Äänekosken liikuntapuistossa alkaa savu nousta jo aamulla ani varhain. Aluella liikkuvat vartijat pitävät yötä myöten soppatykin alla kynsitulia, jotta aamukuudelta saapuvilla keittäjillä on keittovesi jo valmiiksi kiehuvan kuumaa.
Liikuntapuiston kaukalossa seisova 300-litrainen ja vuodelta 1944 peräisin oleva soppatykki on nähnyt ja kokenut monenlaista melskettä ja yleisötapahtumaa, mutta ensimmäistä kertaa se pääsee ruokkimaan Äänekosken liikuntapuistossa niin monta suuta. Keittiössä hääräävät keittiömestari Tommi Lindholm sekä ravintolan vastaava Merja Honkonen.
– Kaikki keitot tehdään alusta asti itse, Lindholm sanoo ylpeyttä äänessään.
Keitot maustetaan maukkaaksi, ja mausteena on muutakin kuin suola ja pippuri. Lauantaina tarjottuun jauhelihakeiton sekaan lorautettiin karamellisiirappia!
– Teemme ruokaa hieman erilaisella twistillä, mutta kuitenkin niin, että se sopii jokaiseen suuhun, Lindholm jatkaa.
– Ja joka päivä on tarjolla myös kasvisvaihtoehto, Honkonen lisää.
Urakka on kova, mutta se on vaivansa väärti.
– On upeaa päästä osaksi näin upean kilpailun järjestelyä. On hienoa että saa olla mukana unohtumattomassa elämyksessä, Lindholm fiilistelee.
Köksävuorolaisilla riittää aina jotakin tekemistä. Jos ei ole hämmennettävää, niin sitten jotakin muuta.
Soppaa annostelemassa ollut Riitta Nyrönen tulee antamaan palautetta kauhan varteen.
– Justiinsa kävi linja-autolastillinen ilmajokelaisia miehiä kehumassa keittoa aivan erikseen. Sanoivat olevansa soppamiehiä, ja käskivät kiittää kokkia, Nyrönen toimitti.
Hyvää palautetta tulee. Varsinkin lauantaina tuulisessa säässä syöty jauhelihakeitto lämmitti erityisen mukavasti.
– Täällä on kiva talkoilla, kun kukaan ei pingota, Honkonen sanoo.
Perjantaina kisakeittiössä syötiin kanakeittoa, lauantaina jauhelihasoppaa ja sunnuntaina kalastajan keittoa. Kolmen kisapäivän aikana syötiin noin 2700 keittoannosta.


























