ÄKS

Tärttämäen sillan graffitit valmistuvat nuorten tekijöiden voimin

28.06.2019 14:26
Vielä vähän ääriviivoja ja rajauksia, sitten on valmista.
Kaupungin kesätyöntekijät maalaavat katutaiteilija Janne Saarikosken luonnostelemia graffititeoksia Tärttämäen sillan alapuolelle. Työ on suunnilleen puolivälissä.

Äänekosken kaupungin kaavoituspäällikkö Olli Kinnunen kertoo, että Väylä-viraston ja kaupungin yhteinen taideprojekti julkiseen tilaan on ensimmäinen laatuaan koko Suomessa.

– Tiesuunnitelmaa toteuttavassa seurantaryhmässä visioitiin tällanen ratkaisu, että jos vaan Väylälle käy, niin kaupunki voi toteuttaa teoksen nuorten kesätyöllistettyjen toimesta, Kinnunen kertoo.

Sillan pohjoiseen päätyyn maalattavassa Aika-teoksessa pääosassa ovat luonto ja vuodenajat, sekä paikallinen historia. Jyväskyläläinen katutaiteilija Janne Saarikoski kertoo, että suunnittelutyö vei hänet alun alkajaisiksi kirjaston lukusaliin.

– En tiennyt Äänekoskesta juuri muuta kuin että täällä on paljon teollisuutta. Kaivelin historiankirjoista mainintoja ja valokuvia Äänekoskesta ja selasin ihmisten lähettämiä toiveita teoksen suhteen. Luonnokseen päätyivät muun muassa vanha ja uusi vaakuna, palanut kirkko ja vanha silta. Viimeistelyvaiheessa teosta vielä sulautettiin paremmin osaksi ympäröivää maisemaa, Saarikoski kertoo.

Jyväskyläläinen katutaiteilija Janne Saarikoski ohjaa nuorten työtä luomuksiensa parissa.

Tärttämäen puoleisen päädyn Peili-teoksessa on Äänekoski-teksti, jonka eteen maalataan siluetteja paikallisista henkilöistä. Myös kaikki teosta maalaamassa olleet nuoret pääsevät siluetteineen historiankirjoihin. MatiasSanttuEino ja Osku viimeistelivät teoksen alareunaa perjantaina Saarikosken ohjeiden mukaan.

– Maalipinta kestää säätä parikymmentä vuotta, olettaen siis ettei sitä turmella ihmisen toimesta. Voitte sitten lapsille käydä näyttämässä, että tuossa olen minä 16-vuotiaana, Saarikoski fiilisteli nuorille.

Vain muutama nuorista oli kokeillut aikaisemmin graffitien tekoa. He kuitenkin pääsivät jyvälle nopeasti.

– Ei se niin vaikeaa ollut kuin luulisi. Nämä teokset on hienoja ja kertoo hyvin Äänekoskesta, nuoret linjaavat.

Jos 180-senttinen henkilö seisoo keskellä teosta, maalauksen reuna sulautuu maisemaan. Tästä kohdasta myös vanhan Kotakennäänsalmen sillan näkee juuri teoksessa kuvatusta kulmasta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  1. otaennäänsalmi sanoo:

    Kuka käy teoksen katsomassa. Aika hyvin piilossa.

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

 

TOIMITUStoimitus@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945
Riina Nygrén
toimittaja 050 337 0028

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

 

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
Max Steffansson – ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy