Äänekosken taidemuseossa nähdään monisyinen ja laaja näyttely Juuret, joka tuo yhteen neljä äänekoskelaista eri alan taiteilijaa.
Outi Heinonen, Emmi-Inkeri Rimpilä, Päivi Aura ja Tuuli Vuorinen-Oras täyttävät taidemuseon tanssilla, valokuvalla, grafiikalla, korutaiteella, sanataiteella ja näitä yhdistelevillä teoksilla.
Juuret-nimi johtaa sekä yhteisistä kotikonnuista, että taiteen lähtökohdista.
– Kaikki voivat löytää itsestään taiteen, koska luovuus on meissä kaikissa sisällä. Ja taiteen keinoin voi myös voimaantua itsensä kautta, Heinonen sanailee.
Näyttelyssä myös taiteilijoiden juuret on tuotu näkyvästi omina tiedontäyteisinä tauluinaan. Erikoisin teos on varmasti sembramännyn juurakko, joka toimii myös näyttelyn symbolina. Juurakko on Heinosen mökiltä, jossa Zarah-trombi nosti sen maasta vuonna 2002.
– Raahasin juurakon mökiltä kuvanveistokurssille ja olen siellä hionut ja viimeistellyt sitä. Eikä se ole vieläkään valmis, vaan siihen tulee pieniä hahmoja, jotka seikkailevat sen lomassa. Se on ainakin ajatus, Heinonen kertoo.
Tanssitaiteilija Päivi Aura on tehnyt yhteistyötä valokuvaaja Tuuli Vuorinen-Oraksen kanssa, ja tallentanut taidetyöpajoja aina Ranskasta Hong Kongiin asti. Taidemuseolla saa ihailla myös seinälle heijastettuja videoklippejä, jotka ovat kaikessa yksinkertaisuudessaan lähes hypnoottista katseltavaa.
Heinonen on tuonut taidemuseoon roppakaupalla eri tekniikoita aina maalauksista sanataiteeseen.
– Nämä teokset ovat siltä ajalta kun saattohoidin äitiäni. Yksi piirustus syntyi siihen aikaan piirustelemalla ja kun löysin sen myöhemmin tajusin, että sehän on täysin valmis teos. Se on tullut jostain alitajunnasta. Ja sitähän taide on, että tuodaan ulos sitä mitä meidän jokaisen sisällä on, Heinonen sanoo.
Herkistävimpiä teoksia näyttelyssä on Emmi-Inkeri Rimpilän voimaannuttava valokuva-projektin tuotokset. Rimpilä kuvasi äänekoskelaisia vanhuksia ja toimintakeskuksen väkeä keväällä ja kesällä 2017, ja niistä kuvauksista on nyt tuotu osa kaikkien nähtäville. Kuvissa korostuvat muun muassa luonto, läheiset ihmiset ja henkilöille itselleen merkittävät asiat.
– Voimaannuttavassa valokuvassa ihminen itse päättää, miten ja missä hän kuvassa on. Ihmisellä itsellään on valta siihen, miten hänet nähdään. Kuvatessani kyselin ihmisiltä elämänohjeita ja ajtuksia, joista muutamat on kaiverrettu puuhun ja laitettu mukaan näyttelyyn, Rimpilä kertoo.
Näyttelyssä myös kävijä pääsee olemaan oman elämänsä taiteilija muokkaamalla Living Puzzle-teosta ja sen kymmeniä kuvia uudeksi teokseksi. Rimpilän luomien valokuvien pohjalta tehty lautapeli antaa myös hienon mahdollisuuden hiljentyä hetkeksi taiteen keskelle.
Juuret – Voimaa, eheyttä ja yhteyttä valokuvin, installaatioin, maalauksin ja tanssien, Äänekosken Taidemuseolla
9.11.–22.1, suljettu ti 6.12. su 25.12. sekä su 1.1.