ÄKS

Silvo Hämäläinen on koko valtakunnan Vuoden 2023 jääkiekkohuoltaja – valintaraadissa Marko Anttila ja Riku Koivunen

11.11.2023 14:23
Silvo Hämäläinen on Vuoden jääkiekkohuoltaja. Onnea!

Jääkiekkoliitto ry ja Suomen Jääkiekkohuoltajat ry laittoivat hakuun vuoden 2023 jääkiekkohuoltajan, todellisen oman alansa asiantuntijan – aktiivisen puurtajan, joka aikaansa säästämättä huolehtii pyyteettömästi joukkueensa huoltotehtävistä ja hyvinvoinnista. Voiton vei Urhon huoltaja, Silvo Hämäläinen. 

 

Vuoden huoltajan 2023 valitsivat ehdotusten joukosta tuomaristo, johon kuuluvat maajoukkuepelaaja Marko Anttila sekä Riku Koivunen ja Niko Kuisma Suomen Jääkiekkoliitosta ja Jari Huuki ja Kari Järvinen Suomen Jääkiekkohuoltajista.

Urho ehdotti kisaan kaksikymmentä vuotta toiminnassa olleen Silvo Hämäläisen. Ehdotus otti tuulta alleen, ja Hämäläinen kävi pokkaamassa Nokia Areenalla Karjala-turnauksen ottelussa komean palkinnon ja huikean huomionosoituksen. 

Kun katsoo Vuoden jääkiekkohuoltajan kriteereitä, täyttää Silvo Hämäläinen jokaisen ja vielä paljon päälle. Urhossa Hämäläistä kutsutaan ”professoriksi”, joka osaa kouluttaa terotuskoneiden salat uusille huoltajille.

– Kun Urholla ei ollut varaa uuteen teroituskoneeseen, hankki Silvo hankki sen omalla kustannuksellaan. Toisinaan on myös tapahtunut, että Silvo ”unohtaa” laskuttaa teroituskoneen laikkoja tai muuta vastaavaa. Asiaa tivatessa hän toteaa hymyillen, jotta: ”Pitäähän se minunkin harrastuksen jotain maksaa”. Nykyään kyllä huolehdimme, että Silvolle korvataan kaikki tarvittavat välineet ja tarvikkeet, mikäli hän niitä on itse hankkinut, hakemuksen kynäillyt Urhon edustuksen joukkueenjohtaja Tapio Saaristo sanoo. 

Teroitustyön lisäksi Hämäläinen korjaa luistimet, ompelee ja paikkaa pelihanskojen, housujen ja muiden varusteiden repeämät ja rikkoutumiset. Työtä helpottavia välineitä Silvo on kehitellyt ja valmistanut kotipajallaan.

  Huvittavana yksityiskohtana on kerrottava, että Silvolla on tapana käydä kokeilemassa vieraspeleissä vaihtoaition luukut, ja tarvittaessa voidella ne aukeamaan jouhevasti. Mehiläisten hoitajana Silvo myös huolehtii, että joukkue saa tarpeeksi hunajaa ehkäisemään flunssat ja nuhat, Saaristo lisää. 

Hämäläinen on joukkueessa ja koko seurassa erittäin arvostettu ja pidetty henkilö, joka on kaiken osaamisen lisäksi varustettu huikealla huumorintajulla. 

– Mielestämme Silvo ei ole vain ”vuoden huoltaja” vaan vuosikymmenen huoltaja, jonka mottona on: ”Korjataan ja pidetään kunnossa”, hakeumuksessa kerrotaan. 

Silvo Hämäläinen on tuoreesta tittelistään iloisen yllättynyt. Ja hämmentynyt. 

– Että semmosen runon se Tapsa meni laatimaan. Hyvin pärjäsi siinä kirjoituskilpailussa. Otan huomionosoituksen vastaan hieman ristiriitaisin tuntein, että olenko minä se oikea henkilö sinne lähtemään. Täällä on niin ansioitunutta porukkaa muitakin. Mukavalta tuntuu, Hämäläinen huokaa. 

Palkintomatka Tampereelle saa perhosia vatsaan. 

– Olen mies joka matkustelee vähänlaisesti. Nyt laitetaan suureen maailmaan ja ihan itekseen, Hämäläinen naurahtaa. 

Pyyteetöntä työtä on takana 20 vuotta. Tie jääkiekon pariin kulki oman pojan harrastuksen myötä. Hämäläinen itse ei ole koskaan luistellut, kun ei ole luistimia kerran omistanut. Ensin tuli eteen monenlaiset talkoolaisen hommat.

– Ensin minusta tehtiin joukkueen johtaja ja sitten ryhdyin huoltohommiin niissä olen pysynyt. Kun pelimiehet siirtyivät Koskelan kiekkoon, siirryin hetkeksi sinne ja palasin parin vuoden päästä takaisin Murskaamoon. 

Takana on tuhansia teroitettuja luistinpareja. Silmäleikkauskaan ei miestä pysäyttänyt ja hän on tullut hallille hommiin silmälappun sonnustautuneena. 

– Edustuksen pelipäivänä laitan ainakin kymmenen paria terään. Homma käy vaikka toinen silmä on melekein kiinni, kun olen joutunut käymään molempien silmien verkkokalvo-operaatiossa, Hämäläinen kertoo. 

Jääkiekko on haukannut ison osan ajasta. Hämäläinen laskee käyvänsä hallilla kolmesti viikossa sekä pelien aikaan. 

– Ei tämä ole väkinäistä hommaa laisinkaan. Minua kiehtoo olla näiden nuorten miesten porukassa, sillä siinä on oma, virkistävä juttunsa tämmöiselle ikämiehelle,  71-vuotias Hämäläinen sanoo.

Hämäläinen on kokenut olosuhteiden muutokset. Pressuhalli, Murskaamo, on taaksejäänyttä elämää. Uusi halli saa kiitosta. 

– Nyt on hyvät puitteet, kun ei tarvitse näpit jäässä touhuta. On mukava kun saan tehdä monipuolisesti hommia, korjaan hanskoja, maalivahdin mailat ja mitä nyt eteen sattuu. Rukkasten paikkaukseen vanhan kansan maitoliima on pätevä konsti, urhosydän voimakkaana sykkivä Hämäläinen vinkkaa. 

Onnea, Silvo! 

Vastaa

  1. Bullriver sanoo:

    Upea tarina. Näitä ”Silvoja” on varmasti muitakin. Nyt meni kyllä palkinto oikeaan osoitteeseen! Lämpimät onnittelut Silvo Hämäläiselle!

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy