Suomalaisen seiväshypyn historia on täynnä menestystä, värikkäitä persoonia ja kiinnostavia tarinoita. Urheilutoimittaja, äänekoskelaissyntyisen Teijo Piilosen Suomalaisen seiväshypyn tarinat -kirjaan on haastateltu yli viittäkymmentä urheilijaa, valmentajaa ja muuta laji-ihmistä.
Wilma Murto nosti seiväshypyn jälleen Suomen seuratuimpien lajien joukkoon ikimuistoisella Euroopan mestaruudellaan vuonna 2022. Samalla hän katkaisi suomalaishyppääjien 44 vuoden mitalittoman korpivaelluksen. Tänä vuonna ainoana suomalaisena MM-mitaleille yltänyt Murto on noussut maan yleisurheilun kirkkaimmaksi tähdeksi.
Vuosina 1948–1978 Suomi sai seiväshypystä enemmän arvokisamitaleja kuin keihäänheitosta tai mistään muustakaan yleisurheilulajista. Jakso alkoi Erkki Katajan olympiahopealla Lontoossa 1948 ja päättyi Antti Kalliomäen ja Rauli Pudaksen EM-mitaleihin Prahassa 1978. Eeles Landström ja Pentti Nikula olivat 1950- ja 1960-luvuilla koko Suomen yleisurheilun kuumimpia nimiä.
Suomalaisen seiväshypyn tarinat paljastavat uutta tietoa muun muassa 60 vuoden takaisesta Pajulahden hallikisasta, jossa Pentti Nikula hyppäsi ensimmäisenä maailmassa yli viisi metriä. Aikalaisten todistusten mukaan korkeuksissa oli peräti kymmenen sentin mittausvirhe. Tämä johti ”seiväsjupakaksi” kutsuttuun tapahtumasarjaan, jonka jälkipyykki jäi aikoinaan tyystin pesemättä.
Teos nostaa esiin myös unohdettuja sankareita, joista mainittakoon 1960- ja 1970-lukujen vaihteessa Euroopan kärkeen kuulunut Altti Alarotu. Lempinimen ”Jämijärven Chaplin” saanut hyppääjä tunnettiin boheemina, jonka elämässä riitti vauhtia. Entä kuka oli Joppe Lindroth? Harva muistaa seiväshypyn ensimmäistä suomalaista arvokisamitalistia Torinon EM-kisoista 1934.
Antti Kalliomäki oli 1970-luvulla erittäin lähellä olympiavoittoa ja koko ajan lyöntietäisyydellä maailmanennätyksestä. Menestyksekkään poliitikon uran jälkeen julkisuudesta vetäytynyt hyppääjä kertoo kirjassa kilpailleensa koko 1970-luvun kipulääkkeiden voimalla.
Teijo Piilonen (s. 1963 Äänekoskella) on pitkän linjan urheilutoimittaja, joka on päättänyt itsekin yrittää opetella hyppäämään lasikuituseipäällä.
Teijo Piilonen: Suomalaisen seiväshypyn tarinat (Docendo 2023), sidottu, nelivärikuvitus, 352 sivua. Teos julkaistaan samalla myös äänikirjana ja e-kirjana.