ÄKS

Seurakunta tarjoaa lapsiperheille monipuolisen toimintapaletin

11.04.2023 10:16
Marjut Lähteelä (vas.), Jenni Pullinen, Johanna Puurunen, Riitta Valkeejärvi, etualalla Annika Niiranen ovat Äänekosken seurakunnan varhaiskasvattajat.

Kerhojen lisäksi on tarjolla perheiden jeesiapu, muksuparkki ja teemallisia tapahtumia. Kerhoista suosituin on perhekerho, jonka tilastoihin kirjattiin viime vuonna yli 1300 käyntikertaa. Syksyn päiväkerhohaku starttaa maanantaina 11.4. 

Päiväkerhohaku ensi syksyn päiväkerhoihin alkaa heti pääsiäisen jälkeen 11.4 ja jatkuu 21.4 saakka.

– Onko Ohto kuvassa, huolehtii lastenohjaaja Riitta Valkeejärvi.

Ohto on päiväkerholaisten kerhonalle, joka osallistuu kerhoihin ja vierailee kerholaisten kotona yökyläkassi mukanaan. Kassissa on reissukirja, johon voi kirjoittaa kyläilyn sujumisesta. Ohto ja muut kerhojen pehmoeläimet kuvastavat kerhojen leikkisää ilmapiiriä, jossa lapsi on ykkössijalla.
Lastenohjaajat tietävät, että kaikki eivät sukella vaivattomasti ryhmätoimintaan.
– Lapset ovat eritahtisia, ja kaikki ovat tervetulleita omalla tyylillään. Kerhoryhmämme ovat pieniä. Se helpottaa sopeutumista, sanoo Marjut Lähteelä. 

Vuodenajat ja kirkkovuosi näkyvät muun muassa askarteluissa, lauluissa ja laululeikeissä. Esimerkiksi pääsiäisestä puhutaan ilo edellä, kylvetään pääsiäisruohoa ja askarrellaan tipuja. Seurakunnan toiminnan ytimessä on hengellisyys. Varhaiskasvatuksessa sitä pidetään esillä lapsentasoisesti ja -näköisesti.

– Hengellisyyttä voi ajatella monella tasolla. Luonto ja sen merkitys ovat hengellisyyttä, samoin se tapa, jolla kohtaamme toisia ihmisiä, lastenohjaajat kertovat.

Värikäs kerhopaletti

Vauva- ja taaperokerhoissa pienet tutustuvat toisiin taaperoihin, ja vanhemmille kerhot ovat vertaistukea. Esimerkiksi juuri paikkakunnalle muuttaneet voivat löytää ensimmäiset tutut vauva- ja taaperokerhoissa. Kerhoissa onkin syntynyt monia pitkäkestoisia tuttavuuksia.
Vauva- ja taaperokerhoissa oli viime vuonna 430 kävijää.

Perhekerhoihin ovat tervetulleita kaikki vauvasta vaariin. Työssäkäyvät perheet ovat löytäneet joka toinen viikko kokoontuvan iltaperhekerhon; mukana on myös isovanhempia lastenlasten kanssa.
– On ommeltu pipoja, askarreltu vanhempien ja lasten kanssa ja liikuttu, myös ulkona. Varsinkin leipominen on noussut suosioon, sanoo Johanna Puurunen
Perhekerhojen tilastoihin kirjattiin viime vuonna yli 1300 käyntikertaa. 

 Päiväkerhot, joihin leikki-ikäinen osallistuu ilman vanhempiaan, tarjoavat liikuntaa sisällä ja luonnossa, askartelua, musiikkia sekä kristillistä kasvatusta lapsilähtöisin  menetelmin.
Eri puolilla Äänekoskea on yhteensä 51 päiväkerholaista. 

Uusinta uutta on Äänekoskella kokoontuva muskariryhmä, jossa käy 3-5-vuotiaita lapsia. Muskarissa opetellaan uusia lauluja ja leikkejä, soitetaan ja liikutaan musiikin tahtiin sekä askarrellaan soittimia.

Suolahden kirkolla kokoontuu maanantaisin koululaisten iltapäiväkerho. Alakouluikäiset voivat tuolloin tehdä läksyjä, leikkiä, levätä, syödä välipalaa. Siihen osallistuu viikottain noin kymmenen lasta.

Korona-aikaan keksittiin kirjepyhäkoulut: lapsille postitetut kirjeet pitivät yllä yhteyttä, kun toiminta oli muuten tauolla. Kirjepyhäkoulukirje sisältää Raamatun kertomuksia, askartelutehtäviä ja kirkkovuoteen ja vuodenaikaan liittyviä aiheita.

Perheille jeesiapua ja muksuparkki
Jeesiapu-toiminta on matalan kynnyksen apua pikkulapsiperheiden arkeen. Perheiden jeesiä on tarjottu 21 perheelle viime vuoden aikana.
– Voimme mennä kotiin hoitamaan lasta, kun vanhemman pitää mennä asioille tai hän tarvitsee lepoa, kertovat Jenni Pullinen ja Annika Niiranen.
Suolahdessa vanhemmat voivat tuoda lapsen muksuparkkiin asioiden hoitamisen ajaksi. Parkki on parillisten viikkojen tiistaina, ja tulosta täytyy sopia etukäteen

Äänekosken ev.lut. seurakunnan varhaiskasvatus:

Kirsi Hintikka 045-6575508 Lapsi- ja perhetyön tiimivalmentaja
Juho Hintikka 045-1393485 Kasvun ja perhetyön rakentajat yksikön esimies

Annika Niiranen 045-6578938 päivä- ja perhekerhot Äänekoski, Hietama. Perheiden jeesiapu.
Jenni Pullinen 050-5642904 päivä- ja perhekerhot Äänekoski, Hietama, perheiden jeesiapu
Riitta Valkeejärvi 045-6578937 Päivä- ja perhekerhot, vauva- ja taaperokerho Äänekoski ja Konginkangas, muskari Tommi Kurtin kanssa
Marjut Lähteelä 045-6578939  päivä- ja perhekerhot Suolahti ja Sumiainen, kirjepyhäkoulu, muksuparkki vauva-ja taaperokerho.
Johanna Puurunen 045-6366054  Päivä- ja perhekerhot Suolahti ja Sumiainen, muksuparkki, koululaisten iltapäiväkerho

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy