enemmän korjattavaa, mikä kumuloituu seuraaviin työvaiheisiin ja tuo haasteita seisokkiaikataulussa pysymiseen. Lokakuiselle Metsä Fibren Äänekosken tehtaan seisokkiviikolle oli listattuna yhteensä 550 erillistä työtä. Sääolosuhteet olivat ihanteelliset, mikä myös edesauttoi seisokkiaikataulussa pysymistä. Kovassa tuulessa nostotöitä ei olisi voinut tehdä. Tässä laajuudessaan tämä huoltoseisokki oli 30-vuotiaalle tehtaalle viimeinen. Seisokin aikataulu piti minuutilleen

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy