ÄKS

Suolahden uimahallin remontti puhutti valtuustoa

10.06.2024 19:50 (muokattu 10.06.2024 20:59)
Arkistokuva.

Suolahden uimahalli sai remonttirahaa valtuuston siunauksella. 

 

Äänekosken kaupunki on hakenut Suolahden uimahallin peruskorjaukseen liikuntapaikkojen investointiavustusta ensimmäisen kerran joulukuussa 2022. Hakemus ei menestynyt ja kielteinen päätös tuli alkuvuodesta 2023.

Hankkeesta laadittiin uusi hakemus (800 000 euroa) joulukuussa vuonna 2023 ja  hanke pääsi liikuntapaikkojen rahoitussuunnitelmaan vuosille 2024- 2027.  Opetus- ja kultuuriministeriö teki toukokuussa päätöksen, ettei Suolahden uimahallin peruskorjaukselle myönnetä 26.1.2024 haettua 800 000 euron avustusta.

Kaupunginjohtajan esityksestä kaupunginhallitus päätti yksimielisesti esittää valtuustolle, että päättää, että uimahallin peruskorjaus hanke toteutetaan kielteisestä avustuspäätöksestä huolimatta.

– Peruskorjauksen hinta tulee olemaan massiivinen, eli esitän, että asia arvioidaan vuoden päästä uudelleen, ja pyydän kaikkia miettimään asiaa kuntatalouden näkökulmasta, maltillisten Marko Laitinen sanoi.

Keskustan Marjatta Huhta kannatti esitystä.

– Ollaan kuultu madonlukuja Kuntaliitosta, että seuraavat kolme vuotta tulee olemaan korpitaivalta kun väkiluku vähenee ja verokertymä pienenee. Jos pystymme peruskorjauksen tekemään ilman lainaa, niin sitten on asia ok, kannatan laitisen esitystä.

– Normaalisti kaikki investointipäätökset tehdään talousarviokokouksissa, kaupunginjohtaja Matti Tuononen muistutti.

Pohjaesityksestä poikkevasta esityksestä äänestettiin.

Laitisen kannalla olivat Olli Jämsén, Huhta Marjatta, Kiviranta Jorma, Lunttila Tommi, Kolari Marja,  Laitinen Marko, Piilonen Harri ja Rautiainen Marjo.

Tyhjää äänestivät Pentipuro Anna-Riitta, Halttunen Jari ja  Välimäki Nina.

– Kuntatalouden pitoon liittyy riskejä ja koko Äänekoski valmistautuu viisaasti tulevaan, tuntuu vastuuttomalta, kun koko Äänekoski kiristää talouttaan ja nyt ollaan laittamssa 4,5 miljoonaa euroa uimahallin remonttiin. Puheet uimahallin puolesta ovat ymmärrettäviä, jos kaupungin resurssit olisivat paremmat, olisi tilanne toinen. Me emme tarvitse kahta uimahallia, mutta kunta on kuntalaisten ääntä kuunneltava ja on oikein, että suolahtelaisten ääntä on nyt kuultu. Esitän ponnen, että Suolahden investointipäätös tuodaan uudelleen käsiteltäväksi, mikäli investointi ylittää 4,5 miljoonaa euroa, Nina Välimäki sanoi.

– Toivoisin satsauksia tiestöön ja kaupan alaan, mitä jos satsaisimme alohin, jotka tuovat meille taloudellista hyötyä, Pentinpuro sanoi ja kannatti Välimäen pontta.

– Mitä meinasitte tehdä, jos remonttia ei tehdä? Allasta ja viemäröintejä ei voi vain jättää olemaan, Antti Peltomäki sanoi.

– Mitkä ovat meidän liikkumattomuuden kustannukset? VesiVelhon saatavuus ei parane, jos Suolahden uimahalli lakkaa toimimasta. Jos on kyse taloudesta, on meidän ylläpidettävä meidän liikuntapaikat Petra Virtanen sanoi.

– Joskus sirkuksessa oli ennustaja, ja nyt näyttää, että valtuustosalissa on ennustajan lahjoja. Muistutan, ettei meillä ei ole julkisia kulkuvälineitä Suolahdesta Äänekoskelle, Tiia Turunen sanoi.

– Äskeisestä äänestyksestä voi päätellä, ettei valtuutetut ole sittenkään kiinnostuneita kaupungin taloudesta, Marko Laitinen puuskahti.

Kari Kiiskinen sanoi, ettei tahdo ymmärtää jo käytyjä puheenvuoroja ja kysyy, mitä tarkoittaisi, jos remontti jätettäisi tekemättä.

Vastauksen antoi tekninen johtaja Tommi Rautjärvi.

– Mikä kohtalo on tyhjällä rakennuksella? Sen katolle pesiytyy meriharakka, naakka ja ikkunat rikotaan. Se on myös tämän uimahallin kohtalo, jos se tyhjäksi jätetään. Rautjärvi sanoi.

Sirpa Martins sanoi, että ponsiesitys on tarpeeton.

– Jos remonttirahat ei riitä, asia tuodaan siinä tapauksessa valtuuston käsittelyyn.

– Asia meinattiin jo sököttää kaupunginhallituksessa ja meinattiin, ettei asiaa tuoda valtuuston käsittelyyn, ja tämä osoittaa sen, ettei sovittuun sanaan voi luottaa, Jari Halttunen sanoi.

– Asiaa on käsitelty hallituksessa, ja se on päätetty tuoda valtuuston käsittelyyn, se näkyy pöytäkirjoissa. En aivan allekirjoita kommenttiasi kaupunginjohtaja Matti Tuononen sanoi.

– Ei tartte, Halttunen sanoi.

Nina Välimäen toimenpidealoitus ei saanut enemmistön kannatusta äänestyksen jälkeen.

Suolahden uimahalli saa remonttirahansa.

EDIT: korjattu Jari Halttusen kommentti. 

 

 

 

 

 

 

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy