Piia Flink-Liimataisen ja Päivi Nergin ansiosta maa- ja metsätalousministeriössä tiedetään nykyisin hyvin, missä Suolahti sijaitsee.
Helsingin Senaatintorilla on joulutunnelmaa, sillä Tuomaan markkinat ovat jutunteon hetkellä alkamassa. Joulutunnelmaa on myös torin ja tuomiokirkon kupeessa Hallituskadulla sijaitsevan maa- ja metsätalousministeriön kokoushuoneessa.
Ministeri Sari Essayah esikuntineen on nauttimassa ”silakkakakkua”, ja tähän esikuntaan kuuluvat myös suolahtelainen Piia Flink-Liimatainen ja suolahtelaislähtöinen Päivi Nerg. Heitä Äksä on tullut tapaamaan.
– Voi kun hienoa! yhteiskuvaan asettautuva Essayah sanoo kuullessaan Äksän jutunaiheen.
Ministeriössä juhlistettiin silakkakakulla sitä, että EU ei sentään kieltänyt kokonaan silakanpyyntiä Suomessa. Onnistuneessa lobbaamisessa juuri maa- ja metsätalousministeriöllä oli iso rooli.
Essayahin poistuttua muihin kiireisiinsä Päivi Nerg antaa hänelle tunnustusta.
– On valtava hyöty siitä, että hän on ollut viisi vuotta Brysselissä europarlamentissa. Lisäksi hän on ministeri, joka todella perehtyy asioihin, monta päättäjää nähnyt Nerg sanoo.
Flink-Liimatainen komppaa; kävelyvauhdilla ei lajin maailmanmestarin johtamassa ministeriössä pärjätä.
– Sari on kova tekemään töitä ja työllistää meitäkin hyvin.
Nerg ja Flink-Liimatainen ovat kumpikin juurevia suolahtelaisia, jotka sattuma toi yhteen hallituskuvioiden selvittyä viime kesänä. Maa- ja metsätalousministeriksi noussut Essayah halusi Nergin valtiosihteerikseen. Vähän myöhemmin elokuussa kristillisdemokraattinen puolue kutsui Flink-Liimataisen ministeriöön hallinnolliseksi avustajaksi.
– Olin ihmeissäni, kun ystäväni Ulla Aaltonen sanoi, että olet menossa hänen tätinsä työkaveriksi. En osannut lainkaan yhdistää häntä tai perhetuttuamme Kurikan Jaakkoa Päiviin, Piia Flink-Liimatainen kertoo. Ulla ja Jaakko ovat Päivi Nergin siskon lapsia.
– Taidettiin ensimmäisenä työpäivänä lähettää kuva, että täällä ollaan, Päivi kertoo.
Toimenkuvat loksahtivat lopulta niin, että Piiasta tuli Päivin lähin avustaja. Piia kirjasi kaksikon ensimmäisen yhteisen palaverivarauksen ministeriön kalenteriin otsikolla ”Suolahen tytöt”.
Suolahti siis tunnetaan ministeriössä?
– Nyt ainakin, Päivi naurahtaa.
Päivi Nerg on tehnyt pitkän ja näyttävän uran valtionhallinnon virkahenkilönä. Hän on toiminut muun muassa sisäministeriön kansliapäällikkönä ja valtiovarainministeriössä alivaltiosihteerinä ja hallinto- ja kehitysjohtajana.
Hän on Essayahin poliittinen valtiosihteeri, mutta tehtävän hän arvelee saaneensa substanssiosaamisensa vuoksi; Nerg on koulutukseltaan maa- ja metsätaloustieteiden maisteri ja agronomi.
Käytännössä Nerg on Essayahin varaministeri, jolla on mandaatti tuurata tätä kaikissa ministerityöryhmissä ja jopa EU-kokouksissa. Muissa puolueissa toiset ministerit saattavat toimia tuuraajina, mutta Essayah on kd:n ainoa ministeri.
Ja niitä tuurauksia on riittänyt!
– Valtiosihteereillä ei ole työaikaa, vaan remmissä ollaan 24/7. Silloin täytyy ottaa löysemmin kun se on mahdollista, pitää huolehtia ettei aja itseään loppuun, Nerg sanoo.
Hallitus aloitti työnsä horjuen perussuomalaisiin liittyvien kohujen takia. Nerg ja muut valtiosihteerit olivat ministerien ohella avainasemassa, kun kriisiä selätettiin.
– Se oli kovaa aikaa. Nyt hallituksen asema on tukevampi, mutta maailma on alkanut horjua ympärillä.
(juttu jatkuu kuvan alla)
Piia Flink-Liimataisen ja ministerin erityisavustajien tärkein tehtävä on huolehtia siitä, että Essayah ja Nerg voivat tehdä työnsä ja että heidän kalenterinsa pysyy järjellisenä.
– Minulla ja ”erkoilla” on seitsemän kalenteria auki samaan aikaan, Piia kuvaa työtään. Menoja yritetään sovitella ja varmistaa, että ministerillä ja valtiosihteerillä on tarvittavat paperit aina mukana.
– Jos ministeriltä tai valtiosihteeriltä puuttuu puhe tapahtumaan mennessä, se on minun mokani, Flink-Liimatainen sanoo. Ministeriön asiantuntijat kirjoittavat puheita tai niiden aihioita, jotka sitten kulkevat avustajien tarkastuksen kautta ministerille ja valtiosihteerille.
Vaikka Päivi ja Piia eivät tunteneet toisiaan etukäteen, suhde on toiminut hyvin, eikä yhteisestä taustasta ole ainakaan haittaa.
– Tällaisessa työssä on pakko oppia luottamaan toiseen. Piia on tarttunut työhön avoimella mielellä ja hurtilla huumorilla, se on tärkeintä, Nerg painottaa.
Piia puolestaan kehuu Päivin ja ministeri Essayahin ammattitaitoa.
– Vaikka politiikassa olisi kuinka hektisiä tilanteita rajakahinasta lähtien, niin ministeriössä tunnelma on pysynyt rauhallisena.
(juttu jatkuu kuvan alla)
Jos on Päivin kalenteri täyteen ahdettu, niin samaa voi sanoa Piian allakasta.
– Minulla ei käytännössä ole vapaa-aikaa, hän sanoo. Piia istuu Äänekosken kaupunginvaltuustossa kristillisdemokraattien edustajana ja pyörittää Suolahden Wanhan Aseman Cafe Möljää sekä tekee myös sisustussuunnittelua.
– Työ ministeriössä vie nyt suurimman osan ajastani. Viihdyn erittäin hyvin, tänne ministeriöön on aina kiva tulla, tiistaista perjantaihin pääkaupungissa asuva pendelöijä sanoo.
Elokuussa alkanut Helsingin-pesti ei ole hänelle ensimmäinen. Vuosina 2007-2013 hän työskenteli Toimi Kankaanniemen ja Jouko Jääskeläisen eduskunta-avustajana ja kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän poliittisena sihteerinä.
Flink-Liimatainen on valtuutettuna näköalapaikalla Äänekosken tilanteeseen.
– Kipeitä päätöksiä joudutaan tekemään, mutta valtuustossa yhteinen näkemys on se, että peruspalveluiden pitää toimia hyvin. Lapset, nuoret ja koulut ovat viimeinen asia, josta leikataan, Piia alleviivaa.
Päivi kuuntelee kiinnostuneena. Välillä ehditään pohtia myös kuntapolitiikkaa ja vanhan kotiseudun asioita. Sitten he tarttuvat taas varsinaisiin askareihinsa, niihin ministeriön ja valtion. Suolahen tytöt.