ÄKS

Taas höynähdettiin joululaulujen tekoon

01.12.2019 07:15
Intialainen Namya-neitonen osallistui viime vuonna Joulumantelissa musiikkivideon tekoon, tänä vuonna uudelleen. Janne Poikolainen, Pekka Ouli ja Katja Nurmi odottavat jo innolla musiikillisten luukkujen aukaisemista.
ÄKSän ja ÄRMYn yhteistyön pähkinä eli Joulumanteli tulee taas. Tänään, joulukuun ensimmäisenä päivänä aukeaa luukku numero yksi. 

 

Kuten olemme jo aikaisemmin todenneet, on Joulumanteli huikea osoitus yhteistyön, lievästä hulluudesta ja innostuksesta musiikin tekoon. 

Viattomasta ideasta alkanut, ja kansainväliseksi paisunut Joulumanteli on joulumusiikki-iloittelu, jossa ei genrejä säästellä. Vielä tässä vaiheessa ei tiedetä, mitä 24 luukkua pitää sisällää, kuullaanko virttä, heavyä, rokkia, tangoa vai humppaa, nyt on vain maltettava olla kuulolla ÄKSän netissä, joka aamu ennen jouluun saakka.

Joulumanteli vaikuttaa vakiinnuttaneen paikkansa äänekoskelaisten musiikintekijöiden sydämessä, sillä taas joulun odotusta tahdittaa jo järjestyksessään kolmas Joulumanteli! 

Tekemisen ydinporukka on laajentunut, eikä maestro Janne Poikolaisen ja videomaakari Pekka Oulin tarvitse tehdä kaikkea itse. Viime joulun alla Joulumantelin tekemiseen osallistui hurjat 150 henkilöä! Vuosi sitten saatiin luukuista availla myös kansaivälistä meininkiä kuultavaksi. Myös tänä vuonna on luvassa vastavaa tapahtuvaksi. 

Viime vuonna Janne Poikolainen sävelsi 30 kappaletta, ja näistä 24 päätyi Joulumantelin luukkuihin. Nyt säveltäjiä on ilmoittautunut mukaan kiitettävästi lisää, ja  säveltäjäkaartiin on liittynyt laskujemme mukaan seitsemän naista! 

– Se on erikoinen ilmiö, sillä bändisoitto ei ole sitä tyypillisintä naisten suosimaa hommaa, mutta nyt on, Pekka ihastelee. 

Yksi näistä uusista säveltäjistä on Katja Nurmi. Hänen kynästään lähteneitä joululauluja päätyy Joulumanteliin kokonaista kolme kappaletta. 

– Kyllä näin on, kolmessa joululaulussa on sormet pelissä. Ollaan Oinosen Kaisan kanssa näitä innolla värkätty, Katja sanoo. 

Janne myhäilee tyytyväisenä, eikä häntä ei harmita laisinkaan, että muutkin ovat käärineet hihansa Joulumantelin eteen. 

– Tämä on täysin jees minulle. Olen saanut organisoida ja sovittaa, joten kyllä työtä riittää ilman sävellyshommaakin, Janne sanoo. 

– Janne on ollut mulle ja Kaisalle oikea mentori, joka pistää laittamaan aina vaan paremmaksi. Nälkäkin kasvaa syödessä, sillä kun on saanut yhden biisin valmiiksi, alkaa jo suunnitella seuraavaa, Katja kertoo. 

Kappaleita on äänitetty valmiiksi jo 10. Se on paljon, jos muistelee edellisten manteleiden tekoa. 

– Keikuimme silloin reunalla, ja seuraava luukun biisi valmistui usein vasta edellisenä päivänä. Siinä meinasi jo sterssiäkin pukata, Pekka muistelee. 

Jannekin on aloittanut jo edellisten lumien aikaan. 

– Demotin kappaleita jo maaliskuussa, joten hyvissä ajoin ollaan liikkeellä, Janne myhäilee. 

Joulumanteli on hyvä syy alkaa tehdä omia biisejä. 

– Tämä on aivan älyttömän mukavaa hommaa, vaikka siitä ei mitään ymmärräkään. On hienoa huomata olevansa aivan uudella alueella, jossa kaikki muu haihtuu mielestä pois. Tämä on aivan hurjan rentouttavaa puuhaa, Katja nauraa. 

Musiikki yhdistää ja musiikin tekeminen sitäkin enemmän. 

– Mukaan on ilmoittautunut myös videoiden tekijöitä. Olemme kirjanneet Ärmyn toimintasuunnitelmaan Joulumantelin, joten senkin puolesta ollaan liikkeellä, Pekka sanoo. 

Joulumanteli 1.-24.12. osoitteessa www.äks.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

 

TOIMITUStoimitus@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945
Riina Nygrén
toimittaja 050 337 0028

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

 

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
Max Steffansson – ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy