ÄKS

Sinuhe Wallinheimo biotuotetehtaasta: yrittäjillä tuhannen taalan paikka

16.08.2014 17:44 (muokattu 16.08.2014 17:51)
Sinuhe Wallinheimo kävi perjantaina Äänekoskella.
Kokoomuksen kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo näkee biotuotetehtaan tulon Äänekoskelle lukemattomien mahdollisuuksien asiana paikallisille yrittäjille. Hän ei lähde liputtamaan osuuskaupan ryntäystä haalimaan Äänekosken majoitus- ja ravintolapalveluita. Nyt on yrittäjillä tuhannen taalan paikka.

 

 

– Tässä on huikea potentiaali ja yrittäjiä tarvitaan nyt. Periaatteessa on mahdollista saada 3000 työpaikkaa bioklusterin ympärille jos ja kun investointi menee maaliin. Yrittäjiä tarvitaan, mutta voi olla että myös Keskimaata tarvitaan. Nyt on kyse yrittäjien aktiisuudesta.

Wallinheimo toivoo, että Metsä Group pitää toimintaympäristöä sellaisena, että Äänekoski saa miljardiluokan satsauksen.

– Tähän liittyy suhdanteet ja kysynnät, nelostie yhtenä paketissa mukana. Rinteellä ja Stubbilla on selkeä linja tässä: he haluavat Jordanilta ja kumppaneilta selkeän ratkaisun, ja vasta sitten valtio tulee apuun. Uskon, että pystytään tekemään toimenpiteitä, sillä molemmat ministerit ovat sanoneet, että ei tämä tiestöstä jää kiinni.

Kansanedustaja pitää epätodennäköisenä, että syksyn budjettiriiheen saadaan 150 miljoonan investointi välille Äänekoski-Jyväskylä.

– Epätodennäköistä on myös uusi 50 miljoonan maastokäytävä tähän Äänekoskelle. Meillä on paljon teitä jotka tarvitsee remonttia. Kantatie 77 on hyvä esimerkki plus monet alemman asteiset tiet. Olen nähnyt elykeskuksen ja Metsä Groupin yhdessä tekemän ehdotuksen ja siellä on kahdeksan tietä, joista kuusi pystytään mahdollisesti tekemään hyvinkin pienellä rahalla. Nämä auttaisivat investointia eteenpäin.

 

Pk-yrittäjät?

Wallinheimo nostaisi mielellään pk-yrittäjien vaikutusvaltaa Suomessa, vaikka se on noussut jo.

– Kaikki ovat huomanneet, että se 100 000 – 200 000 työpaikkaa ei välttämättä tule tänne meidän kivijalkoihin. Toki nyt näyttää metsäteollisuuden osalta vihreää.

Hän tietää, että uudet työpaikat eivät tule enää välttämättä suuriin yrityksiin. Mistä kasvua haetaan? Pk-sektoriltako?

– On paljon asioita mitä voitaisi tehdä pienillä muutoksilla jotta pienet yritykset pärjäisi paremmin. Hallitusohjelmassa on kaksi: maksuperusteisen alv:n katsominen, jotta voisiko siihen tehdä muutoksia? Sukupolvenvaihdokset ovat myös agendalla. Jo pk-yrittäjältä kysyy, niin ensimmäisenä mainitaan byrokratia. Se ei maksa mitään, jos sitä kavennettaisiin. Toisena tulee sivukulut. On äärimmäisen hankala ryhtyä palkkaamaan toista henkilöä. Meidän pitää saada sivutulot realistiselle tasolle, jotta kynnys työntekijän palkkaukseen madaltuisi. Kolmas on irtisanomissuoja. Näillä on viskaalisia vaikutuksia, kun puhutaan yrittäjän sosiaaliturvasta.

Wallinheimo toivoo myös, että jos ansiosidonnaiselta päivärahalta loikkaa yrittäjäksi, niin päiväraha ei katkeaisikaan heti.

– Kun yrityksen perustaa, niin ei siinä heti tuloja ole. Kokoomuksella on ”Kymmenen pk-yrittäjyyden pullonkaulaa” -ohjelma, jota koetetaan saada seuraavassa hallitusohjemassa sisään.

Wallinheimo on huomannut muutoksen: kaikki puolueet ovat alkanut puhumaan yrittäjyyden puolesta.

– Pk-yrityksiin ne seuraavat 100 000 – 200 000 työpaikkaa syntyvät. Meillä on noin 170 000 yksin yrittäjää. Jos näistä vaikka puolet palkkaisivat työntekijän, tilanne olisi jo erinomainen kaivattujen työpaikkojen suhteen.

 

Keski-Suomi – itsenäinen maakunta?

Tämä on aivan selvä asia, ainakin Wallinheimolle.

– Suomi on saareke Euroopassa ja Keski-Suomi saareke Suomen sisällä. Emme ole tarpeeksi idässä hyötyäksemme Venäjästä, emme ole tarpeeksi etelässä hyötyäksemme Helsingin imusta, emme ole lännessä jotta hyötyisimme meren äärestä. Ja Lapin matkailu on meistä kaukana. Me olemme liian keskellä. Meidän täytyy silti säilyttää vahva maakunta ja taistella sen puolesta. Tulevaisuudessa voimme olla osa Pirkanmaata, joka ei ole oikea kehitys. Meillä tulee olla vahva Keski-Suomi ja se saadaan panostamalla työteliäisyyteen ja toimeliaisuuteen, jotta olisimme muuttovoimainen maakunta.

 

Tulevaisuusvaliokunnan näkymät?

Millainen on hyvinvointiyhteiskunta, innostava yhteiskunta tai kestävän kasvun yhteiskunta? Nämä ovat eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan mietinnässä.

– Olen Sipilän kanssa kestävän kasvun työryhmässä, ja biotalous on sen yksi suurimpia juttuja. Me suomalaiset tarvittaisi mentaliteetin muutos, jotta olisimme iloisempia ja positiivisempia. Mitä enemmän saadaan draivia ihmisiin, sitä enemmän saadaan syntymään yrittäjiä. Me ollaan sellainen kansa, joka leimaa otsan siltä joka on kerran epäonnistunut. Jenkeissä, epäonnistujat palkataan yrityksiin juuri sen vuoksi, että he eivät tee samaa virhettä kahta kertaa.

Vastaa

  1. hmmmmm sanoo:

    onko tuo hyvä kansaedustaja, minä en ole varma

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy