ÄKS

Tavarat ja tarinat kuuluvat yhteen – esineet ja elämykset innostavat keräilijää

25.12.2021 06:00
Kari Palosen kustomoitu Oldsmobile odottaa uutta jymmimpää moottoria. Hän kertoo, että katseet kääntyvät ja peukut nousevat, kun moisella ajopelillä hyristelee ihmisten ilmoilla.

Jari Palonen kertoo kuinka naapurin isoilla pojilla oli amerikanrauta ja se veekasin murina hitsautui hänen niskaansa lähtemättömästi. Palosen autotallista löytyy nyt vaikka mitä! 

 

– Lupasin itselleni, että joskus minullakin on tuommoinen, muistelee äänekoskelainen Jari Palonen puolen vuosisadan takaisia tapahtumia Markkamäessä Alatiellä.

Nyt lähes kuusikymppisenä haave on ollut totta jo pitkään. Avarassa autotallissa Römmillä on kaksikin Amerikan autoa ja pihakatoksessa ikäooppeli. Seinustalla on pari bensamakkia ja muutakin auto- ja huoltamoalan rekvisiittaa siististi ojennuksessa. Kadun puolelta ei, eikä naapureidenkaan näkövinkkelistä arvaisi, millainen aarreaitta alapihalta löytyy.

– Niinhän se on, että toiselle romu on toiselle aarre, Palonen naurahtaa ja kertoo innostuneensa keräilyyn jo pikkupoikana. Mielenkiinnon ääripäät ovat kaukana. Ärjyistä autoista pullonavaajiin, melkein mitä vain kohdalle osuu. Laajan autotallin seinähyllyt ovat täynnä tavaraa. Viime vuosina ovat tilat täyttyneet huoltoasemien ja korjaamoiden vanhoilla tavaroilla. Tallin kunnostettavia kunkkuja ovat vuoden 1955 nelireikäinen Buick ja kustomoitu Oldsmobile vuodelta 1941.

– Jotenkin vaan vanhat asiat ja jutut kiinnostavat. Jo kauan sitten aloin kerätä tuhkakuppeja, Niitä onkin nyt parisensataa ja joukossa muutama mainostekstiltään täkäläinenkin tapaus.

Paikallista vintagea on myös Äänekumin pinnoittama talvirengas.

(juttu jatkuu kuvan alla)

 

Vasemmanpuoleisen mallin alta löytyy ikivanha hammaslääkärin tuoli, joka kätkee nahkoihinsa suunnattoman määrän siinä kärsittyä kipua.

 

Palonen toteaa, että tavaraan voi monesti liittyä muistoja ja paikallista elämänmenoa. Iloinen mieli voi tulla vaikka euron ostoksesta ja on aina parempi, kun esineellä on tarina.

– Huomasin kirpputorilla c-kasetin, joka oli samanlainen, jonka aikoinaan ostin Äänekosken Prima-tavaratalon avajaisista. Se oli elämäni ensimmäinen musiikkikasetti, joka sitten hävisi.

– Se oli kiva löytö, keräilijä hehkuttaa ja toteaa, että hyllyiltä löytyy myös rivi vanhoja radionauhureita.

– Voi panna vaikka diskon pystyyn, hän naurahtaa.

Erikoinen esine on vanha Frankensteinin aikainen hammaslääkärin tuoli. Kapistus löytyi Hirvaskankaan huutokaupasta.

– Ihmettelin, kun hinta ei alkanut nousta. Paikalla ei tainnut olla vintageihmisiä ja minullehan se sitten päätyi muutamalla kympillä.

– Ihan tuntuu nousevan tällä meikäläisenkin kampauksella tukka kauhusta pystyyn, kun aattelee miten paljon tässä on koettu kipua, Palonen pohdiskelee pilke silmäkulmassa.

(juttu jatkuu kuvan alla)

Pullonavaajat ovat halpa keräilykohde, mutta voipa joukkoon eksyä arvolöytökin, jos kohdalle osuu jonkun tunnetun muotoilijan suunnittelema avaaja.

Toinen ilolla esiteltävä löytö on auton sähkölaitteiden ja vikojen testaus- ja mittaislaitteisto.

– Se tuli yllättäen eteen Saarijärvellä rompepäivillä. Ostopäätös syntyi hetkessä. Onneksi, sillä parin minuutin päästä sitä jo ostateltiin minulta moninkertaisella hinnalla.

Palonen korostaa, että huippulöydöt ovat harvassa, mutta lähes aina, kun kirppareilla tai huutokaupassa pistäydytään, niin sentään jotakin pientä tarttuu mukaan.

-Kun ei ole turhan ronkeli, niin löytyyhän sitä, vaikka ei aina edes tiedä mitä. Kotona on sitten jännä selvittää, mitä tuli hankittua. Pettymyksiäkin tulee, mutta hauskaa piisaa, Palonen juttelee hyväntuulisena.

Palonen toteaa, että keräily tuo paljon sisältöä elämänmenoon. Elämysmatkailukin sujuu paljolti keräilyn parissa.

– Kun puolisokin tykkää käydä kirppareilla ja museoissa, niin reissutkin suunnitellaan sen mukaan. On kiva tavata samanhenkisiä ihmisiä, vaikkapa rompepäivillä.

Kotiakin on sisustettu vintagen ja designlöytöjen avulla. Suomalaisen muotoilun erilaiset esineet kiehtovat.

– Kyllä niitäkin tulee hankittua, kun sopivasti kohdalle osuvat.

Keräily ja vanhan arvostaminen rassaavat myös asenteita ja arvoja.

– Kun kierrätetään, hillitään samalla kulutusta. Ennen tuotteet tehtiin kestämään, nyt pian poisheitettäväksi. Monet ihmiset häpeävät, jos heillä ei ole kaikki uusinta uutta. Keräilijä sen sijaan suorastaan ilahtuu, kun saa vaikkapa joululahjaksi jotain vanhaa.

Kulttuurikin voi kukoistaa keräilijälle, ihan uudesta vinkkelistä.

– Kun katsotaan yhdessä vanhoja elokuvia, niin tehdään samalla löytöjä, kun kuvista bongataan tuttuja esineitä ja asioita. Vanha Suomi-filmi voi olla ihan kökkö, mutta kyllä siitä aina jotakin mielenkiintoista rekvisiittaa löytyy, Jari Palonen valaisee keräilijän innostavaa maailmaa.

Hyllyjen huoltamotavaraa ovat purkit, purnukat, kannut, kaatimet ja kyltit, joista on Palosen huomion mukaan tullut viime aikoina suosittu keräilykohde.

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy