ÄKS

Suolahden sankarivainajien muistotaulut on saatu talteen ja näkyville

18.05.2020 17:54 (muokattu 18.05.2020 18:07)
Asemakadun ja Majalan koululta saatiin talteen sankarivainajien muistolaatat Suolahden yhtenäiskoulun seinään. Taulut on nostettu korkeuksiin, joten niiden sisällä olevat pergamenttikääröt ovat ulottumattomissa - ellei omista tikapuita. Kuva: Sinikka Hintikka
Sankarivainajien muistotaulut saivat uuden kodin Suolahden yhtenäiskoulun seinältä. 

Majalan koulun viimeinen johtajaopettaja Päiviö Turtiainen löytää Majalan koulun historiikista vuosiluvun, jolloin sankarivainajien muistolaatat ovat paljastettu Suolahden kansakoulussa ja Majalan koulussa. Taiteilija ja lehtori Armas Lähteenkorvan suunnittelemien sankarivainajien muistotaulujen paljastukset pidettiin juhlallisesti itsenäisyyspäivänä vuonna 1968. Muistolaatat valmistettiin Suomen kelloseppäkoulussa.

1952 valmistuneeseen Suolahden kansakoulun niin sanottuun pääaulan, Onni Kososen maalaaman taideteoksen vierelle saatiin yhteisön ponnistuksella upea marmorista ja messingistä tehty muistotaulu, joka pitää sisällään pergamenttikäärön, jossa sodassa kaatuneiden suolahtelaisten nimet. Majalan koululle hommattiin samanlainen, mutta kooltaan pienempi sankaritaulu. Asemakadun koululta tulleen taulun kätköistä löytyy 37 suolahtelaisen nimet, iältään 19-40 vuotiaita. Majalan koulun taulun nimilistasta ja vainajien määrästä ei ole tietoa.

Vuoden 1968 itsenäisyyspäivän kohokohdaksi muodostui sankarivainajien muistotaulun paljastus. Puhujana Asemakadulla toimivat koulunjohtaja Heikki Noronen ja veturinkuljettaja Kalle Helander, Majalassa puhetta piti koulunjohtaja Onni Heinonen

Mukana muistolaatan paljastukseen oli kutsuttu kaatuneiden omaiset. Ohjelmanumeroina kuultiin opettaja Matti Vasunnan pianonsoittoa, tyttöryhmän kuorolausuntaa, kolmasluokkalaisen Jyrki Honkosen lausuntaa sekä oppilaiden kuorolaulua. 

– Tämän koulun entiset oppilaat, joiden nimet ovat tässä muistotaulussa, ovat antaneet itsenäisyyden ja vapauden puolesta suurimman uhrin – oman henkensä, Helander lausui Sisä-Suomen Lehden kertomana.

Muistolaattaa hommaamaan perustettiin muistolaattatoimikunta, joka kiitti hanketta tukeneita tahoja: Suolahden kauppalaa, Suolahden seurakuntaa, Kansallisosake pankkia, Säästöpankkia, Osuuskassaa, Alakeitelettä, Keskustan kansakoulun opettajayhdistystä, Mannerheimin lastensuojeluliittoa, Reserviupseereita ja Suolahden Lions Clubia. 

Toimitus tiedustelee: kenellä on tiedossa Majalan koulun taulun nimet, sillä asiaa on hankala käydä tarkastamassa ilman tikapuita.

Alla olevasta ÄKSän jutusta voi kurkistaa Asemakadun koululta tulleen muistolaatan sisällä olevaan pergamenttikäärön sisältöön.

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

 

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

 

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy