Noin 600 henkilöä toivoi pääsevänsä opettelemaan sellunvalmistusta Metsä Fibre Äänekosken tehtaalle. Anu Kivelä on yksi seitsemästä paikkakunnalle oppisopimuskoulutukseen valitusta.
Metsä Fibren Äänekosken tehtaan kuivaamon pienessä taukotilassa tuntemuksiaan analysoiva Anu Kivelä iski juuri seitsemän oikean rivin työelämässä. Niin hän itse kuvailee paikkaansa Metsä Fibren tämän vuoden oppisopimuskoulutuksessa.
Tosin, toisin kuin onnen määräämässä arpapelissä on Anu tässä puhtaasti oman uurastuksensa ansiosta. Saavutus on kunnioitettava. Reilusta 1 200 hakijasta yhteensä vain 21 valittiin huhtikuun lopussa Äänekoskella, Joutsenossa, Kemissä ja Raumalla alkaneeseen koulutukseen.
Kuten Talouselämä vertailee viime vuoden vastaavanlaista hakuinnostusta: Olisi tilastollisesti huomattavasti helpompaa päästä sisään oikeustieteelliseen kuin sellunvalmistajaksi tämän oppisopimusjakson kautta.
– Koulutukseen valittujen taso on kova. Anu on erittäin erinomainen esimerkki hyvällä koulutuksellaan, tehtaan tiedottaja pohjustaa matkalla valvomokoppiin.
Haastattelupäivänä on Anun neljäs työvuoro kuivaamossa, hän työskentelee vuoroissa muiden työntekijöiden matkassa ja oppii lisää tekemällä. Se sopii erinomaisesti toimeen tarttuvalle persoonalle.
HANTTIHOMMAT ULKOMAILLA olisivat antoisampi vaihtoehto kuin vain hieman paremmin palkatut työt Suomessa, ajatteli vasta lukiosta valmistunut Anu. Nuori nainen suuntasi kiertämään ensin Amerikkaan ja sen jälkeen Eurooppaa työkokemuksen ja kielitaidon perässä jo 90-luvun loppupuolella.
Rohkea päätös palkitsi. Työskentely muun muassa UPM:n paperitehtaassa Saksassa sekä kannusti opiskelemaan paperitekniikan insinööriksi että todennäköisesti myös nosti Anun esiin Metsä Groupin työntekijähaussa.
Ehkä valitsijoiden silmiin pisti myös Anun vuoden kestänyt palvelus rauhanturvaajana Afganistanissa.
– Oman alani vaihtoehtoja on lähellä vain vähän tarjolla, joten palattuani laitoin hakemuksia aivan joka paikkaan. En missään nimessä halunnut jäädä paikoilleni istumaan, Uuraisilla perheensä kanssa asuva Anu kertoo.
Anu oli suorittamassa AEL:n järjestämää Biotuoteprosessiosaaja-koulutuksen työssäoppimisjaksoa, kun kutsut Metsä Fibren oppisopimuskoulutuksen haastatteluun ja soveltuvuustesteihin yllättivät hänet. Vasta viimeisten testien jälkeen uskalsi edes alkaa jännittää valintaa.
KOULUTUKSEN HAKIJAMÄÄRÄ räjähti viime vuonna reilusti yli tuhanteen innokkaaseen. Tuolloin metsäteollisuuden tulevaisuuden mielikuvaa kirkastutti erityisesti Metsä Groupin suunnitelma biotuotetehtaan investoinnista.
Tänä keväänä Äänekoskelle työpaikkatoiveensa osoitti puolet kaikista hakijoista.
– Varmastikin biotuotetehdas näkyy hakijoiden innostuksessa. Oppisopimuskoulutuksessa keskitymme kuitenkin nimenomaan tehtaidemme kokonaistarpeeseen ja varaudumme tulevaisuuden suurten ikäluokkien eläköitymiseen, Metsä Groupin henkilöstön kehittämispäällikkö Katja Konola-Manninen toteaa.
Uusia sellunvalmistuksen ammattilaisia koulutetaan AEL:n kanssa toteutetulla, puolitoista vuotta kestävällä oppisopimusmallilla nyt kolmatta kertaa.
Syksyllä Anulla ja muilla tänä vuonna aloittaneilla on edessä viikon mittaisia jaksoja, joiden aikana he syventyvät sellun valmistuksen vaiheisiin Metsä Fibren eri tehtailla. Kokonaisvaltaista osaamista ja verkostoitumista pidetään yhtiössä suuressa arvossa, sen mukaan valittiin myös koulutettavat.
– Alalla vaaditaan monipuolisuutta, mekaanisia sekä sähkö- ja prosessipuolen taitoja. Lisäksi hakuvaiheessa huomioitiin muun muassa yhteistyötaitoja, kokonaisuuden hahmottamista ja oppimiskyvykkyyttä, Katja listaa arviointikriteerejä.
KUN PAALAAMON puolella ilmenee häiriötilanteita tai valmiista sellusta tarvitaan näytteitä, suuntaa Anu tutustumaan työhön kokeneiden työntekijöiden opastuksella.
Kaikki on vielä uutta ja moni asia haasteellista opeteltavaa käytännössä.
– Jos haluaa ymmärtää, mitä tuotannossa oikeasti tapahtuu, on lähdettävä itse katsomaan. Kaikki näyttää niin erilaiselta paikan päältä kuin tietokoneen ruudulta, Anu nauraa ja huikkaa iloisesti välissä työtovereilleen.
Arkipäivien mukana oppimista Anu pitää parhaana mahdollisena tapana syventyä mihin tahansa työtehtävään, olipa taskussa korkeakoulututkinto tai ei.
– Nykyään pelkällä koulutuksella ei oikein töitä saa, pitää olla valmis jatkuvasti kehittämään itseään, Anu painottaa.
Hän on nyt tyytyväinen uusien haasteiden edessä. Biotuotetehdas nousee tasaista tahtia vieressä. Se luo uskoa jälleen hieman turvatumpaan tulevaisuuteen ja työhön omalla alalla.
Anu Kivelä
– synt. 25.5.1979 Uuraisilla
– Yksi seitsemästä Metsä Fibre Äänekosken tehtaalle tänä keväänä oppisopimuskoulutuksen aloittaneesta. Neljälle tehtaalle valittiin yhteensä 21 henkilöä.
– Asuu Uuraisilla aviomiehensä, 8-vuotiaan poikansa ja 6-vuotiaan tyttärensä kanssa.
– Valmistui paperitekniikan insinööriksi vuonna 2007. Työskennellyt mm. Äänekoskella CP Kelcolla, Suolahdessa Valtralla, oli vuoden rauhanturvaajana Afganistanissa 2013–2014.