Sumiaisten pitkäaikaisin kuntavaikuttaja, Keskustan Seppo Hänninen lähti mukaan politiikkaan vuonna 1973 ja jjätti luottamustehtävät toisille edellisen valtuustokauden päätteeksi.
Neljän vuosikymmenen mittainen poliittinen ura antaa painoarvoa miehen puheille. Näyttöjä riittää kyllä.
– On saanut olla rivivaltuutettuna, mutta on saanut myös olla isoissa tehtävissä. Ehkä minä sitten olin luottamuksen arvoinen, Seppo Hänninen hymyilee.
Monenlaisia päätöksiä on saanut olla nuijimassa. Sumiaisten liittyminen Äänekoskeen oli päätös, jota ei saattanut kevyesti olla hyväksymssä.
– Kuulin monelta suunnalta, että siihen ansaa ei parane lähteä, ainakin äkkipäätään. Ja niinhän siinä kävi, että pikku hiljaa on Sumiaisista palveluita nakerrettu.
Hänninen on kokenut politiikan piireissä monen sortin vaikuttamista.
– On ollut kateutta, on ollut selkään puukottamista. Vaikka olisi kuinka ääniharava, niin aina ei paikat jaeta, niinkuin demokratiassa kuuluisi tapahtua. Demokratia ei toteudu, jos vallanhimo iskee päälle. Kaunaa ei tietenkään tarvitse kantaa, vaikka olenkin vuosikymmenten aikana joutunutkin politiikan pelinappulaksi, Hänninen naurahtaa.
Hän sanoo, kuinka jämäkkyyttä on saanut kuluvalta valtuustokaudelta hakea.
– Yhteishenki näyttää olevan kateissa ja tuntuu, että päätöksenteko on kuin tervan juontia. Kausi on ollut sanalla sanottua sekava, kun ryhmät ovat hajonneet. Loikkari pettää äänestäjän, näin minä asian ajattelen, Hänninen pohtii.
Hän sanoo, että kuntavaalit ovat henkilövaalit, ja että poliitikon pitää näkyä.
– Minut valittiin mukaan 11 kertaa, ja siitä saa olla kiitollinen äänestäjille. Jos poliitikolla on poliittinen muisti lyhyt, niin äänestäjä kyllä muistaa, onko saanut jotakin aikaiseksi vai onko ollut paikalla vain kumileimasimena. Äänet kerätään vaalikauden aikana, ei vaalimakkaralla ja vaalipuheilla. Tärkeintä on luottamus ja poliitikkoon täytyy pystyä luottamaan! Jos petät luottamuksen, et saa sitä enää takaisin. Jos omassa ryhmässä on yksi mätä omena, niin se pilaa koko porukan maineen. Meillä on turhan voimakkaita valtuutettuja, ja se heijastuu joukkuehenkeen. Jos omassa ryhmässä ei olla sovussa, niin hankala on yhteisiä asioita sydämellä hoitaa. Hänninen puuskahtaa.
Sotealueita synnytettiin Hännisen mielestä liikaa.
– Niissä on nyt johtajia, joilla jumalattoman kovat palkat. Hallinto on aivan liian suuri, ja niihin hukataan nyt liian paljon euroja. Kun sote-asiat olivat kuntien käsissä, oli homma hallinnassa. Nyt rönsyillään joka suuntaan, ja rahaa palaa. Ei hyvä. Onneksi Äänekoskelle rakennettiin terveyskeskus, muuten oltaisi helisemässä, Hänninen laskee.
Hän sanoo hyvinvointialueen päätöksenteon olevan hyvin kaukaista ja sellaista, johon ei yksittäinen asukas voi itse vaikuttaa.
– Koulu sentään Sumiaisissa toimii, ja kirjasto, mutta en lähtisi suurista summista lyömään vetoa, että koulumme säilyy loputtomiin. Nyt näyttää koko maailmanpolitiikka olevan niin sekaisin, että ei tiedä, joutuuko tässä vielä ottaa pyssyn selkäänsä. Vielä on silmä tarkka, Seppo Hänninen sanoo pilke silmäkulmassaan vilahtaen.