ÄKS

Siirtolaistarinoita Keski-Suomesta – Konginkankaalta maailmalle

23.04.2020 15:59 (muokattu 23.04.2020 16:03)
Koronakuva toimituskunnan Konginkankaan kulttuurityön ilosta. Vasemmalta eturivissä Reetta Korjonen, hankkeen alkuunpanija ja puheenjohtaja, nykyinen puheenjohtaja Martti Isoviita, kirjoittaja Marjatta Huhta. Takarivissä vasemmalta kappalainen Juha Summala, emeritaprofessori Pirjo Korkiakangas, hankkeen alkuajan taloudenhoitaja Marja Liisa Liimatainen, nykyinen taloudenhoitaja Merja Vasama, tuotantoassistentti Miia Vasama ja erityisopettaja Eeva Summala.
Konginkankaan Kotiseutuyhdistys Kömin Kilta ry:n aloitteesta syntynyt teos kertoo ihmisten tarinoita ulkosuomalaisuudessa vuosina 1890–1990. Suurimpina aaltoina olivat 1900-luvun alun Amerikkaan muutto ja 1960–70-luvun Ruotsiin muutto.

Pian ilmestyvästä tietokirjasta löytyy opittavaa koronaoloihinkin. Yli 100 ulkosuomalaista ja paluumuuttajaa kertoi tarinansa kokemuksistaan erilaisena uudessa maassa. Kirjassa haastatellut henkilöt asuvat Ruotsissa, USA:ssa, Saksassa, Kanadassa ja Norjassa. Osa heistä on palannut Suomeen. Ulkosuomalaiset sanovat oppineensa asioita, joita ehkä oppii arvostamaan eläessään eristyksissä koronakriisin aikana: avarakatseisuutta ja avoimuutta, yhteisöllisyyttä, erilaisuuden arvostamista, ystävällisyyttä ja kiitollisuutta.

Ulkomaille asumaan jääneet ovat kotiutuneet hyvin, useimmat alle viiden vuoden sisällä. Ulkosuomalainen ei sano olevansa siirtolainen. Hän lähti tuttujen kannustuksesta etsimään työtä, karkuun köyhyyttä tai uteliaisuudestaan. Hän etsiytyi teollisuus- ja opiskelukaupunkiin. Hän onnistui hankkimaan asunnon, jossa vesi tuli ja meni. Aikeena oli tienata ja palata. Työn oppiminen, hyvä palaute, elintaso ja kiinteä perhe- ja paikallisyhteisö tekivät ratkaisusta pidempiaikaisen. Kun tiedot kotimaan työttömyydestä jatkuivat, aiotusta tilapäisyydestä syntyikin pysyvää siirtolaisuutta.

Kirjan tarinat kuvaavat lähtijän haasteellisen polun uuden yhteiskunnan jäseneksi. Heillä on paljon kiitollisuudenaiheita nykyisessä elämässä, mutta ”sydän Suomessa” kaipaa ajoittain sukua ja kotimaata, tuttua luontoa ja ruokaa. Ulkosuomalaiset pohtivat kirjassa kokemuksiaan elämästä kahden kulttuurin välissä.

Teosta ovat rahoittaneet Äänekosken kaupunki, Äänekosken seurakunta, Siirtolaisinstituutti, Maaseudun Sivistysliitto, ELY -keskus sekä yli 50 yritys- ja yksityistä tukijaa.

Kun koronaoloissa kaipaamme kontaktia ihmisiin, naurua ja viihtymistä, ehkä kirjan tarinoista voisi olla hyötyä pidemmänkin päälle? Voit tilata kirjan: http://www.konginkangas.fi/komin-kilta

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy