Talouden yleislinjaukset hyväksyttiin yksimielisesti Äänekosken kaupunginvaltuuston kokouksessa maanantai-iltana. Mielipiteitä ensi vuoden talousarviosta ja lähivuosien taloussuunnitelmista toki esitettiin, mutta yksikään puolue ei lähtenyt vesittämään sopua.
Myös talousarvioehdotukseen sisältyvät henkilöstömuutokset hyväksyttiin ilman isompia mutinoita, vaikka esimerkiksi viiden vanhustyöntekijän siirto siivoajiksi ja kiinteistönhoitoyhtiön palvelukseen keskusteluttikin. Etenkin vasemmistoliiton edustajilla oli huolta henkilöstön jaksamisesta työehtojen heikentyessä.
– Olen sataprosenttisen varma, että yhtiöön siirtyville käy paremmin kuin heille kävisi kaupungin palveluksessa, Simo Salmelin (sd.) kuittasi epäilykset.
Erityisopetuksen tilanteeseenkin liittyi kysymyksiä. Epäilyksiä psykiatrisen avun heikkenemisestä yritti osaltaan hälventää sivistysjohtaja Ville Härtsiä. Hänen mukaansa kyse on perusopetuslain muutoksesta, joka tähtää yhdenvertaiseen tukeen. Konkreettisesti erityisluokanopettajista tulee muutoksen myötä erityisopettajia.
– Jos pitää perustaa erityisluokka, teemme määräaikaisen muutoksen, Härtsiä lupasi.
– Toki ymmärrän, että opettajista voi tuntua pahalta, kun he joutuvat tekemään viikossa kaksi tuntia enemmän töitä palkan nousematta.
Äänekosken talouden tulevaisuudesta käydyissä ryhmäpuheenvuoroissakaan ei valtavia erimielisyyksiä löytynyt. Kokouksen avanneen valtuuston puheenjohtajan Matti Tiusasen (kesk.) näkemys tulevaisuudesta, joka näyttää jo hieman paremmalta, ei mennyt ihan läpi Rolf Nyholmin (sd.) ryhmäpuheenvuorossa.
Nyholmin mukaan jaettavaa ei jatkossakaan paljoa ole, ja investointitaso on liian korkea.
– Suunnitellaan koulujen tilat sopiviksi oppilaille ja opettajille, ei meille poliitikoille, Nyholm ennakoi illan toista aihetta, päätöstä kouluverkosta.
Otteita muista ryhmäpuheenvuoroista:
Leila Lindell (kesk.): Talousarvio on laadittu uudella otteella, kiitos siitä virkamiehille. Perusturvassa arveluttaa muun muassa Konginkankaan vanhusten palveluasumisen tilat. Muutokset vakanssien täyttöprosesseissa on käytävä läpi henkilökunnan kanssa varhaisessa vaiheessa. Yritysvaikutusten arviointi on otettava huomioon päätöksiä tehdessä.
Pekka Leppänen (vas.): Säästetään, säästetään, milloin tulee se raja vastaan, että olemme säästäneet itsemme hengiltä. Matti Tuononen (vs. kaupunginjohtaja) on tuonut uutta kaupunkiin. Nyt asiat tutkitaan ja puhutaan suoraan. Toteutetaan menokuria ja otetaan löysät pois, mutta harkiten.
Martti Isoviita (kok.): Talousarvio on jollain lailla tasapainossa. Kaikki voitava on tehtävä nyt, sillä vuoden päästä veroprosentin nostamiselle tulee varmasti enemmmän vastustusta. Ne, jotka eivät olleet valmiita nostoon, pitää nyt sanoa, miten henkilöstön kanssa menetellään.
Jari Halttunen (ps.): Hävisimme äänestyksen veroäyristä, mutta nyt tarvitsemme yhteen hiileen puhaltamista, ei räksytystä. Työllistämisestä puhuminen unohtuu: se on tärkeää talouden kääntämisessä. Tarvitsemme moniammatillista työtä työllistämisen edistämiseksi.
Jaana Tani (vihr.): Tärkeintä on suunnitelmallisuus ja talouskuri. Meidän on pysyttävä päätöksissä. Tuloksiin päästään vain rakenteellisilla muutoksilla.
Pia Flink-Liimatainen (kd.): Paljon on myllerryksiä koettu, ja joka vuosi olemme saman tilanteen edessä. Henkilöstöltä tarvitaan tahtoa muuttaa vakiintuneita toimintatapoja. Yksi tärkeimmistä tehtävistämme on turvata paikka oppimiselle. Aina ei pidä mennä euro edellä: tarvitsemme myös kyläkouluja.
meilleppä se tuuri käynyt, kun päästiin pois kaupungilta. tervetuloo joukkoon.
Mitähän Flink-Liimatainen ajatteli puhuessaan, kun oli kuitenkin ei-äänellään lakkauttamassa Mämmen koulun? Tyhjät tynnyrit kolisevat eniten!!!