Biotuotetehtaan vilkkaimmat kuukaudet näkyvät myös työmaan konttiravintolassa. Keittiössä tiedetään jo tarkasti, mitä lounastajat haluavat lautasilleen.
Jättimäinen tehdaskokonaisuus ei valmistu tyhjällä vatsalla. Metsä Groupin biotuotetehdastyömaan laidalle pystytetyssä konttiravintolassa valmistetaan kiireisimpinä päivinä lounasta noin tuhannelle syöjälle.
Suomen suurimmaksi tituleeratussa konttiravintolassa tarjotaan päivittäin aamupalaa, lounasta ja iltapäiväkahvit. Keittiöpäällikkö Päivi Pajunen kertoo, että ensimmäiset asiakkaat jonottavat ovien aukaisua jo pian kuuden jälkeen aamulla.
– Tarjoamme täällä perushyvää kotiruokaa. Lämpimän lounaan on oltava niin täyttävää, että ulkonakin jaksetaan tehdä töitä, Pajunen sanoo.
Konttiravintolassa on ruokittu biotuotetehtaan pystyttäjiä viime vuoden lokakuusta asti.
Tällä hetkellä nälkäisiä riittää reilusti, sillä viereinen rakennustyömaa kuhisee juuri nyt huipussaan. Vilkkaimpina päivinä työntekijöiden lukumäärä nousee jopa 3 000 henkilön tienoille.
TYÖMAA-ARKI luistaa hyvin kiirekuukausinakin, vaikka tilaa käyvien tehtaiden kyljessä on vain rajoitetusti. Ihmismäärän kasvutahti on laskettu tarkasti etukäteen.
Myös konttiravintolassa valmistauduttiin syksyn työntekijäryntäykseen. Ravintolan toinen 60-metrinen ruokasali avattiin käyttöön kesällä.
– Kiireisimmän lounastunnin aikana olisi mielenkiintoista nähdä lintuperspektiivistä, kuinka työntekijät valuvat kohti ravintolaa kuin muurahaisvana työmaan joka nurkalta, Pajunen nauraa.
Ravintolapäällikkö Marko Hynynen arvioi, että noin puolet biotuotetehdastyömaalta käy syömässä konttiravintolassa. Osa suuntaa Metsä Fibren käyvän tehtaan lounaalle ja joillakin on mukana omat eväät.
Varsinkin käyvän sellutehtaan ruokalassa palvellaan tehdasalueen työntekijöitä keittötilojen äärirajoilla. Ravintolan järjestystä ja lounaslistaa on jouduttu laittamaan uusiksi.
– Mietimme viikottaiset ruokalistat molempiin henkilöstöravintoloihin niin, ettei yhteen paikkaan syntyisi toista huomattavasti enemmän jonoa ja painetta, Hynynen kertoo.
Marko Hynynen toimii ravintolapäällikkönä kaikissa Metsä Groupin henkilöstöravintoloissa Äänekosken ja Suolahden alueella.
KONTTIRAVINTOLASSA luotetaan konstailemattomaan konseptiin.
Vuosi sitten avatussa keittiössä tiedetään jo tarkasti, mitkä ruoat maittavat biotuotetehtaan työmaalla parhaiten. Pisimmät jonot syntyvät, kun tarjolla on karjalanpaistia, lihapullia tai silakkapihvejä.
– Alkuun kokeilimme hieman liian eksoottisia vaihtoehtoja. Huomasimme kuitenkin nopeasti, että wokki ja tomaattisilakat eivät innosta, joten jätimme ne kokonaan pois, Hynynen kertoo.
Konttiravintolassa tarjotaan lounaalla vain yhtä ruokavaihtoehtoa, jonka pääraaka-aine eli liha tai kala annostellaan valmiiksi lautasille. Näin lounaan hinta pystytään pitämään jokaisen kukkarolle sopivana.
– Ilokseni olen työssä huomannut, että vuosikymmenten aikana varsinkin miesten lautasmalli on muuttunut huomattavasti parempaan suuntaan. Täällä lounastajat kasaavat lautaselleen reilusti salaattia ja vihanneksia, Päivi Pajunen sanoo.
Pajusen alaisuudessa toimiva konttiravintolan kymmenpäinen henkilökunta on palkattu lähiseudulta. Perjantain lounasvuorossa olevat 19-vuotiaat äänekoskelaiset Marika Kuivakangas ja Viivi Hänninen pääsivät töihin biotuotetehdastyömaalle suoraan POKEn koulunpenkiltä.
– Kun tiedämme tarkasti, mitä ja milloin tehdä, niin kiireenkin keskellä työskentely on melko letkeää tällaisessa ympäristössä, keittiöpäällikkö Pajunen vakuuttaa seuratessaan lounaan edistymistä.
TAIJA KOLEHMAINEN