Kokoomuksen jyväskyläläinen kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo perää tänään jättämässään kirjallisessa kysymyksessä avointa keskustelua valtionyhtiö Postin roolista ja toimenkuvasta. Keskustelun kimmokkeena on toiminut monilta paikallislehdiltä tulleet huolestuneet yhteydenotot Postin toiminnasta.
– Monissa paikallislehdissä Postin toimet koetaan epäreiluina. Samaan aikaan kun Posti on pitänyt oman ”Postinen” –mainoslehden jakeluhinnat maltillisina, ovat monet yksityiset toimijat saaneet tottua jatkuviin jakeluhintojen korotuksiin. Vuodesta 2010 vuoteen 2017 Postin hinnat ovat Sanomalehtien Liiton teettämän selvityksen mukaan nousseet keskimäärin 47 prosenttia. Tällaista kahden kerroksen hinnoittelua on vaikea hyväksyä, Wallinheimo toteaa.
Wallinheimon mukaan erityistä uhkaa jatkuvat hinnankorotukset tuottavat sanomalehdille, jotka ovat monilla alueilla ja valtakunnallisessa jakelussa käytännössä täysin Postin varassa. Joillekin lehdille Postin jakeluhinta on nousemassa ensi vuoden alussa 15 prosenttia, mikä saattaa pienten lehtien koko toiminnan vaakalaudalle.
– Suoraan tässä on kyse monen pienen paikkakunnan työpaikoista, mutta välillisesti jopa perusoikeuksien vaarantumisesta. Lehdillä on erittäin suuri yhteiskunnallinen merkitys kansalaisten tiedonsaannin ja demokratian toiminnan turvaajina. Erityisen suuri tämä rooli on alueellisilla ja paikallisilla lehdillä, joiden olemassaoloon jakelun hinta ja palvelutaso olennaisesti vaikuttavat, Wallinheimo muistuttaa.
Tästä syystä Wallinheimo ehdottaakin laajan ja avoimen keskustelun käymistä paikallislehtien tilasta ja erityisesti Postin hankalasta kaksoisroolista. Tässä yhteydessä pitäisi pohtia erityisesti sitä, onko valtion jakeluyhtiön tehtävä ylipäätään myydä mainontaa, joka on pois yhteiskunnan kannalta olennaisen tärkeää sisältöä tuottavien lehtien sivuilta.
– Postin kaksoisrooli julkisten palvelujen tuottajana ja markkinakilpailijana on monin tavoin ongelmallinen. Toisaalta myös sen purkaminen ei ole helppoa. Käytännössä se vaatisi sekä omistajapoliittisia päätöksiä että kansalaisten jakelupalvelujen määrittelemistä ja tuottamista uudella tavalla. Itse uskon siihen, että toimivalla kilpailulla ja yhteistyöllä sekä yksityisten palveluntuottajien hyödyntämisellä kyetään parhaiten vastaamaan myös jakelun kustannuspaineisiin, Wallinheimo päättää
Kun porvarit avasivat kilpailun postinjakeluun ei tarkoituskaan ollut turvata tasapuolista jakelua tässä maassa, vaan kermankuorinta suuremmilla paikkakunnilla. Tästä kilpailutuksesta saa nyt kärsiä syrjäseudut. Sinuhe W. vastaa kysymyksessään itse porvarihallitusten aikaansaannoksiin: ”Postin kaksoisrooli julkisten palvelujen tuottajana ja markkinakilpailijana on monin tavoin ongelmallinen. Toisaalta myös sen purkaminen ei ole helppoa. Käytännössä se vaatisi sekä omistajapoliittisia päätöksiä että kansalaisten jakelupalvelujen määrittelemistä ja tuottamista uudella tavalla.”