ÄKS

Taidepuiston talkoissa annettiin risuille kyytiä

09.07.2020 18:42
Einari Tarvainen ja Outi Pantsar eivät voi kuin huokaista onnesta: Taidepuiston talkoisiin tuli 25 ihmistä rukkasineen!

Risuja ja vielä kerran risuja, kantoja, oksia ja muita metsähakkuun jäännöksiä. Niistä, sekä hyvästä fiiliksestä ja tekemisen meiningistä ei ollut pulaa Keskustien varrelle syntyneen Taidepuiston raivaustalkoissa. 

 

Tänään torstaina saivat Taidepuiston priimusmoottorit, Outi Pantsar ja Einari Tarvainen huokaista onnesta syvään. Taidepuiston raivaustalkoisiin edellisiltana someen laitettu kutsu poiki paikalle 25 talkoolaista!

– Tämä on aivan uskomattoman upea juttu, että paikalle tuli näin paljon talkooväkeä, Outi Pantsar sanoo ja pyyhkii hikeä otsaltaan.

Einari Tarvainen juoksee edestakaisin, vieden risuja korkeaksi kohonneeseen kasaan ja seuraavassa hetkessä juoksuttaa ohikulkijalle taulun pohjaa.

– Minä teen tämmöisiä maalauspohjia maailmalle, ja toivon, että valmiit työt löytävät paikkansa täältä. Ensimmäinen patsas syntyi paikalle noin yhdeksän vuotta sitten, nyt täällä on jo lähes 50 tekemääni teosta, Einari laskee.

Tällä hetkellä Taidepuistoa koristaa Einarin luomien teosten lisäksi Outin näpertämät neulegraffitit. Löytyypä pieneltä viheralueen pätkältä myös Einarin 11-vuotiaan Kukka-tyttären taidetta sekä teos itse taiteilija Ari Liimataiseltakin.

– Naapurin Pakarisilta syntyi nuo hienot penkit. Täällä on nyt noin kymmenen tekijän töitä, Outi ynnää.

Taidepuiston luomiseen saa osallistua kuka vaan.

– Tämä on kaikkien yhteinen ja yhteisöllinen juttu, jota lähdetään kehittämään yhdessä eteenpäin. Teoksille ei aseteta vaatimuksia, ainoastaan se, ettei teos vahingoita toisia teoksia tai luontoa, Outi sanoo.

Homma on siis lähtenyt lapasesta laukalle. Positiivisesti tietenkin!

– Ohikulkijoilta kuulee mukavia kommentteja, jotka innostavat tekemään lisää. Ihmiset pysähtyvät, ja antavat sydämellisiä kiitoksia, Einari huokaa.

Lähimetsä täyttyy kuin varkain. Ja vähän varkain täyttyykin, sillä varsinaista lupaa ei Taidepuistoon ole olemassakaan. Homma hajahtaa Äänekoskella päätään nostaneelle kulttuurikapinalle.

– Kaupunki kaatoi puita ja nyt me raivaamme risut pois talkoilla. Teosten tekoon ollaan saatu lahjoituksena yksityishenkilöiltä maaleja ja lankoja, Outi sanoo kiitollisena.

Risuista selkävoittoa tavoitellut Jasu Rossi katselee talkoita onnellisena.

– On upeaa huomata kulttuurikapinaa ilmassa, ja se, että porukka alkaa omaehtoisesti tekemään tällaista, Jasu sanoo ja toivoo, että tapahtumien tekoon saataisiin Äänekoskella matalampi kynnys.

– Että hommat saisi rullaamaan yhtä nappia painamalla, ja tarvittaessa nopealla aikataululla, Jasu toivoo.

Paikalle ensimmäisten joukossa tullut Katja Nurmi puhkuu intoa ja iloa. Kulttuuri on lähellä sydäntä, se näkyy risusavotankin keskellä.

– Tämä on hirveän mukavaa puuhaa, ja tämä Taidepuisto on aivan upea juttu, Katja sanoo.

Kaupunginvaltuutettuja näkyi talkoissa huhkivan ainakin kaksi: vihreiden Pilvi Honka ja vasemmistoliiton Tiia Turunen.

– Kun katsoo tätä toimintaa, niin näkee yhteisöllisyyden voiman. Taide on sana, joka tässä kohtaa tehdään näkyväksi, ettei se ole vain joku kallis tai elitistinen mielikuva, Pilvi Honka sanoo.

Taidepuiston avajaiset Keskuskadulla perjantaina 10.7. klo 18

Jasu Rossi iloitsi, kun kaupungissa haiskahtaa kulttuurikapinahenki.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  1. Metsän henki sanoo:

    Hyvä juttu mutta kyllä itse toivoisin kuitenkin että aamukahvia juodessa keittiöstä avartuisi näkymä metsään…. tuo on aika levoton näkymä näin. Jossain muualla toimisi paremmin !

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

 

TOIMITUStoimitus@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945
Riina Nygrén
toimittaja 050 337 0028

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

 

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
Max Steffansson – ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy