ÄKS

“Tänne ollaan tuomassa lisää meteliä” – tuulivoima puhutti Konginkankaalla

20.07.2020 18:30
Tuulivoimahanke jakaa mielipiteitä. Kyläyhdistysaktiivit Markku Paananen ja Tanja Rämä ovat huolissaan tuulivoiman tulosta Liimattalaan. Tärinä, melu ja välke arvelluttavat kyläläisiä.

Konginkankaan kyläyhdistyksen järjestämä keskustelutilaisuus Liimattalan tuulivoimalasta kiinnosti kyläläisiä. Keskustelu äitiyi varsin värikkääksi puolesta ja vastaan – lähinnä vastaan. Paikalla oli 25 kuulijaa.

 

Energiequelle Oy:n tavoitteena on rakentaa Liimattalaan enintään yhdeksän tuulivoimalaa. Suunnitteilla olevien tuulivoimaloiden tornien napakorkeus on noin 160-190 metriä ja roottorin halkaisija noin 160-190 metriä. Voimaloiden kokonaiskorkeus on enintään 270 metriä. Tuulivoimaloiden yksikköteho on noin 4-5 MW kuitenkin niin, että tuulipuiston kokonaisteho on alle 45 MW. Toteutuessaan tuulivoimalat olisivat Suomen korkeimmat. Lähimpään taloon on voimalasta 1,2 kilometriä. 

– Halutaan selvittää oman kylän tuntoja. Tässä kohtaa ei tiedetä vielä faktoja, kun ollaan huhupuheiden varassa. Itse asun siipien alla, ja nähtäväksi jää millaisia vaikutuksia tulee, jos on tullakseen, puolitoista kilometriä lähimmästä voimalasta asuva Konginkankaan kyläyhdistyksen puheenjohtaja Markku Paananen. 

– Mua suututtaa eniten se, ettei kaupunginhallitus vaatinut ympäristövaikutusten arviointia (YVA). Tarvitaan lisää selvityksiä, joten minulla on iso kysymyspatteristo kaupunginhallitukselle. Tällainen hanke ei saa mennä läpi ennen kuin vastaukset on saatu, kaupunginvaltuutettu  Marke Tuominen (ps) sanoi.

– Muuttolintuja menee yli todella paljon. Hanhet, kurjet ja kaakkurit on nyt sivuutettu kokonaan. Pohjavesialueelle kaivetaan noin 8 metriä pohjia. Varmasti lähtee monenlaista tavaraa liikkeelle ja pohjavesiin. Muistutan, että tuulivoimala näkyy ja kuuluu kauas, konginkankaalainen kaupunginvaltuutettu  Jari Halttunen (kesk) ja peräsi myös YVA:n perään.

Konginkankaan kyläyhdistyksen Tanja Rämä ja Markku Paananen puhuvat kyläyhdistyksen suulla. 

– Tämä hanke ei ole saanut kannatusta siellä. 

Lauri Lax (ps) on kaupunginhallituksen jäsenenä vastustanut hanketta alusta alkaen. Hän jätti kaupunginhallituksen päätökseen eriävän mielipiteen. 

– Pahalta näyttää, kun yksi mies taistelee tuulimyllyjä vastaan kaupunginhallituksessa. Poliitikot tämän lopulta päättää. Yhdeksän valtavaa tuulimyllyä ei sovi maisemaan, haittavaikutuksista puhumattakaan, Lauri Lax sanoi. 

– Ei ole vaikuttanut yhtään mihinkään. Jos näitä myllyjä ei tule, on täällä kohta tyhjiä taloja. Kannattaa pysyä totuudessa. Tulevaisuus on aurinko- ja tuulienergialla, Olli Vertainen sanoi ponnekkaaseen sävyyn. 

(juttu jatkuu kuvan alla)

Upi Vartiainen käytti väkevän puheenvuoron tuulivoimaa vastaan.

Keskustelutilaisuus kiinnosti myös vahvasti tuulivoimaa vastustavaa viitasaarelaista Upi Vartiaista. Kannonkoskelle on suunnitteilla tuulivoiman teollisuusalue, jonne pystytettäisi 60 myllyä.

– Vastustan hommaa aktiivisesti, ettei sinnekään tule voimalaa. Olen palkannut jo juristin ajamaan asiaa. Toivottavasti Liimattalaankaan ei tule voimaloita, harmi, että köyhiä kuntia houkutellaan mukaan, ja halutaan tehdä asukkaiden kustannuksella tällaisia jättihankkeita, Vartiainen sanoi ja kertoi haluavansa katkaista siivet tuulivoimahuhuilta. 

