Tulevien kuukausien aikana biotuotetehdas herätetään käyntiin yksi laite kerrallaan.
Tekninen johtaja Pertti Lehmonen valvoo, että Metsä Groupin biotuotetehdas ajetaan käyntiin tarkasti laaditun käsikirjoituksen mukaisesti. Komissioinniksi kutsutun testaus- ja koekäyttö valmistelut käynnistyivät tämän vuoden tammikuussa.
Urakka on valtava, sillä joka ikinen osanen yksittäisistä venttiileistä ja sähkömoottoreista tehtaan ilmastointijärjestelmään asti käydään läpi. Esimerkiksi pelkästään piirejä on tarkastettavana 20 000 kappaletta.
– Olemme aloittaneet vesilaitoksen ja tehdasilmastoinnin testaamisen. Soodakattilalaitoksella puolestaan valmistaudumme maaliskuussa tehtävään painekokeeseen, jonka aikana sen laitteisiin pumpataan ensimmäistä kertaa vettä. Tuo on yksi isoista virstanpylväistämme, Lehmonen kertoo.
Tehdasalueen ulkopuolelle uuden tehtaan ensikäynnistyminen ei erityisesti näy tai vaikuta. Lehmonen vakuuttaa, ettei komissiointi esimerkiksi huononnan ilman tai veden laatua Äänekoskella.
– Tosin kesällä tehtävistä soodakattilan puhallutusajoista syntyy melua. Mutta tästä kyllä sitten tiedotetaan paikallisia hyvissä ajoin.
JÄTTIMÄINEN biotuotetehdaskokonaisuus otetaan käyttöön tiukassa aikataulussa.
Parhaillaan käynnissä olevassa ensimmäisessä vaiheessa uudet laitteet testataan ”kuivaharjoitteluna” eli mekaanisesti kylmätestauksena. Tämän jälkeen mukaan tulevat vesi, ilmanpaine ja lopulta tuotannossa käytettävät kemikaalit.
Juuri ennen tuotannon alkamista testauksessa siirrytään kuumakäyttöön eli laitteiden varsinaiseen käyntiajoon.
Ihannetilanteessa testauksissa ei löytyisi mitään huomautettavaa ja laitteet toimisivat niin kuin pitäisi. Pitkällä kokemuksellaan Lehmonen epäilee sen olevan mahdotonta. Vaikka asennukset tehdään mahdollisimman tarkasti, niin kyseessä on kuitenkin valtava laitoskokonaisuus. Yhdenkin venttiilin vääränlaiseen toimintaan on puututtava.
– Tämä tarkoittaa, että työmaalle on varattava työvoimaa tekemään tarvittavia korjauksia. Teemme tiiviisti yhteistyötä muun muassa asennusurakoitsijoiden kanssa, jotta pystymme nopeasti reagoimaan löytyneisiin vikoihin ja ongelmatilanteisiin.
Tällä hetkellä komissiointia suorittaa noin 15–20 työntekijää. Kevään aikana vahvuus nousee Lehmosen arvion mukaan 60–80 henkilön tietämille.
Koestuksen käytännöstä vastaavat biotuotetehtaan päälaitetoimittajat Valmet ja Andtritz.
KOMISSIOINNISSA yhdistyy niin asentajien, testaajien, teknikoiden kuin laitetoimittajienkin työpanos. Myös käyvän tehtaan työntekijät ovat läheisesti mukana testauksessa.
Vaihtuva joukko paikkakunnan Metsä Fibren käynnissäpitäjiä kävi testaamassa biotuotetehtaan automaatiojärjestelmän osia Tampereella jo loppuvuonna 2016. Tulevan kevään aikana kukin tehdasosasto osallistuu uusien laitteidensa koekäyttöön.
– Tämä on heille tärkeä paikka oppia operointia käytännössä. Uutta opeteltavaa on paljon, sillä vaikka sellun valmistamisen periaatteet eivät muutu, niin laitteet edustavat uutta sukupolvea entisiin verrattuna, Lehmonen selittää.
Hän on ollut tiiviisti mukana niin biotuotetehtaan suunnitteluvaiheessa kuin hankinnankin osa-alueella. Tänä vuonna tekninen johtaja keskittyy komissioinnin edistymiseen ja sen valvomiseen.
– Turvallisuudesta huolehtiminen on tärkeää varsinkin nyt, kun työmaalla on valtavasti työntekijöitä ja moottoriohjauskeskuksissa jo sähkövirtaa.
Lehmonen kertoo, että vaaranpaikat minimoidaan muun muassa asentamalla jännitteisille alueille turvalukitukset. Sisään pääsee vain tiukkoja säädöksiä noudattamalla.
ENSIMMÄISENÄ valmistuva isompi kokonaisuus on vesilaitos, joka nostaa ja puhdistaa Keiteleen vettä biotuotetehtaan tarpeisiin.
Uudet biotuotetehtaan laitokset korvaavat osittain nykyisten toimintoja jo ennen biotuotetehtaan tuotannon käynnistymistä. Pian vanhaksi jäävästä Metsä Fibren tehtaasta käyttöön otetaan ainoastaan sellun kuivatuskone, jonka rinnalle valmistuu pian myös uusi kuivaamo.
– Loppukeväästä nykyisen käyvän sellutehtaan jätevesiä ohjataan jo uuden jätevedenpuhdistamon läpi ja kesällä valmistettavaa sellua kuivataan tuossa upouudessa kuivauskoneessa, tekninen johtaja Lehmonen kertoo aikataulusta.
Henkilökunta siirtyy uuden biotuotetehtaan tiloihin noin viikon mittaisen siirtymävaiheen aikana vuoden kolmannella neljänneksellä. Lehmosen vastuulla on huolehtia, että siihen mennessä jokainen laite toimii oppikirjan mukaisesti. Kiirettä tulee riittämään aivan viime hetkiin asti.
TAIJA KOLEHMAINEN