ÄKS

Seurakunnan emännät taikovat makuja ja kauneutta pöytään

30.11.2023 13:02
Puuro tiellä pitää, uskovat ”vanha ja nuori emäntä” eli Kaija Nikulainen ja Suvi Hiekkala. Sadan syöjän ruokkimiseen tarvitaan säkillinen hiutaleita.

Aikamoista sillisalaattiahan tämä on, kuvaa Kaija Nikulainen emäntien työsarkaa. Emännät luovat viihtyisyyttä seurakunnan tiloihin, kahvittavat, valmistavat ruoat ja ovat helposti lähestyttäviä arjen ahertajia Äänekosken seurakunnassa.

 

Viikottaiset aamupuurot ovat näkyvintä emäntien työtä, samoin  perhekerhojen tarjoilut ynnä muut tarjoilutilaisuudet.
Aamupuuroille seurakuntataloissa ja -kodeissa osallistuu 40 – 100 ihmistä; Konginkankaalla puuro on tarjolla tiistaiaamuisin, Sumiaisissa, Suolahdessa ja Äänekoskella torstaisin. Varsinkin Konginkankaalla ja Äänekoskella koululaiset ovat löytäneet aamupuurolle, joten paikalla on jopa yli sata puuronpopsijaa.
Suolahdessa on kahtena loka- ja marraskuun tiistaina Yhteisvastuun kaverikahvila, jonka tarjoomuksista vastaavat emäntä ja tapahtumaa ideoineet vapaaehtoiset.

Juhlat parasta, kiire kurjinta

Emännät toteavat yhteen ääneen, että mukavinta työssä ovat juhlahetket ja ihmisten kohtaamiset.
– Varsinkin joulun aika. Saa laittaa esille kaikkea kaunista, ja ihmiset ovat hyväntuulisia, Suvi Hiekkala sanoo.
– Tiistaiaamujen puurohetket ovat mukavia, vaikka ne ovatkin meillä Konginkankaalla tosi kiireisiä. Ja joulun tunnelma, Tarja Turpeinen toteaa.
Henna Niemiselle parasta on työn vapaus.
– Saa suunnitella työpäivän kulun ja ruokalistat itse. Ja ihmiset seurakunnassa antavat positiivista energiaa. Positiivinen palaute on tämän työn voimavara.
Kaija Nikulainen kiittelee vapaaehtoisia.
– Heidän kanssaan on mukava touhuta.
Ikävintä työssä on kiire. Työ kattaa tarjoomusten suunnittelun, raaka-aineiden tilaamisen, ruokien ja leipomusten valmistamisen ja tarjoilun sekä tilojen siivoamisen. Myös tietokoneen äärellä kuluu aikaa laskutusten, tilavarausten ja kalenterien päivättämisten parissa. Päivät ovat toisinaan pitkiä ja täysiä.

Keittiöt seurakuntalaisten käytössä

Emäntien työ on muuttunut vuosien varrella muun muassa seurakuntalaisten ruokavalioiden myötä.
Esimerkiksi rippikoululeireillä laktoositon ja gluteeniton ruokavalio ovat yleisimpiä, lisäksi on erilaisia allergioita, ja kasvisruokailijat ovat lisääntyneet.
Kaija Nikulaisella on 35 vuoden perspektiivi työn muutoksiin. Hän muistelee aikoja, jolloin emännät järjestivät tarjoilut muun muassa muistotilaisuuksiin.
– Ne olivat joskus raskaita mutta aina mielekkäitä tilaisuuksia, omaisten kanssa puhuttiin paljon.
Nyt seurakunta vuokraa tiloja seurakuntalaisten käyttöön, ja esimerkiksi muistotilaisuuksien ruokatarjoiluista vastaavat pääasiassa pitopalvelut tai omaiset itse. Kastetilaisuuksiin tilat saa veloituksetta käyttöön.
Seurakunnalla on viisi keittiötä ja tarjoilutilaa: Konginkankaan ja Sumiaisten seurakuntakodit, Suolahden seurakuntatalo, Äänekosken seurakuntakeskus ja Laajaniemen leirikeskus.
Tilavuokriin on tiedossa pieni korotus.

Vapaaehtoiset tervetuloa

Emännät toivottavat vapaaehtoisia seurakuntalaisia tervetulleiksi keittiöaskareisiin. Tarjolla on muun muassa puuroaamuissa avustamista: pöytien kattamista, ruokien tarjoilua, ruokailijoiden kanssa juttelua ja tilojen siivoamista. Myös leipomistalkoisiin voi osallistua; Suolahdessa voi samalla hankkia vesirinkeleiden valmistuksen taidon.
Kelpoisuusehtoja ei ole.
– Reipas iloinen mieli ja hyvä asenne riittävät. Me emännät ohjaamme keittiön käytäntöihin ja olemme aina tukena, yksin ei tarvitse olla.
Emäntäpalvelut tekee yhteistyötä muun muassa marttojen ja kyläyhdistysten kanssa.
Viikoittaisten tapahtumien lisäksi syksyn ohjelmassa on lähetyslounas Suolahdessa, Konginkankaan palvelupäivä ikäihmisille, vapaaehtoisten kiitosilta, pyhäinpäivää edeltävänä perjantaina glögi- ja piparitarjoilu Äänekosken ja Sumiaisten hautausmailla sekä pyhäinpäivän kahvitus lauantaina, ystävyyden ateria seurakuntalaisille, ukarainalaisille sekä muille maahanmuuttajille  ja perhetapahtuma Äänekoskella. Unohtamatta joulua: Suolahdessa on joululaulelot ja niiden yhteydessä jouluateria, ja Äänekoskella on aaton puurotapahtuma, jonka  aloittaa joulurauhan julistus.

Suvi Hiekkala
Emäntä, Äänekoski, Konginkangas

suvi.hiekkala@evl.fi

045 139 3617

Henna Nieminen
Emäntä, sij. Sumiainen
henna.m.nieminen@evl.fi
050 528 7781

Kaija Nikulainen
Emäntä, emäntien tiiminvalmentaja Suolahti
kaija.nikulainen@evl.fi
040 848 2404

Tarja Turpeinen
Konginkangas

 

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy