Perinteinen ukrainalainen vahabatiikkinen koristelutekniikka vaatii vakaata kättä. Yksityiskohtia täynnä olevat munat ovat kaunista katsottavaa. Kannattaa käydä taidemuseolla ihastumassa. Munat ovat kuin pitsiä ja täynnä ajankohtaiseksi tullutta uskomusta.
Ukrainassa pisankamuniin liittyy uskomuksia ja symboliikkaa. Äänekosken taidemuseolla otetaan jo tuttuun tapaan pieni varaslähtö pääsiäiseen kun saadaan jo 9. kerran ihastella munia poikineen. Sirpa Hasan ja Päivi Pullin taitavissa käsissä syntyneet munat iskevät ajankohtaisuudellaan ytimeen. Ukrainassa ollaan sotatilassa, joten on enemmän kuin tärkeää maalata munia: ukrainalaiset sanovat, että maailmassa on rakkautta, kun ihmiset maalaavat ja antavat toisilleen pisankamunia.
Tiistaina 29. maaliskuuta avautuvan näyttelyn nimi on Kevään aurinko tanssii.
– Olipa maailmassa sota tai rauha, niin aurinko nousee joka aamu. Koen nyt erityisen tärkeäksi maalata näitä, sanoo näyttelyn ripustamispuuhat keskeytetty Päivi Pulli.
Sirpa Hasa maalasi tämän vuoden ensimmäiset pisankamunat uuden vuoden yönä.
– Siitä lähtien niitä on syntynyt. Koen, että vuoden vaihtuessa on taikaa ja että pisankoissa on voimaa, Hasa sanoo.
Näyttelyn kultaisena lankana on aurinko ja kehä. Vaikka taitelijat käyttävät samaa tekniikkaa ovat käsialat erilaiset.
– Jotka meidät tuntevat, tunnistavat kyllä, mikä on minun tai mikä on Sirpan maalaama, Pulli naurahtaa.
Näyttely on avoinna 24. huhtikuuta saakka. Jo paljon odotettu tapahtumapäivä järjestetään 10. huhtikuuta, jolloin paikalla on myös kahvila ja huilumusiikkia.
– Tuolloin on myös vapaa pääsy, Sirpa Hasa vinkkaa.
Sirpa Hasa & Päivi Pulli
Kevään aurinko tanssii
29.3.-24.4.2022, ti-to klo 12-16 sekä su klo 12-16 (huom! suljettu su 17.4.)