Lähiruoka on mahdollisimman lähellä tuotettua suomalaista ruokaa, jonka alkuperä, tuottaja ja valmistaja tiedetään. Lähiruoka on erityisesti paikallista ruokaa, jossa sekä tuotannossa että kulutuksessa käytetään oman alueen raaka-aineita ja jalostusta. Kasvava kiinnostus ruokaa kohtaan asettaa paineita kuntien ruokapalveluille.
Lähiruoka osana kestäviä ruokavalintoja avaa kunnalle mahdollisuuksia: paikalliset ostot auttavat tarjoamaan tuoretta, maistuvaa ruokaa ja tukevat seudun elinvoimaisuutta. Kun euro pyörii paikallisesti, hyvinvointi kertautuu. Julkisen sektorin ostot parantavat paikallisen yritystoiminnan kehittymisedellytyksiä lähi- ja luomuruokamarkkinoilla. Julkisen sektorin vetoapu mahdollistaa tuottajien yhteistoiminnan ja parantaa näin logistiikkaa ja toimitusvarmuutta. Lähiruoka tukee näin suoraan työllisyyttä ja suosii kestävää kehitystä sekä pienentää hiilijalanjälkeä.
Äänekoskella on vielä elintarviketeollisuutta. Sen ylläpitämiseksi on tehtävä kaikki voitava. Maatilojen lisäksi elintarvikeala työllistää useilla toimialoilla kuten rakennusalalla, konepaja- ja metalliteollisuudessa, kuljetuksessa tai esimerkiksi energiateollisuudessa.
Kunta on merkittävä elintarvikkeiden hankkija, valmistaja ja tarjoaja. Kunnan kotitalousopetuksella on merkittävä rooli kasvattaa nuoria oikeisiin valintoihin, tutustuttaen nuoret mm. alkuperämerkintöjen selvittämiseen.
Kilpailuttamisessa ei ole sallittua korostaa lähialueen taloutta ja työllisyyttä tai kuljetusmatkoja, mutta hankintojen kokonaistaloudellisuuden arviointiperusteina voivat olla esimerkiksi laatu, toimitusaika, tuoreus, pakkauksen ominaisuudet, elinkaarikustannukset ja hankinnan aiheuttamat ympäristövaikutukset. Lähituotteiden saaminen mukaan tarjouskilpailuun edellyttää elintarvikehankintakäytäntöjen kehittämistä ja em. laatuominaisuuksien määrittelyä esimerkiksi suomalaisen ruoantuotannon lainsäädännön mukaiseksi. Hankintakäytäntöjen uusiminen mahdollistaa myös tuotannon eettisyyden ottamisen mukaan hankintakriteereihin.
Me allekirjoittaneet esitämme:
Kuntamme ruuan ja raaka-aineiden hankinnoissa tullaan ostamaan suomalaisia elintarvikkeita ja mahdollisimman paljon oman alueen lähiruokaa. Edellytämme, että ruuan laatukriteerien perusteeksi nostetaan ruuan alkuperä julkisissa hankinnoissa sekä kilpailuttaessa vanhuspalveluiden ruokaa ja yksityisten päiväkotien ruuan laatua kontrolloitaessa.
Esitämme myös, että Äänekosken kaupungin hankinnoissa on muutenkin hyödynnettävä hankintalain suomat mahdollisuudet hankkia ruoan lisäksi tavaroita ja palveluita kotimaisilta yrityksiltä ja palveluntuottajilta.
Äänekoskella 9.12.2013
Tommi Lunttila + kaikki muut Äänekosken kaupunginvaltuutetut
Kaupungin valtuuston aloite on ok, mutta jää teemana puolitiehen, jos siihenkään. Aloite keskittyy vain ruokaan ja raaka-aineisiin; miksi??
On paljon muitakin palveluja kuin ruoka raaka-aineena, joita voi hankkia läheltä.
Ehdotan uutta valtuustoaloitetta:
Edellytämme, että palvelujen laatukriteerien perusteeksi nostetaan palvelujen läheisyys ts. etäisyys palvelun tilaajasta. Tällöin toteutuu myös hiilijalanjälki ja ekologisuus. Ylimääräinen autolla ajelu vähenee, kun palvelu tilataan lähipalveluna.
Esitämme myös, että Äänekosken kaupungin hankinnoissa on muutenkin hyödynnettävä hankintalain suomat mahdollisuudet hankkia kaikki palvelut kotimaisilta yrityksiltä ja palveluntuottajilta.
Ensi sijaisesti tulee mieleen pienet urakointi- ja konsultointipalvelut, joita tänä vuonna on yritetty kalliisti kilpailuttaa. Tavoiteena lienee ollut saada kaikki palvelut mahdollisimman kaukaa, vähintäin Jyväskylästä.