Äänekosken lukiossa odotellaan jo ensimmäisiä sähköisiä yo-kirjoituksia.
Suomen lukiot siirtyvät sähköisiin kirjoituksiin.
Tänä syksynä sähköiset kirjoitukset koskevat filosofiaa, saksaa ja maantietoa, mutta kevään 2019 kirjoituksissa jokainen aine kirjoitetaan sähköisesti.
Äänekosken lukiossa on valmistauduttu sähköisiin kirjoituksiin noin vuoden verran, ja tänä syksynä sähköisiin kirjoituksiin ottaa osaa noin kymmenen opiskelijaa.
Keväällä otettiin osaa myös valtakunnalliseen sähköisten kirjoitusten kenraaliharjoitukseen, jossa opiskelijat saivat kokeilla uutta tekniikkaa.
– Oppilailta on tullut hyvää palautetta. Onhan tämä heillekin kiinnostava ja uudenlainen juttu, lukion rehtori Jaana Tani kertoo.
Tulevissa kokeissa käytössä olevaan tekniikkaan pitäisi kuitenkin kyetä jo perehtymään, että koetilanteessa opiskelija voisi keskittyä ainoastaan koekysymyksiin, eikä teknisiin asioihin. Vielä ei esimerkiksi tiedetä, kuinka esimerkiksi matemaattisten kaavojen piirtäminen kevään 2019 kokeessa onnistuu.
– Kun ei tiedä millainen koe tulee olemaan, ei sitä voi vielä oikein opettaa oppilaillekaan. Tuntuu, että vähän on takapuoli edellä menty puuhun, Tani sanoo.
LYHYEHKÖ valmistautumisaika on johtanut siihen, ettei opiskelijoiden tekninen osaaminen ei ole vielä sillä tasolla, että kaikki kirjoitukset onnistuisivat sujuvasti tietokoneella.
– Monet eivät osaa käyttää tekstinkäsittelyohjelmaa tarpeeksi näppärästi, Excel-taulukoista nyt puhumattakaan. Ohjelmistojen käyttämistä pitäisi kyetä opettelemaan nykyistä enemmän koulunkäynnin ohessa, Tani sanoo.
Sähköisen ylioppilaskokeen haasteet eivät ole ainoastaan tietoteknisiä. Esimerkiksi aineistopohjaisissa äidinkielenkokeissa aineistomateriaali näkyy samalla ruudulla kuin ”koepaperi”.
– Aiemmin paperilla saatuun aineistoon on voitu tehdä merkintöjä ja muistiinpanoja. Tietokoneen ruudulla olevaan aineistoon ei voi. Tämänkin vaatii totuttelua, Tani pohtii.
Sähköistäminen kuitenkin helpottaa muun muassa kielten kokeiden järjestelyjä.
– Kielen kuuntelut suoritetaan kirjallisen osan kanssa samassa koetilanteessa. Opiskelijalla on kuulokkeet, joiden avulla hän voi suorittaa kuuntelut itsenäisesti haluamassaan välissä, Tani sanoo.
Rakenteilla olevassa uudessa lukiossa on kiinnitetty erityistä huomiota tulevaisuuden tietoteknisiin vaatimuksiin, niin luokkahuoneissa kuin tietenkin yo-kirjoituksiin varatussa suuressa salissakin.
YO-KIRJOITUSTEN ja opiskelun sähköistymisen kautta opiskelijoille tulee uusia menoeriä, sillä jossain vaiheessa jokaisella oppilaalla tulee olla oma tietokone. Omalla koneella ohjelmistojen ja koeympäristöjen kokeileminen tuo myös varmuutta siihen hetkeen, kun sillä suoritetaan ylioppilaskoe.
– Vielä emme ole vaatineet, että oppilailla tulisi olla oma kone, sillä koululla on hyvä määrä läppäreitä ja tabletteja, joita on voitu käyttää opetuksessa. Mutta jossain vaiheessa se on edessä, Tani toteaa.
Nykyisiin lukion tiloihin ei jouduttu tekemään suurempia muutoksia kirjoitusten sähköistämiseksi, eivätkä uudet käytännötkään tunnu osoittavan suuria ongelmia. Uuteen kouluvuoteen on lähdetty jälleen innokkain ja iloisin mielin.
– Hyvä on fiilis. Koulujen alku on aina ihanaa! Tani toteaa.
TiesiX?
– Ensimmäiset sähköiset yo-kokeet suoritetaan filosofiassa, maantiedossa ja saksan kielessä.
– Yo-kirjoitukset sähköistyvät kokonaisuudessaan keväällä 2019, kun matematiikan koekin suoritetaan sähköisesti.
– YTL:n suosituksen mukaan sähköisiin kirjoituksiin tuodaan oma tietokone.
– Kirjoituksiin tarvittava koeympäristö tuodaan tietokoneeseen muistitikulla. Kun muistitikku on koneessa, koneen muiden ohjelmistojen ja esimerkiksi nettiselaimen käyttö on estetty.
– Tavanomaisen koevalvojan lisäksi sähköisessä yo-kokeessa on paikalla ATK-alan ammattilainen, joka ohjeistaa mikäli koneiden kanssa syntyy ongelmia.