ÄKS

Tangomaestro valitaan viikonloppuna – ”Kilpailu on samalla kulttuuriteko”

19.08.2019 06:21 (muokattu 19.08.2019 10:56)
Tangomaestro-finalistit vuosimallia 2019. Kuva: Paula Taskinen

 

Kartano Kievarissa kisataan tangolaulannassa ja vaalitaan suomalaista tangoperinnettä.

 

Tangomaestron nimikkeestä kamppailee Kartano Kievarin finaalissa kahdeksan lauluharrastajaa, jotka ovat kesän ajan koulineet tangotaitojaan laulunopettajien johdolla.

– Tärkein syy, miksi kisa on perustettu on se, että kehitetään laulua ja saada ajatus kevyen musiikin laulamiseen, se on missiomme, kertoo Matti Taskinen.

Pelkkä ääni ei tee vielä laulajaa. ”Se jokin”, joka erottaa huippulaulajat, on Taskisen mukaan kyky elää laulun sanoma sydämestä lähtien. 40 vuotta esiintynyt laulaja-laulunopettaja tietää, miten tärkeää on päästä todella sisään musiikin maailmaan.

– Ääni ja tulkinta ovat vain puolet esityksestä. Tangon rytmin käsittely eli fraseeraus, tekstin eläminen ja tunteminen, ne sulattavat sydämen. Se, miksi uudetkin sukupolvet löytävät Olavi Virran ja muut entisajan suuret laulajat, on tämä totuus, laulaessa eletty tunne. Finaali ei ole meidän laulajille päätöspiste, vaan toivon mukaan uusi alku omaan tekemiseen ja ajatteluun musiikissa, Taskinen kertoo.

Kilpailijoiden palautteen mukaan laulua ja laulajaa arvostavalle kilpailulle on ollut tarvetta.

– Kisa on myös kulttuuriteko, sillä tahdomme tätä kautta vaalia suomalaista tangoa ja tango-osaamista. Toivo Kärjen poika Kalervo on ollut mukana kisan alusta saakka. Hän on luvannut isänsä nuottijäämistöstä käyttöömme ennen julkaisemattomia kappaleita, joita kuullaan molemmissa sarjoissa finaali-iltana. Taso on tänä vuonna erittäin kova, Taskinen ihastelee. 

Tangomaestro on siis paitsi hyvä koulu viihdelaulajan urasta haaveileville, myös tapa vaalia ja säilyttää suomalaista tangoperinnettä. Taskinen tietää, miksi nämä kaksi kannattaa yhdistää.

– Tango on kevyen ja tanssimusiikin vaativin tahtilaji. Se, että tango kuulostaa oikealta, vaatii laulajalta paljon. Laulajan pitää hallita monia asioita, mutta tango myös palkitsee vaivannäön. Kun hallitsee tangon, pystyy laulamaan ihan mitä vaan, Taskinen toteaa.

Tangomaestro-finaali Kartano Kievarissa Äänekoskella la 24.8. klo 19.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

 

TOIMITUStoimitus@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945
Riina Nygrén
toimittaja 050 337 0028

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

 

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
Max Steffansson – ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy