Biokaasulaitoksen työmaalla ajellaan jo biometaanilla. Tulevaisuudenkuvissa Nelostielläkin voisi pian tankata äänekoskelaista biopolttoainetta.
Tuore äänekoskelainen Ville Niemi seuraa läheltä EcoEnergy SF:n biokaasulaitoksen ripeää valmistumista. Rakentamisvaiheessa Niemi toimii biokaasulaitosprojektin projekti-insinöörinä ja samalla valmistelee laitoksen käynnistämistä ja käyttöpäällikön tehtävään siirtymistä.
– Suunnitelmien mukaan biokaasulaitos on valmis ensi keväänä, joten edessä on erittäin kiireinen talvi. Tällä hetkellä rakennuksen runko on jo lähes valmis, laiteasennuksiin siirrymme pikimmiten, Niemi kertoo työmaalta.
Äänekosken tehdasintegraatin kylkeen rakentuva biokaasulaitos hyödyntää Metsä Groupin biotuotetehtaan ja Äänekosken Energian uudistuvan jätevedenpuhdistuslaitoksen lietteitä. Jälkimmäisestä yhteistyösopimuksesta tiedotettiin julkisuuteen lokakuun alkupuoliskolla.
Jätevesilietteistä jalostetaan polttoainetta teollisuudelle, biometaania tehdaskalustolle ja ajoneuvoille sekä lannoitteita muun muassa metsäteollisuuden käyttöön. Kyseessä on ensimmäinen vastaava biokaasulaitossovellus puu- ja selluteollisuuden yhteydessä.
BIOKAASULAITOKSEN työmaalla liikkuu jo muun muassa kuljetuskalustoa biometaanin voimalla. Laitoksen omistavan EcoEnergy SF:n toimitusjohtaja Tero Mäki kertoo, että työmaan urakoitsijoille suositeltiin vahvasti kaasukäyttöisten ajoneuvojen käyttöä.
– Aikanaan biokaasulaitoksen valmistuttua koko autokantamme liikkuu biometaanilla, haluamme tietysti itse näyttää hyvää esimerkkiä muille.
Mäen mukaan biokaasulaitoksen yhteistyökumppanit ovat suhtautuneet ajatukseen hyvin, sillä biokaasusta valmistetun biometaanin hinta on perinteisiä polttoaineita huokeampaa.
– Tästä tulee urakoitsijoillemme selkeä säästö, sillä polttoainekulut ovat merkittävä menoerä. Lisäksi samalla toimitaan ekologisesti, Mäki perustelee.
EcoEnergy SF:n tavoitteena on, että tulevaisuudessa myös viereisen tehdasintegraatin liikennöinti hoituisi biokaasulaitoksen oman tankkausaseman biometaanilla.
Toista tankkausasemaa suunnitellaan perustettavaksi valtatien 4 varteen. Tarkempaa sijaintia Mäki ei lähde kuitenkaan tässä vaiheessa spekuloimaan, sillä asiasta käydään parhaillaan neuvotteluja valtakunnallisten toimijoiden kanssa.
– Suomessa kaasun tankkausverkosto ja kaasuvarusteisten ajoneuvojen määrä on vielä lapsenkengissä muihin Pohjoismaihin verrattuna, vaikka suuntaus onkin kääntymässä positiivisemmaksi, Mäki arvioi.
Alkuvuodesta Työ- ja elinkeinoministeriö myönsi biokaasun liikennekäyttöhankkeelle 4,6 miljoonan euron energiatuen.
TYÖMAALLA nousee parhaillaan kolme bioreaktoria, joista kaksi hipovat jo harjakorkeutta. Tulevaisuuden varalta biokaasulaitoksenalueella on tilavaraus vielä neljännen reaktorin rakentamiselle.
Biotuotetehtaalta putkilinjoja pitkin biokaasulaitokselle tulevat jätevesilietteet pystytään jalostamaan käyttöön lähes täysin. Biokaasulaitos kykenee käsittelemään kuiva-ainetta jopa 60 tonnia päivässä.
Vieressä biotuotetehtaan työmaalla käy kova kuhina, mutta biokaasulaitoksen puolella se ei häiritse. Käyttöpäällikkö Ville Niemi tietää, että tehtävää on vielä runsaasti mutta kevään lähenemistä hän odottaa jo innolla.
– Kaikki suuremmat osa-alueet ja prosessin kulku on selkeää, tällä hetkellä mietimme enää pieniä yksityiskohtia ja viilauksia.
– On mielenkiintoista olla mukana seuraamassa tällaista projektia kokonaisvaltaisesti suunnittelusta rakentamiseen ja käynnistämiseen, Niemi lisää.
Kokonaisuudessaan biokaasulaitoksen investoinnin arvo on 15,3 miljoonaa euroa. Biokaasulaitosta toteuttamaan ja operoimaan perustetun EcoEnergy SF-yhtiön omistavat Eko-Kvintti Oy, Envor Group Oy ja ProtechAD Services Oy, jotka ovat myös Envor Protech Oy:n omistajia.