Metsäteollisuuden positiiviset tulevaisuuden näkymät nostivat POKEn logistiikkapuolen kukoistukseensa.
Viitasaarella ja Äänekoskella opetettava Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopiston logistiikan ala on tällä hetkellä nuorille tarjottavista perustutkinnoista suosituin.
Ammattiopiston rehtori Jouni Kurkela kertoo, että Metsä Groupin biotuotetehtaan vaikutus näkyy selkeästi hakutilastoissa. Maaliskuussa päättyneessä toisen asteen yhteishaussa Äänekosken Piilolanniemen yksikköön pyrki lähes kaksinkertainen määrä hakijoita aloituspaikkoihin verrattuna.
– Kiinnostusta riittää, sillä biotuotetehtaan käynnistyminen lupaa alalle työtä useiksi vuosikymmeniksi eteenpäin. Voi suoriltaan sanoa, että meidän logistiikkapuolemme elää nyt kukoistuskauttaan, Kurkela toteaa.
Raskaan kaluston kuljettajien aikuiskoulutus laajennettiin Äänekosken Piilolanniemeen syksyllä 2015 pian sen jälkeen, kun Metsä Fibre päätti biotuotetehtaan rakentamisesta.
Ensimmäiset nuoret puolestaan hakivat vastaaviin opintoihin viime keväänä. Tuolloin sisään otettiin suunniteltua isompi ryhmä, sillä innostus ja pätevien hakijoiden määrä oli niin suuri.
SYKSYLLÄ Piilolanniemessä aloittaa noin 20 uutta logistiikan opiskelijaa.
Viitasaaren ja Äänekosken toimipisteissä opiskelee tällä hetkellä lähes tuplamäärä nuoria ja aikuisia verrattuna muutaman vuoden takaiseen tilanteeseen. Näillä näkymin molemmilla paikkakunnilla logistiikan opiskelijamäärä nostetaan noin 70 henkilöön vuoden 2018 syksyksi.
– Tarkkailemme työelämän tarpeita jatkuvasti ja kasvatamme opetusvolyymiämme hallitusti sen mukaisesti. Logistiikan puolella alamme tosin pian lähennellä nykyisten tilojemme maksimia, Kurkela sanoo.
POKE on panostanut puutavarakuljettajien opetukseen muun muassa rakentamalla Äänekoskelle uuden ajoharjoitteluradan raskaan yhdistelmäajoneuvon hallinnan ja lastauksen treenaamiseen. Viitasaaren osastolle puolestaan hankittiin maaliskuussa simulaattori, jolla voidaan kuivaharjoitella esimerkiksi kuormaamista ja peruuttamista.
– Tärkeintä on kuitenkin käytännön opettelu, sillä tätä ammattia ei opi kuin ohjaamosta. Saarijärvellä meillä on esimerkiksi metsäalueita, joista metsäalan opiskelijat korjaavat puuta ja logistiikan opiskelijat kuljettavat niitä puutavara-autoilla eteenpäin.
Myös lähialueen kuljetusyritykset ovat olleet tiiviissä yhteydessä ammattiopistoon. Kurkela on tyytyväinen, että nopeasti kasvaneesta opiskelijamäärästä huolimatta kaikille on löytynyt helposti työssäoppimispaikat.
NUORILLA riittää vahvaa luottoa työllistymiseensä. Useilla on jo ennakkoon kosketusta raskaan kaluston kuljettajan ammattiin esimerkiksi perheyritysten kautta.
Niin myös ensimmäistä vuotta logistiikkaa Piilolanniemen yksikössä opiskeleva Aleksi Pekkalalla. Nuori mies on istunut isänsä tavara-auton matkassa seitsemänvuotiaasta asti.
– Eniten tämä ammatti vaatii hyviä hermoja, maalaisjärjellä pääsee aika pitkälle, Pekkala sanoo.
Valmistuttuaan Pekkala aikoo säiliöauton ratin taakse mutta pohtii varsinkin Äänekosken lähialueen tehtaiden lupaavan töitä raskaan kaluston kuljettajille erityisesti puunkuljetuksen puolella.
POKEn rehtori Jouni Kurkela on varma, että työpaikkoja riittää sekä metsäteollisuuden investointien että kuljettajien vanhemman ikäpolven eläköitymissuman ansiosta. Ammattitaitoisten metsäkoneen- ja puutavara-autonkuljettajien tarve kasvaa merkittävästi Keski-Suomessa.
– Tekee tiukkaa, että saamme täytettyä oman alueemme eli maakunnan pohjoisen osan tarpeen. Ammattilaisia kuitenkin riittää näillä näkymin hyvin, jos vain nuorten innostus alaa kohtaa säilyy nykyisellä tasolla, Kurkela sanoo.