Suolahden Metsä Woodin työntekijät kokevat, että Orpon-Purran hallitusohjelmaan on kirjattu rajauksia jotka rajoittavat heidän oikeuksiaan. Vaneritehtaalla järjestetty ulosmarssi oli kohdistettu hallituksen suunnittelemia leikkauksia vastaan.
Hallitusohjelman leikkaukset ja toimenpiteet koetaan vaneritehtaan portilla työntekijöille hyvin epäoikeudenmukaiseksi. Klo 13 alkaneeseen ulosmarssiin osallistui aamuvuorossa ollut työntekijäjoukko, mukana myös PAMiin kuuluvat toimihenkilöt. Ulosmarssi oli osa SAK:n #painavasyy -kampanjaa. Tehtaalla tehdään vielä toinen ulosmarssi, kun iltavuorolaiset laittavat hanskat naulaan tuntia ennen työajan päättymistä. Ulosmarssiin osallistuu tänään keskiviikkona vaneritehtaalta noin 300 henkilöä.
– Työntekijän mahdollisuuksia protestoida lakoilla aiotaan rajoittaa, aiotaan myös muuttaa ensimmäisen sairauspäivän palkattomaksi, helpottaa työntekijän irtisanomista ja määräaikaisten työsuhteiden käyttämistä. Nämä muutokset ovat työntekijöille huonoja, sillä ne lisäävät myös työelämän epävarmuutta, sanoo Metsä Woodin Suolahden tehtaiden pääluottamusmies Osmo Kääriäinen.
Lakia lakko-oikeuden rajoittamista ollaan viemässä jo ensi kuussa eduskunnan käsittelyyn. Kääriäinen pitää tätä rajuna toimenpiteenä.
– On todella huolestuttavaa kyykyttämistä tähän leikkauslistan kärkeen, Kääriäinen sanoo.
Hallitus perustelee hallitusohjelmaan kirjattuja heikennyksiä kilpailukyvyn parantamisella ja valtion velkaantumisella, joka edellyttää säästöjä.
– Tällä opin ei säästöjä synny, kun hallitus tekee toisella kädellään veronkevennyksiä ja toisella leikkaa heikompiosaisilta. Heikennysten eli hallitusohjelman toimenpiteet sulavat veronkevennyksiin – ja siitä huolimatta ollaan ottamassa lisää velkaa 11,5 miljardin euron edestä. Katselen pöyristyneenä hallituksen aikeita. Jos tällä jotain kasvatetaan niin leipäjonoja, Kääriäinen laskee.
SAK:n ja ammattiliittojen tehtävä on puolustaa työntekijöiden oikeuksia. Kääriäinen sanoo, etteivät hallituksen toimet kohdistu suoraan työntekijöihin, jotka ovat vahvasti työelämässä kiinni.
– Meidän työssäkäyvien ihmisten pitää puolustaa heikommassa asemassa olevia. Emme voi hyväksyä leikkauksia ja heikennyksiä, jotka osuvat yksipuolisesti työntekijöihin, työttömiin ja pienipalkkaisiin. Kutsun työttömyysturvan uudistusta todelliseksi työttömyysturvan heikennykseksi. Osmo Kääriäinen sanoo.
(juttu jatkuu kuvan alla)
Ulosmarssia seuraamassa ollut Teollisuusliiton Sisä-Suomen alueen aluetoimitsija Jani Väisänen on itse entinen Suolahden vaneritehtaalainen.
– Suoraan sanottuna pöyristyttää, että Suomeen ollaan tekemässä entistä voimakkaammin tulonjakoa. Työssäkäyvät ja työttömät ajetaan nyt viimeisimpään nurkkaan leikkaamalla kaikki mahdolliset tuet pois. Näillä linjauksilla Suomeen haetaan kahtiajakoa, Väisänen puuskahtaa.
Väisänen pitää luottamusmiehen aseman heikennyksiä, ansiosidonnaisen päivärahan leikkauksia ja lapsilisien korotusten poistamisia rajuina toimina Suomen hallituksen taholta.
– Nämä osuvat perheisiin ja työttömyysturvan varassa kituuttaviin. Hallitus ei ole ymmärtänyt laskea, millaisen lopullisen hintalapun se saa aikaiseksi. Tämä on varmasti monelle märkä päiväuni siellä EK:ssa ja Suomen Yrittäjissä, arveli Jani Väisänen.
Markus Vesterinen kertoo ulosmarssin olleen ”ihan iloinen tapahtuma, surullisen asian puolesta”.
– Tämä on tärkeä asia, on hyvä, että työntekijöiden puolia pidetään kun hallitus yrittää karsia meiltä pois kaikenlaista. Jos voisin lähettää terveisiä hallitukselle, niin sanoisin, että kannattaisi miettiä ulkopuolisin silmin, eikä vain siellä Helsingin päässä, ulosmarssiin osallistunut Markus Vesterinen sanoo.
Ville Hännisellä on mielipide hallitusohjelmaan.
– Nyt ollaan tekemässä ihan älyttömiä leikkauksia ja heikennyksiä työelämään. Jos maan taloutta aletaan parantaa kaikista heikoimmassa olevien kukkarosta, niin väärällä tiellä ollaan. Tilanne on sen verran huolestuttava, että uutisia tulee seurattua entistä tarkemmalla korvalla. Hallitus saa minulta sellaisia terveisiä, että ottakaa järki käteen ja kunnon kolmikannassa neuvottelupöytään miettimään asioita uusiksi, Ville Hänninen sanoo.
Marilla Hokkanen kertoo pelkäävänsä, ettei tämän päiväinen ulosmarssi ”riitä mihinkään”.
– Tämä antaa kuitenkin viitteitä siihen, että haluamme olla taistelemassa yhtenä rintamana hallituksen toimia vastaan. Emme voi antaa periksi edes vähänkään, Hokkanen sanoo.
Asia on puhuttanut tehtaalla, vaikka yllätystä ei ole olekaan tullut.
– Äänestystuloksen ratkettua tiedettiin, että lunta alkaa tulla tupaan. Valtion velkaantumista ei käännetä sillä, että rikkaille annetaan yhä enemmän. Homma on aivan absurdia, kun köyhät ja pienipalkkaiset laitetaan maksajan paikalle. Me maksamme jo nyt ylimääräistä koronan ja Ukrainan kriisin vuoksi ruoasta, sähköstä ja polttoaineesta enemmän. Hallitus on nyt pilaamassa nuorten tulevaisuutta. Hallitukselle terveisiä, ettei köyhien rankaisu voi olla oikea linja, vaan linja pitää löytyä neuvottelemalla, Marilla Hokkanen pohtii.