Suolahtelaislähtöisestä Suvi Karlasta (e Hytönen) tuli lauantaina psykologian tohtori. Ylioppilaslakkinsa Suolahden lukiossa vuonna 1996 päähänsä pistänyt Karla paneutui Jyväskylän yliopistossa tehdyssä väitöstutkimuksessaan tunteiden maailmaan.
Karla tarkasteli tutkimuksessaan motivationaalisen virittymisteorian yleistettävyyttä muihinkin kuin pelkästään refleksiivisiin käyttäytymisreaktioihin. Motivationaalisen virittymisteorian mukaan emotionaalinen tila vaikuttaa siihen mihin tarkkaavaisuutemme kohdistuu ärsykkeitä pursuavassa ympäristössämme ja valmistaa meitä toimimaan suotuisella tavalla. Miellyttäviä asioita pyrimme lähestymään ja epämiellyttäviä välttämään.
Karlan tulokset tukevat motivationaalista virittymisteoriaa. Kaikissa osatutkimuksissa epämiellyttävä emootiotila näytti voimistavan refleksiivisiä reaktioita. Sen sijaan esimerkiksi itse tuotettuihin reaktioihin ei emootiotilalla näyttänyt olevan vaikutusta, mutta sähköisesti aiheutetut motoriset käyttäytymisreaktiot voimistuivat epämiellyttävän emootiotilan aikana siinä missä refleksiiviset reaktiotkin.
KARLAN MIELESTÄ emootioiden vaikutus ihmiseen ei ole yksinkertaista, sillä muokkaamme käyttäytymistämme jatkuvasti. Vaikka emootiot herättävät meissä vahvan motivaation lähestyä tai välttää, pystymme myös tukahduttamaan nuo toiminnot. Emotionaalisissa tilanteissa meitä ohjaavat biologian lisäksi myös kulttuuriset tekijät, sosiaaliset normit ja opitut kokemukset. Prosessoimme ympäristön emotionaalisia signaaleja laajasti ja hyvin pitkälti tiedostamattomasti.
Karlan tutkimuksen mukaan näyttäisi, että emotionaalinen tila – etenkin epämiellyttävä emootiotila – ohjaa tarkkaavaisuuttamme ja toimintaamme refleksiivisellä tasolla. Tämä tapahtuu silloin, kun emme itse aktiivisesti havaitse tai tietoisesti kontrolloi käyttäytymistämme. Lajikehityksellisesti ajatellen tämä on järkevää: meissä on hyvin nopea sisäinen systeemi, joka ilman vaivalloista kognitiivista arviointia valmistaa meitä välttämään haitallisia asioita.
Tutkimuksessa nousi esiin kaksi asiaa, jotka vaikuttavat siihen muokkaako emootiotila käyttäytymistämme: ärsykkeen ja reaktion välinen aika ja toiminnan suunta. Mitä nopeammin toimintaa vaaditaan, sitä vahvemmin emootiot ohjaavat meitä ja valmistavat meitä toimimaan motorisella tasolla. Ajan kasvaessa pystymme itse tekemään kokonaisvaltaisemman arvion tilanteesta ja ohjaamaan toimintaamme. Lisäksi emootiotila ohjaa käyttäytymistä silloin, kun se on tarkoituksenmukaista suunnata johonkin – jotain miellyttävää on tarkoitus lähestyä tai epämiellyttävää välttää.
Englanninkielinen väitöskirja kantaa nimeä To approach or to avoid? Emotional picture viewing effects on reflexive responses in humans. Vastaväittäjänä toimi professori Magne Arve Flaten (Norwegian University of Science and Technology) ja kustoksena dosentti Jan Wikgren (Jyväskylän yliopisto).
SUVI KARLA (o.s. Hytönen) valmistui ylioppilaaksi Suolahden lukiosta vuonna 1996 ja psykologian maisteriksi Jyväskylän yliopistosta vuonna 2004. Karla on työskennellyt vuonna 2004 alkaneen väitöskirjatutkimuksensa aikana psykologian tuntiopettajana Jyväskylän yliopiston avoimessa yliopistossa, tohtorikoulutettavana Jyväskylän yliopiston psykologian laitoksella sekä yliopistonopettajana Jyväskylän yliopiston avoimessa yliopistossa vuosina 2009-2012.
Tällä hetkellä hän työskentelee psykologina Vaalijalan kuntayhtymässä Pieksämäellä. Tutkimusta ovat rahoittaneet Psykologian valtakunnallinen tohtoriohjelma, Jyväskylän yliopiston psykologian laitos, Monitieteinen aivotutkimuskeskus sekä Ellen ja Artturi Nyyssösen säätiö.
Teos julkaistaan sarjassa Jyväskylä Studies in Education, Psychology and Social Research numerona 519. ISSN 0075-4625; 519, ISBN: 978-951-39-6106-0 (nid.); 978-951-39-6107-7 (pdf). Sitä saa Jyväskylän yliopiston kirjaston julkaisuyksiköstä, puh. 040 805 3825, myynti@library.jyu.fi