Suolahtelaisilla on päällä positiivisuuskampanja. Asemakadun koulun opettaja jalkautui luokasta liikkeelle, sai sponsoreiksi paikallisia toimijoilta tuloksena 19 tablettia, 389 euroa kappale. Huisi suoritus, kiitos kuuluu sponsoreille. (Juttua on muokattu, sillä yksi lahjoittaja on tullut lisää.)
Timo Strickling on Asemakadun koulun kakkosluokan opettaja. Syyslukukauden alkaessa mieleen putkahti aatos, joka lähti pian toteutukseen. Nyt ollaan siinä pisteessä, että syysloman jälkeen Asemakadulla on käytössä aivan uudenlainen oppimisväline: iPad – tabletti. Strickling sai sponsoriksi Suolahden yrittäjiä ja Suolahden alueella toimivia järjestöjä, ammattiosastoja sekä puolueita mukaan huikealla tuloksella. Pian on koulussa käytössä 19 tablettia.
– En olisi uskonut, että näin moni lähtee mukaan tähän hankkeeseen, Strickling huokaa.
Stricklingin päätavoite on positiivisen ilmapiirin luominen. Opettajat, koulun henkilöstö ja oppilaat eivät voi sisäilmaongelman kanssa kipuilevalle koulurakennukselle tehdä muuta, kuin luoda hyviä edellytyksiä oppimiselle ja oppijoille. Uutta koulua kun he eivät voi taikoa tai parantaa hävittää huonoa sisäilmaa, on muut keinot otettava käyttöön. Kurjuudessa voi piehtaroida hamaan tappiin saakka. Nyt on aika positiivisille tuulille! Parannetaan sisäilmapiiriä!
– Halutaan nostattaa positiivinen aalto, jotta meillä kaikilla olisi mukava työskennellä.
POSITIIVISUUSKAMPANJAAN LÄHTI mukaan pieniä ja suuria yrityksiä. Koulun opetussuunnitelmassa on yrittäjyyskasvatusta, ja tässä on heti konkreetti väline kasvatukseen.
– Oman pitäjän maine kiinnostaa. Olen itse äänekoskelainen, asun Äänekoskella, käyn töissä Suolahdessa ja valmennan Huimassa. Haluan, että oppilaat huomaavat sen, että saadaan käydä koulua ja harrastaa omalla kylällä. Haluan, että oppilaat huomaavat, että päällä on vaatteet ja ruokaa on tarjolla, ja sen, että meillä on asiat loppujen lopuksi oikein hyvin. Täällä on hyvä asua. Se näkyi jälleen kerran, tämän tablettienhankintakampanjan aikana: yhteisö puhaltaa yhteen hiileen.
Yksi lahjoittaja on autoilija Mika Leppänen.
– Anna hyvän kiertää. Minutkin yllätti se, miten kovasti ihmiset haluavat luoda positiivista ilmapiiriä ainaisten negatiivisten uutisten keskelle. Positiivinen arki on mukavampaa, Leppänen kiteyttää.
Tekniset Kellan Jari Honkonen katsoo asiaa tähän tapaan:
– Oppilaita on siirretty talosta ja luokasta toiseen, mukava on tarjota tähän, varmasti lapsen näkökulmasta katsottuna hankalaan tilanteeseen, uutta ja mukavaa. Kyllä tällainen talkoohenki lähentää yhteisöä.
Sirpa Martins edusti paikalla Vasemmistoliittoa.
– Tässä korostuu nimenomaan yhteisöllisyyden merkitys. Tämä oli hyvä kampanja ja hyvin viety eteenpäin. Mainio esimerkki mistä muut kulmakunnat voivat ottaa mallia. Hyvä että tulee tällaisia sykäyksiä, eikä nähdä tätä kyläpolitikointina. Yhteisöllisyydestä puhutaan paljon, myös yhteisöllisyys on ennenkaikkea tekoja ei sanoja. Lapset ja lasten asiat on tärkeitä, joten kaikkien oli luonteva lähteä mukaan tällaiseen hankkeeseen, Martins sanoo.
Ope Strickling on samaa mieltä, tästä voi ottaa mallia.
– Talkoohenki lähentää. Nyt vain täytyy harmikseen todeta, että talkoot alkavat olla katoavaa kansanperinnettä. Muutosta voi tehdä voivottelun sijaan, jokainen omalla tavallaan.
Mitä näillä tableteilla voi tehdä? Pelata pelejä ja roikkua somessa koulutunneilla?
– Tämä ei ole leikkikalu, vaan huikea oppimisväline. Monilla löytyy kotoa tällainen laite, ja nyt on hyvä tilaisuus avartaa pelien maailmasta oppimisen tielle. Tiedä, vaikka opettavaiset applikaatiot otetaan kotona käyttöön.
Oppilaat odottavat jo innoissaan tablettien tuloa luokkaan. Homma toimii niin, että tabletit ovat latauskärryssä toimintavalmiina, ja opet voi varata kärryn luokkansa käyttöön aina, kun se tunnin ohjelmaan sopivasti sattuu. Tabelttien avulla voi opettaa uskontoa, ympäristötietoa, matematiikkaa, äidinkieltä – oikeastaan mitä vaan, paitsi liikuntaa. Liikuntatunneilla liikutaan, uidaan, pelataan palloa, juostaan, hiidetään ja luistellaan. Mitä mieltä ovat saksaa opiskelevat viidennen luokan oppilaat?
– Tämä on aika kiva juttu, sanoo Lauri.
– Voidaan oppia uusia asioita, tuumaa Niklas.
– Mukava saada tänne kouluun jotain hienoo, ihastelee Pinja.
– Mahtava uusi oppimisväline, miettii Elena.
– Kivalle tuntuu, kiteyttää Pinja I.
Tabletin lahjoittaneille suuri kiitos!
K-Supermarket Suosikki
Kodintekniset Kella
Lions Club Suolahti
Tilitoimisto Luotola
Ramin Rauta
Vasemmistoliitto
Kokoomusnaiset ry
Ammattiosasto 51
Relicomp Oy
Kurikka Timber
LVI Matti Rossi
Metalli ammattiosasto 141
Ale-Makasiini
Metsä Wood
R-Kioski Suolahti
Mika Leppäsen kuljetus
Wattiset Oy
Neste Suolahti
Suolahden Palvelukoti
EDIT: Sähkötyö J.Kangas
Apple iKiittää!
Ketään ei voida pakottaa työskentelemään eikä käymään koulua terveydelle haitallisissa tiloissa. Kaupungilla on jo lain määräämä velvollisuus taata turvalliset koulutilat. Onhan se ihan kiva, kun pääsee terveytensä uhalla näpyttelemään iPadiä. Miten olisi keräys väistötilojen puolesta?
Uskomatonta! Toivottavasti ymmärrätte mitä homeongelma todellakin tekee näiden lasten terveydelle. Siinä ei ikävä kyllä iPad tuo enää iloa ja positiivisuutta. Väliaikaiset rakennukset opetukselle järjestyy kunhan tehdään selväksi ,että tähän emme suostu. Uskomatonta!