Teollisuusalojen ammattiliiton (TEAM) puheenjohtaja Timo Vallittu kritisoi mediakonserni Keskisuomalaisen osingonjakoa ja johdon työsuhde-etujen korotuksia. TEAM julkisti asiasta lehdistötiedotteen torstaina.
Keskisuomalainen Oyj julkisti tilinpäätöstiedotteen vuodelta 2014 keskiviikkona. Tiedotteen mukaan yhtiön liikevaihto kasvoi yli viisi prosenttia ja liikevoittokin liki neljä prosenttia. Tulos nousi peräti yli 80 prosenttia ja oli peräti 8,6 miljoonaa euroa.
Osinkoa keskisuomalainen aikoo maksaa 0,46 euroa osakkeelle, yhteensä 4,9 miljoonaa euroa. Tilinpäätöstiedotteesta käy myös ilmi, että johdon työsuhde-etuuksia (palkat ja palkkiot, eläkemaksut, työsuhteen päättymisen jälkeiset etuudet) nostettiin vuoden 2014 aikana merkittävästi. Johdon palkkoihin ja palkkioihin tuli yli 15 prosentin korotus.
– Keskisuomalainen-konsernissa on viime vuosina käyty monia, ja osin todella vakavia yt-neuvotteluja. Vuoden 2014 aikana konsernin painoyksiköistä lopetettiin kaksi, Kuopion ja Lohjan painot. Niissä menetettiin yli 50 työpaikkaa. Konserniin kuuluva Mediasepät vähensi neljänneksen sadasta työpaikastaan, Vallittu kertoo.
GRAAFISEN alan tuotannon työntekijät ja osa toimihenkilöistä ovat järjestäytyneet TEAMiin.
– Väen vähennysten perusteella raaka on tausta osakkeenomistajien ja johdon palkitsemisella. Eivätkö yhtiön päättäjät ollenkaan ajattele, miten tällaiset toimet vaikuttavat henkilöstön motivaatioon? Luulenpa, että iso osa yhtiön henkilöstöstä miettii, vähentääkö Keskisuomalainen työvoimaansa palkitakseen omistajia ja johtoa, Vallittu sanoo.
– Eilen julkaistut esitykset eivät ole Keskisuomalaisessa ainutkertainen asia. Vuoden 2013 lopulla yhtiö jopa päätti ylimääräisestä osingosta, vaikka sinä vuonna yhtiössä käytiin seitsemät yt-neuvottelut. Totesin tuolloin, että harvinaisen härskiä ja ajattelematonta touhua, ja sama on pakko sanoa nyt, Vallittu lisää.
Graafinen ala on historiansa pahimmassa kurimuksessa. Yt-neuvotteluja on käyty alan kaikissa keskeisissä yrityksissä. Viimeisen parin vuoden aikana on hävinnyt tuhansia työpaikkoja mediataloista sekä lehti-, kirja- ja mainospainoista. Kierre alaspäin jatkuu eikä saneerausten päättymisestä ole mitään merkkejä.
– Tällaisessa tilanteessa on erittäin epäviisasta, että alan yksi keskeisimmistä toimijoista kumartaa omistajille ja pyllistää henkilöstölle, Vallittu sanoo.