Sellutehtaan koneet eivät pysähdy joulunakaan. Äänekoskelainen Henri Åkerman on työvuorossa sellutehtaan viimeisenäkin jouluna.
Kun muu Äänekoski touhuaa joulupuuhissaan, lähtee Henri Åkerman työpaikalleen Metsä Fibren sellutehtaalle. Edes joulun pyhät eivät seisauta tiukkaa sellun tahkonnan rytmiä, tämän kolmosvuorossa talteenotto-osastolla työskentelevä Åkerman tietää jo erityisen hyvin.
– En millään muista, milloin viimeksi olisin viettänyt joulua vapaalla, hän miettii.
– Mutta en minä erityisen jouluihminen olekaan. Minulle tämä on melko samanlaista aikaa olla töissä kuin mitkä tahansa muutkin päivät.
Toisinaan tehtaan vuorot kiertävät niin, että samat henkilöt ovat kiinni monta joulua peräkkäin ennen pidempää jouluvapaiden putkea. Tänä vuonna Åkerman viettää jouluaattoa ja -päivää osastonsa yövuorossa neljän muun käynnissäpitäjän kanssa.
– Olen joskus vaihtanut vuoroja niin, että esimerkiksi perheelliset pääsevät joulun aikaan illaksi kotiinsa, Åkerman kertoo.
Hän itse ei aio juhlistaa joulunaikaa mitenkään erityisesti. Työyön jälkeen joulua enemmän mielessä pyörivät sauna, hampaiden pesu ja nukkuminen.
AIVAN kokonaan ei Åkerman päädy joulua piiloon työpaikallakaan.
Metsä Fibre muun muassa hankkii vehreitä kuusia sellutehtaan osastoille, valvomoihin ja ruokaloihin aina näin joulukuussa. Niiden koristelusta käydään leikkimielistä kilpaa työntekijöiden kesken.
Åkerman esittelee talteenoton ja viereisen automaatiotukikohdan tiloja. Kolkon tehdaskäytävän periltä löytyvässä taukohuoneessa on tunnelmavalaistus sähkökynttilöineen, pöytää koristaa amaryllis ja nurkassa seisoo komea kuusi.
– Kyllähän joulu täällä näkyy ja kuuluu, työvuorossa syömme jouluruokaa ja tietysti joka radiokanavalla soitetaan joululauluja tauotta, Åkerman kuvailee työpäivien tunnelmaa.
Perusrutiinit toistuvat juhlana ja arkena. Yövuoro saapuu osastolle puoli kymmeneltä ja vuorot vaihdetaan kertomalla ajankohtaiset asiat prosessista. Sitten juodaan kahvit ja lähdetään kierrokselle katsomaan, että kaikki toimii niin kuin pitääkin.
– Käynnissäpitäjän vastuualueena on valvoa prosessin suoritusta, mikä pitää sisällään myös havaintojen tekemistä ja näytteiden ottoa osastoilla. Välillä saattaa joutua kiireellä lähteä tarkastamaan kentälle, mitä prosessissa tapahtuu.
Henri Åkermanille käytävät ja konesalit ovat jo tuttuja, sillä hän aloitti työt talteenoton osastolla vuoden 2005 keväällä. Takana on lähes 12 vuotta töitä, mutta siitä huolimatta Åkerman kuuluu vielä osaston nuorempaan porukkaan.
TÄNÄ VUONNA vietetään Metsä Fibren sellutehtaan viimeistä joulua nykyisissä tiloissa.
Viereisellä Metsä Groupin biotuotetehtaan työmaalla on käynnissä vilkkaimmat kuukaudet ja se näkyy myös käyvän sellutehtaan puolella. Kun omia työntekijöitä koulutetaan siirtymään biotuotetehtaalle, työskentelee Metsä Fibre Äänekosken tehtaalla joukko apuvoimia muun muassa muilta yhtiön sellutehtailta.
Vuosi 2017 tuo mukanaan paljon opeteltavaa. Åkermanin mielestä uudet haasteet ovat piristys.
– On mielenkiintoista nähdä millaiset uudenaikaiset laitteet biotuotetehtaalle tulee ja kuinka tekniikka muuttuu. Olemme käyneet uusissa valvomotiloissa, mutta eihän niitä osaa kuvitella ennen kuin ne ovat valmiit.
Vuoden päästä upouuden keskusvalvomon komealle kuuselle onkin päätettävä uusi vakiopaikka.
TAIJA KOLEHMAINEN
Kyllä noilla palkoilla ja juhlapyhä lisillä jokainen olisi mielellään töissä Joulun. ..
Anteeksi nyt, mutta eikö tämä tehasta pukkaa juttu alkaisi riittää. Hieno homma, että vielä koskellakin töitä riittää edes joillakin. totuushan on , että kunhan tehdas valmistuu, niin hiljaista tulee. Vuosien varrella tulee kylkiäisenä työpaikkoja, mutta nykyään työmies on äärettömän kallis kapistus. Onneksi osakkeenomistajat sentään tienaavat hyvät rahat. Duunareille niitä osakkeita ei varmaan ole kovin kamalasti siunaantunut.