Klassikkoteatteri -ryhmällä tulee täyteen neljännesvuosisata maailmanensi-iltoja. Viikonloppuna päästään taas nauttimaan ja herkistymään.
22. elokuuta vuonna 1998 Äänekosken Työväentalon ”Työskin” isossa salissa sai maailmanensi-iltansa Äänekosken Teatterin Varjoryhmän esitys ”Henkilön mitäänsanomaton sattumanvarainen elämä on esityksen mahtipontinen nimi tai Spektaakkeli”. Varjoryhmä koostui Äänekosken Teatterin harrastajista, joilla oli ollut Aarresaari -kesäteatteriesityksen lomassa aikaa ja intoa lähteä toteuttamaan Lasse Forsgrenin esitysideaa. Esitys toteutettiin taiteilijanimien suojissa. Miksi näin, Lasse Forsgren?
– Ainakin yksi taustavaikutus oli, kun olin nähnyt Olli Havun yhtyeineen KeiteleJazzien keskuspuiston konsertissa Aarno Parras & Tax Free -nimellä. Siinä oli jotain mystistä ja vapauttavaa. Sai tavallaan paineettomasti heittäytyä erilaisiin rooleihin teatterituotannossa, Forsgren sanoo.
Spektaakkeli -esityksen tapauksessa paikallislehden kriitikko Pasi Tuominiemi oli esityksestä sen verran vaikuttunut, että katsoi olevan paikallaan esitellä arviossaan työryhmän myös omilla nimillään. Mika Lahtisen säveltäjä-alter ego ”Kerkko Lahtinen” oli tehnyt esityksen musiikit ja Lahtisen näyttelijä-alter ego ”Juhani Hyppönen” esiintyi lavalla useissa rooleissa, Tiina Oksanen oli pukusuunnittelija ”Palle Koikkalana” visioinut esityksen puvustuksen ja hänen näyttelijä-alter egonsa ”Erika Kupari” esiintyi myös useissa rooleissa.
– Sitten ryhmässä oli vielä ”näyttelijät” Kristiina Siuro ja Juhani Taalikka eli oikeasti Toivion Tuija ja Saavalaisen Esko, Tiina Oksanen muistaa.
– Ja Pitkäsen veljekset Juho ja Heikki oli näyttelijä-alter egoiltaan Antrei ja Ilmari Laitinen, täydentää Mika Lahtinen.
Ja sellaisesta roolileikistä se homma sitten lähti. Hypätään kaksikymmentä viisi vuotta eteenpäin ja nykyhetkeen. Klassikkoteatterilaiset Tiina Oksanen, Mika Lahtinen ja Lasse Forsgren istuvat heinäkuun lopun maanantaina Jyväskylän Seppälässä kahvilan terassilla.
– Klassikkoteatterin työskentelylle olennainen kirpputorikierros on takana. Mikalle löytyi tumma puvuntakki ja -housut, Tiinalle valkoista kangasta ja minulle pari-kolmekymmentä erilaista nappia, Lasse paljastaa.
Siinä on puvustusaineksia tulevaan, perjantaina elokuun 18. päivä maailmanensi-iltansa saavaan juhlaesitykseen ”Rodeo!”.
Tiinan, tai siis Palle Koikkalan, visio on taas tekeytymässä näyttämölliseen ilmiasuun. Miltä se tuntuu Tiina?
– Olen ihan fiiliksissä. Tänä vuonna olen antanut itseni vaikuttua esimerkiksi kireähousuisesta cowboyestetiikasta ja euroviisuista, Tiina paljastaa.
Neljännesvuosisat teatteritouhua tällä ryhmällä on takana. Alkuun ryhmän nimi vaihtui vuosittain, kunnes vuonna 2005, ”hamlet” -esityksestä alkaen nimeksi vakiintui Klassikkoteatteri. ”Rodeo! & Kuninkuusravet 2023 -esitys on ryhmän kahdeskymmenes seitsemäs ”taiteellinen ulostulo”. Mika Lahtinen on säveltänyt musiikit kaikkiin musiikkia sisältäneisiin esityksiin. Minkä tyylistä musiikkia on luvassa tänä vuonna Mika?
– Rodeo merkitsee minulle taistelua, pelkoa sekä musaa leirinuotiolla. Biiseissä on vaikutelmia kantrista, polkasta ja työväenlauluista, Mika maalailee ja lupailee, että saattaa muuten maalailla Rodeo! -esityksessä muutenkin.
– Olen kiinnostunut muotokuvamaalauksesta ja esitys saattaa sisältää tuoreita teoksia tai jopa maalaamista roolihahmona. Villissä lännessä maalattiin tervalla ja piellä kasvokuvia etsintäkuulutetuista, Lahtinen tietää.
Tällaista on kaavailtu Klassikkoteatterin neljännesvuosisatajuhlanäytökseen mutta kyse on vain suuntaviivoista. Tämänvuotinenkin esitys saa lopullisen muotonsa viikon 33 arkipäivät kestävän varsinaisen työskentelyperiodin aikana.
– Alkuviikosta ei vielä yhtään tiedä, mihin loppuviikosta ollaan päädytty, Mika kertoo.
Klassikkoteatteriin kuuluu aito hämmästys siitä, mitä lopulta syntyy. Ja sekös naurattaa ja herkistääkin!
Klassikkoteatteri: Rodeo! & Kuninkuusravet 2023 – neljännesvuosisatajuhlanäytös
Esityspaikka: Koivikko osoitteessa Kuhnamontie 3, Äänekoski
pe 18.8. klo 19.02
la 19.8. klo 13.01
la 19.8. klo 16.03
su 20.8. klo 13.04
Kesto alle tunnin, vapaa pääsy, ei katsomoa, siis omat tuolit, viltit ja plyyshisohvat mukaan.
Luettelo Klassikkoteatterin esityksistä ja kaikista tekijöistä osoitteessa klassikkoteatteri.fi/historia.htm