Jyväskylän kaupunki kutsuu kunnat keskustelemaan sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamisesta.
Jyväskylän kaupunki kutsuu Keski-Suomen kunnat keskustelemaan sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamisesta kuntavetoisesti. Tilanne tuli ajankohtaiseksi, kun on ilmeistä, että sote-maakuntauudistus kaatuu.
– Vastuu sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisestä on lakisääteisesti kunnilla. Siten jatkovalmistelua tullaan tekemään kuntien muodostaman tahtotilan pohjalta. Nyt käynnistettävissä alustavissa ja vapaamuotoisissa keskusteluissa kartoitetaan sitä, onko Keski-Suomen kunnilla halua tiivistää yhteistyötä sosiaali- ja terveyspalveluiden osalta, tiivistää Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto.
Keski-Suomessa valmistelutyötä on tehty jo pitkälle. Mallit eivät kuitenkaan ole suoraan siirrettävissä maakunnan vastuulle suunnitelluista rakenteista kuntavetoiseen malliin.
– Maakuntamallissa rahoitus sosiaali- ja terveyspalveluihin olisi tullut valtiolta. Nyt rahoitusvastuu säilyy kunnilla ja siten jatkovalmistelua ei voida lähteä suunnittelemaan ohi kuntien. Maakunnallinen selvitys osoittaa sen, että perustason palveluiden saatavuudessa on isoja eroja kuntien kesken. Jos tilannetta halutaan yhdenmukaistaa ja parantaa kuntien välillä, yhteistyölle on varmasti paikkansa, Jyväskylän kaupunginhallituksen puheenjohtaja Meri Lumela toteaa.
Maakuntauudistuksen alasajo tarkoittaa myös uudistustyöhön suunnatun rahoituksen päättymistä. Kuntien tekemä mahdollinen jatkoselvitys tehdään siten kuntien rahoittamana. Mahdollisen esiselvitysprojektin rahoituksesta sekä ohjauksesta keskustellaan lähiaikoina koolle kutsuttavassa tapaamisessa. Kunnista pyydetään tapaamiseen sekä virkamiesjohdon että poliittisen johdon edustajat. Neuvottelu ei ole virallinen eikä sido kuntia mihinkään.
– Alustavassa keskustelussa käydään läpi sitä, onko halua lähteä selvittämään kuntien vapaaehtoisuuteen perustuvia yhteistyömalleja sosiaali- ja terveyspalveluiden osalta. Työn rinnalla seurataan eduskuntavaaleja ja tulevan hallitusohjelman linjauksia. Mikäli hallitusohjelmassa linjataan sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamistyön hallinnoinnista, erillistä esiselvitystä ei välttämättä tarvita. Maakunnallista kehittämistyötä ei kuitenkaan haluta pysäyttää väliajalla, vaan pitää kuntien välinen keskusteluyhteys tiiviinä, maakunnalliseen valmisteluun osallistunut Jyväskylän kaupungin perusturvan toimialajohtaja Kati Kallimo summaa.