ÄKS

Suolahti – Keiteleen kauppala -teos julkaistaan juhlallisesti tänään keskiviikkona

28.07.2021 05:00 (muokattu 28.07.2021 09:12)
Kirja julkaistaan tänään keskiviikkona.

Liekö olisivat uskoneet Kari Perälä ja Sirpa Martins, millaisen pandoran lippaan aukaisevat, kun tarttuivat viisi vuotta sitten Suolahden kansatalon historian tapahtumiin?

 

Tänään keskiviikkona julkaistaan ensimmäinen osa Suolahden kauppalan historiaa käsittävästä kirjasarjasta. Julkaisu tapahtuu Suolahden Kansantalolla kello 14 ja mukaan juhlallisuuksiin on saatu suolahtelaisia juuria kantava laulaja/näyttelijä Vuokko Hovatta.

– Tehdessä kirjasta muodostui oppikirjamainen teos, kertoo Sirpa Martins julkistuksen kynnyksellä.

Kirjan tekstit on laatinut historian ja äidinkielen lehtori, suolahtelaissyntyinen Kari ”Polle” Perälä, kuvatarjonnasta ja koonnista on vastannut Sirpa Martins. Kirjan taitto ja ulkoasu on Mari Koistisen käsialaa.

170 sivua käsittävä kirja kantaa nimeä Suolahti osa I – Keiteleen kauppala. Kirja on kuvaus, mitä tapahtui kun juna ja laiva kohtasivat Keitele-järven eteläisimmän lahden – Suolahden – rannalla.

– Aluksi oli tarkoitus kirjoittaa auki Suolahden Kansantalon rakentamisen historiaa. Isäni Simo Holopainen oli kirjoittanut vuonna 1984 SKP:n Suolahden osaston 40-vuotishistoriikin. Sitä lukiessa tie vei yhä syvemmälle, eikä kansantalon syntyä voinut kirjoittaa kevyesti vain rakentamisen näkökulmasta, vaan oli mentävä pintaa syvemmälle ja kauaksi koko Suolahden historiaan. Tuli olo, että on pakko kirjoittaa ihmisten tarinaa, heidän, jotka ovat tämän talon rakentamisen mahdollistaneet, Martins kuvailee.

Kirja ei olisi syntynyt ilman apuja ja monien aikalaisten tai heidän perillistensä kertomuksia tai säilyneitä muistiinpanoja, valokuvia ja pöytäkirjoja. Kirjassa käydään läpi alueen historiaa aina 1400-luvulta saakka. Kirja päättyy 1930-lukuun, parikymmentä vuotta ennen kansantalon rakentamista.

– Tarina paisui pullataikinan lailla. Materiaalia tuli eteen, ja apuna olleet Juhani Möller sekä kauppias Hjalmari alias Jallu Kahilan tytär Marja Kauppi. Historian lehtori Jorma Heiskanen ennätti aloittaa tietojen keräämistä, kaikki tämä on ollut suurenmoisena apuna projektin edetessä.

Säilyneet dokumentit ovat johdattaneet ihmisten ja tarinoiden äärelle.

– Juhani ja Marja ovat kulkeneet mukanamme. Heidän molempien isät ovat olleet voimallisesti mukana tämän talon ja koko Suolahden historiassa. Suolahtelaiset SKP:n jäsenet ovat olleet kautta historian vahvoja yrittäjiä ja ovat olleet samalla rakentamassa tätä yhteisöä. Me ollaan haluttu piirtää konteksti mahdollisimman laajasti, Martins kertoo.

Suolahti I – Keiteleen kauppala -kirjan julkistaminen Suolahden Kansantalossa ke 28.7. klo 14. Mukana Vuokko Hovatta sekä kirjan tekijäkaarti.

Kangaslammella yhteislauluilta klo 19.30, myös siellä voi kuulla Vuokko Hovatan laulua

Kirjajulkkarit ja lauluilta on osa Ääniä Festivaalin ohjelmaa

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy