Metsä Groupin biotuotetehtaan luvitusprosessin pilottihanke muutti aluehallintoviraston toimintamalleja.
Päättäjät, media ja yritysmaailma seurasivat tarkasti Metsä Groupin biotuotetehtaan esisuunnittelun kuukausia. Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston tiimi valmisteli tehtaan rakentamispäätöksen kannalta kriittisen tärkeitä ympäristölupia kovassa paineessa.
Biotuotetehtaan luvittaminen toimi ympäristöministeriön pilottihankkeena, jolla pyrittiin lisäämään lupa-asioista vastaavien viranomaisten ja asiakkaan yhteistyön sujuvuutta. Parin vuoden aikana AVIn toiminta on ottanut uutta suuntaa.
– Tuollainen keskusteleva ja ennakoiva työskentelytapa oli meille uniikkia ja meidän onnistumista seurattiin tarkasti. Opimme hankkeesta uusia, hyviä toimintatapoja, jotka selvästi näkyvät arjessamme tänä päivänä, ympäristölupavastuualuejohtaja Tarja Savea-Nukala sanoo.
Ympäristölupahakemus laitettiin vireille syyskuussa 2014 ja lupa myönnettiin 28. tammikuuta 2015.
VIIDEN asiantuntijan työryhmää vetäneellä Savea-Nukalalla oli käsissään biotuotetehtaan miljardihanke, jonka uudenlaisella luvitusprosessilla oli kaiken muun lisäksi tiukka aikataulu.
– Heti ensimmäisessä palaverissa biotuotetehdasprojektin väen Power Point -esityksessä oli tarkka päivämäärä, johon mennessä luvan piti olla valmis, jotta hanke voitaisiin ylipäätään toteuttaa, hän kertoo.
Tavalliseen valmisteluun verrattuna virkamiehet tapasivat muita viranomaisia ja hakijaa eli Metsä Fibreä huomattavan useasti.
– Biotuotetehtaan luvitus oli suuri voimainpuristus meidän käsittelykokoonpanollemme. Emme saaneet pilotille lisäresursseja, vaikka työtä oli huomattavasti tavallista enemmän. Tämä tarkoitti, että monet illat upposivat siihen, kun luimme papereita vuoron perään ylitöinä, Savea-Nukala kuvailee työsarkaa.
– Näin jälkikäteen olisi toivonut enemmän kysymyksiä luvittajan kokemuksista. Siitä, millä hinnalla ja miten tästä pilottikokeilusta selvittiin.
VAIKKA ympäristölupa myönnettiinkin tavallista ripeämmällä aikataululla, niin Savea-Nukala pyörtää epäilyt turhasta kiirehtimisestä. Tilastoissa näkymätöntä taustoitusta tehtiin luvitusta varten runsaasti ennen virallista prosessia, ja neuvontaan sekä yhteisiin keskusteluihin kului aikaa.
– Kovin montaa tuollaista vastaavaa hanketta ei voisi vetää läpi peräkkäin, sen verran vaativaa tällainen käsittely on. Valitsemmekin nyt hyvin tarkasti, mitkä projektit ovat tämän uudenlaisen lupamenettelyn tarpeessa, ympäristölupavastuualuejohtaja sanoo.
Sittemin AVI on hyödyntänyt hyväksi havaittua, yhden luukun -periaatteen, luvitusmenettelyä yksittäisissä projekteissa, kuten Keliberin litium-kaivoshankkeessa Kaustisilla ja EcoEnergy SF:n biokaasulaitoksen luvituksessa Äänekoskella.
TAIJA KOLEHMAINEN