Äänekosken terveyskeskukseen on kahden päivän aikana tullut runsaasti yhteydenottoja liittyen kolibakteerin leviämiseen vesijohtoverkossa.
23 yhteydenottoa on tullut puhelimitse, neljä henkilöä on käynyt päivystyksessä ja yksi ihminen on joutunut nesteytyshoitoon.
Kolibakteeritartunnan oireet ovat kuume, oksentelu, ripuli ja mahdollisesti kovatkin vatsakivut.
– Varsinaista parannuskeinoa ei ole, vaan oloa hoidetaan oireiden mukaisesti. Ihmisen pitää ensisijaisesti pitää huolta nesteytyksestä ja suola-sokeritasapainosta. Apteekista saatavat ripulijuomat tukevat hyvin toipumista, päivystyksen sairaanhoitaja Saara Honkonen kertoo.
Mikäli taloudessa on useita jäseniä, on syytä huolethia myös tehokkaasta käsihygieniasta. Myös Kahvat, hanat, näppäimistöt ja muuta pinnat on syytä putsata huolella.
– Kun vettä keittää, ei siitä enää saa tartuntaa, mutta tartunnan voi saada oireiselta perheenjäseneltä, Honkonen sanoo.
Oireiden jatkuessa ihmisellä voi esiintyä heikkoa oloa, väsymystä ja päänsärkyä. Riskiryhmässä ovat muun muassa lapset ja vanhukset, jotka ovat alttiita elimistön kuivumiselle.
– Läheisten tulisi tarkkailla riskiryhmään kuuluvan ihmisen yleisvointia ja mahdollisuuksien mukaan virtsan eritystä. Elimistön kuivumista voi myös testata nipistämällä esimerkiksi kämmenselän ihoa: mikäli iho palautuu normaalisti, kehossa on nestettä tarpeeksi. Mutta mikäli iho jää nipistyksestä rutulle, on syytä ottaa yhteys lääkäriin, Honkonen kertoo.
Mikäli oireet jatkuvat yli kolme päivää on hyvä hakeutua terveyskeskukseen.
Kai potilailta on otettu potilasnäytteitä? Taudinaiheuttaja ei todellakaan ole välttämättä E..coli, vaikka se vedestä löytyikin.
Ai se on joku jänskä bakteeri,jota ei ole löytynyt vedestä mutta simsalabim, se löytyykin nyt ihmisistä? Buahhaa.