Kuinka todennäköistä on että tuulivoima Liimattalaan tulee, kysyi Markku Paananen paikalla olleilta kuntapäättäjiltä. 

– Huonolta näyttää että tulee, jos ei valitusrumbaa saada aikaiseksi. Valtuusto on uskoakseni myötämielinen, ja luulen, että meitä on vain kymmenen vastustamassa, Yksikään lamppu ei sammu, jos tämä hanke haudataan, Lauri Lax sanoi. 

– Veikkaan, että voimala menee läpi hiljaisella keskustelulla,valtuutettu Joni Kotilainen (ps) sanoi. 

– Onnellinen on se ihminen, joka sai Liimattalasta torppansa jo myytyä, pian voi olla kova työ saada kiinteistökauppoja aikaiseksi. En vastusta tuulivoimaa, mutta tässä kohtaa se on liian lähellä asutusta. Jos kaksi perhettä muuttaa täältä propellien vuoksi pois, on saatu veroetu menetetty. On vaikea tietää todelliset hyödyt ja haitat, kun saatavilla on hyvin ristiriitaista informaatiota. Toivon, että kyläyhdistys ottaa asiaan kantaa, Jari Halttunen sanoi. 

Esko Korjonen kertoi, että kuulo on huonontunut, eikä mylly sen puolesta häntä haittaa. 

– Mutta vedestä olen hyvin huolissani. Jos elintärkeä vetemme paskotaan muuttamalla kristallinkirkkaan veden kulkusuuntaa, ei olla oikeilla tiellä, Korjonen sanoi. 

– Vaikka tuulivoimalat eivät sovi Suomen luontoon, on meidän saatava korvaavaa voimaa saastutavien turvetuotannon ja kivihiilen lisäksi, Hilkka Vepsä toivoi ja kertoi ettei vastusta eikä kannata tuulivoimaa. 

– Miksi paikallisten asukkaiden kustannuksella halutaan parantaa saksalaisen yhtiön kannattavuutta, pohti Nina Välimäki.

Kaupunginhallitus hyväksyi 15.6. osayleiskaavan valmisteluvaiheen kuulemisen. Kaavaluonnoksesta pyydetään viranomaisten lausunnot. Aineistoon voi tutustua pääkirjaston ala-aulassa kirjaston aukioloaikoina tai Äänekosken verkkosivuilla. Kirjalliset mielipiteet kaavaluonnoksesta 14.8. klo 15 menessä osoitteeseen kaupunginhallitus, Hallintokatu 4, 44100 Äänekoski

Vastaa

 1. Bullriver sanoo:

  Todella jättikokoisia myllyjä. Ja lähin asutus 1,2 km päässä. Sinne varmasti kuuluu sitten jatkossa ”bassoradio” 24/7. Kunnon ympäristövaikutus selvitys pitäisi ehdottomasti tehdä. Noin isot jättimyllyt ei ole leikin asia.

  1. Marke sanoo:

   “Kestävä kehitys ja ekologisuus otetaan huomioon kaikessa kaupungin päätöksenteossa”.Ei se siltä vaikuta.

 2. Juakoppi sanoo:

  Eiköhän Suomessa riitä asumatontakin aluetta noiden käyttöön, ettei tarvitsisi noita ihan ihmisten ilmoille rakentaa(luulisi noilla napakorkeuksilla toimivan missä vain) . Vaikka mukavahan se on tietysti “hyödyntää” siirtoon sää varmaa, jonka Suomalaiset sähkön kuluttajat ovat kustantaneet. Siinähän on Pyhä-häkin kansallispuisto ja Natura alue naapurissa. Ja toisella puolella Keitele vehmas.

 3. Reetta korjonen sanoo:

  Pyydettiin tänne Konginkankaalle kesäkukkia kaupungilta, mutta ei kuulemma valtuusto ollut antanut määrärahaa.meillä on oma kaupunginhallituksen jäsen, niin ne varmaan päätti siellä istuttaa tuohon meidän pohjavesialueelle kierrätysmuovista välkevaikuruksella ikikukat, joista lähtee ääni ja ne näkyy Sumiaisiin asti. Saatiin vaikka olisi iloittelu paljon enemmän niistä kahdesta Destian maksamasta kukkapötistä ja vessasta Pohjoishiekassa.

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy