Äänekosken kaupunginhallitus käytti otto-oikeuttaan, ja palautti Suolahden yhtenäiskouluhankkeen uudelleen valmisteltavaksi.
– Huomasimme aivan viime tingassa, että hinta-arvio oli ihan pielessä. Jos hallitus ei olisi käyttänyt otto-oikeuttaan, se olisi ikään kuin siunannut budjetin ylityksen, hallintojohtaja Jouni Kurkela selventää.
Hankesuunnitelmassa yhtenäisperuskoulun hinnaksi on arvioitu noin 12,4 miljoonaa euroa. Vuoden 2016 talousarviossa yhtenäiskoulun rakentamiseen on kuitenkin varattu ainoastaan noin 11 miljoonaa euroa.
– Tällaisia ylityksiä ei voi hyväksyä. Varsinkin kun suunnitelmat ovat näin alussa, ei ylityksiä saisi olla ollenkaan, kun loppupäässä niitä tulee kuitenkin, Kurkela sanoo.
Kaupunginhallituksen kokouksessa kävi ilmi, että hankesuunnitelma oli käsitelty vajavaisesti molemmissa lautakunnissa, eikä esimerkiksi tarkkoja suunnitelmia oltu käyty läpi.
– Asia oli siellä surkeasti käsitelty. Tässä annetaan nyt viestiä lautakunnille, että asioiden käsittelystä tulee huolehtia paremmin. Mikäli esittelyssä on epäselvyyksiä, on vaadittavaa parempaa esittelyä. Kaupunginhallituksessa moitimme myös näitä lautakunnissa paikalla olleita hallituksen jäseniä. Mutta onhan näitä asioita vaikea muiden huomata. Me virkamiehetkin huomasimme asian ihan vahingossa, Kurkela sanoo.
Epäselvyys asiassa ei jäänyt edes puhtaasti budjettiin.
– Teknisen lautakunnan pöytäkirjasta puuttui yksi sana, jonka perusteella olisi voinut käsittää, että asia olisi ollut erikseen tulossa hallituksen käsiteltäväksi. Koska tässä oli niin paljon epäselvyyttä, piti käyttää otto-oikeutta, Kurkela sanoo.
Kyseessä on jo toinen kerta tänä vuonna, kun kaupunginhallitus käyttää otto-oikeuttaan kasvun ja oppimisen lautakunnan päätöksiin. Onko kasvun ja oppimisen lautakunnalla erityisen kova oppimisen paikka?
– Koska kyse on koulusta, niin totta kai asia kääntyy enemmän sinne päin. Mutta kyllä samaa varovaisuutta ja harkintaa vaaditaan jokaiselta lautakunnalta, Kurkela sanoo.
joo ja tehkäähän nyt kerralla kunnollista kaikin puolin
Asiat on käsitelty juuri niin huonosti (tai hyvin?) kuin ne ainakin Kasvun ja oppimisen lautakunnassa on esitelty. Pelkän esityslistan perusteella, ilman lisämateriaalia, saa juuri sellaisen surkean päätöksen kuin haluaa. Budjetistakaan ei mainita esityslistassa sanallakaan.
Asiasta keskusteltiin hallituksen kokouksessa mielestämme hyvässä hengessä. Kaupunginhallitus päätti YKSIMIELISESTI käyttää otto-oikeutta. Se että virkamies lähtee näillä jutuilla jälkeenpäin revittelemään lehtien palstoilla, on myös surkeata asian käsittelyä. Moititaan siis nyt julkisesti, tasapuolisesti, molempia osapuolia. Onhan se hyvä että virkamiehetkin huomaavat välillä asioita, edes vahingossa?
Jani Salo
kasvun ja oppimisen lautakunta, jäsen
kaupunginhallituksen varajäsen
Sirpa Martins
kasvun ja oppimisen lautakunta, hallituksen edustaja
kaupunginhallituksen jäsen
En ymmärrä. Jos tehdään pudjekti on määritelty, niin miten se voi lopussa kasvaa. Ihmeellistä rakentamista, kun alussa jo hyväksytään ettei sovitussa pysytä. Mitä hyötyä koko hinta arviossa on, jos ei tiukasti siitä pidetä kiinni. Ei ole ihme ettei kaupungin rahat riitä tuolla asenteella.
Asiaa ei kannata kovin paisutella. Kysymys on vasta hankesuunnitelmasta, asiaa on ainakin teknisessä lautakunnassa käsitelty näin. Tarkempi suunnittelu ottaa käytettävissä olevan rahan tarkemmin huomioon. Varsinainen rakentaminen ja sitä kautta hankkeen kilpailutus painanee kustannuksia alemmas. Kasvun -ja oppimisen että teknisen lautakunnan tarkoituksen mukaisesta hankkeen paisuttamisesta ei ollee kysymys. Vielä jopa rakentamisen vaiheessa voidaan painaa kustannuksia alemmas. Eli isosta asiasta ei tässä vaiheessa ole kysymys.
Juupa, niinhän siitä painetaan rakentamisen aikana kustannuksia alas… Eipä ole Martti tainnut paljon rakernnusurakoihin tutustua vaikka lautakunnassa istuukin. Meinaatko että joku urakoitsija veloittaa vähemmän kuin tarjouksessa on ilmoittanut vai halpeneeko tarvikkeet kesken urakan? Kokemuksesta voin kertoa, että rakennusurakat maksaa aina mitä on suunniteltu ja vähän vielä päälle!