ÄKS

Tiedote asukkaille koronaviruksesta

05.03.2020 17:21 (muokattu 06.03.2020 11:22)
Julkisuudessa on nyt paljon kirjoittelua kausi-influenssasta ja koronaviruksesta. Kirjoittelut voivat herättää huolta, mutta terveysviranomaiset seuraavat tilanteen kehittymistä tarkasti ja antavat ohjeita.
Äänekosken terveydenhuollon ammattilaiset tekevät yhteistyötä Keski-Suomen keskussairaalan infektiosairauksien asiantuntijoiden kanssa.

Suomessa on tällä hetkellä varmistettu kaksitoista koronavirustapausta. Näistä seitsemän liittyy suoraan matkailuun ja viisi ovat jatkotartuntoja. Kaikki Suomessa todetut tapaukset ovat olleet oireiltaan lieviä. Terveyden- ja hyvinvoinninlaitos (THL) seuraa kansainvälistä koronavirustilannetta ja päivittää sivuillensa ohjeistusta sekä ajantasaista tietoa esim. epidemia-alueiksi luettavista alueista, joita tällä hetkellä ovat Manner-Kiina, Etelä-Korea, Iran ja Italia. Tilannetta tarkastellaan jatkuvasti ja sivuille päivittyy myös ajantasainen tieto Suomessa todetuista koronavirustartunnoista. Lisätietoa saat sivulta:

https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19

Koronavirus aiheuttaa äkillisen hengitystieinfektion. Oireet ovat hyvin samanlaisia kuin muissakin hengitystieinfektioissa: kuume, yskä, kurkkukipu, hengenahdistus, lihaskivut ja päänsärky.

Sairastumistapauksissa soita aina ensin omalle terveysasemalle. On syytä välttää lähtemistä päivystyksen odotustiloihin, jotta muiden tartuntariskiä ei tarpeettomasti lisätä. Hoitaja tekee puhelimessa arvion tilanteestasi ja antaa lisäohjeita.

Äänekosken terveyskeskuksen puhelinnumero 020 632 2470 palvelee joka päivä klo 8-18. 

Klo 18–08 välillä ota yhteyttä Keski-Suomen keskussairaalaan puhelimitse numeroon 116 117.

Terveysviranomaisten julkaisemat kriteerit koronavirusepäilyn jatkotutkimuksille ovat:
1. Potilaalla on kuumetauti (kuume yli 38 °C), johon liittyy hengitystieinfektion oireita (yskä, hengitysvaikeus)

2. Potilas on oleskellut Manner-Kiinassa, Etelä-Koreassa, Iranissa tai Italiassa tai ollut lähikontaktissa laboratoriovarmistettuun koronavirukseen sairastuneen potilaan kanssa. Oireettomia epidemia-alueella oleskelleita ei tutkita.

Parhaat keinot suojautua kausi-influenssalta ja muilta hengitystieinfektioilta sekä korona- tai vatsatautiviruksilta ovat hyvä käsi- ja yskimishygienia.

Pese kätesi aina, kun tulet ulkoa sisälle, ennen ruokailua ja ruuan laittoa, wc-käynnin ja vaipan vaihdon jälkeen sekä niistämisen, yskimisen tai aivastamisen jälkeen ja kun olet koskenut samoja pintoja kuin flunssainen henkilö. Kädet pestään saippualla ja vedellä ainakin 20 sekunnin ajan.  Pesun jälkeen kuivaa kädet yleisissä tiloissa mieluiten kertakäyttöpyyhkeisiin ja vältä mahdollisuuksien mukaan kestokäyttöisien käsipyyherullien käyttöä.

Yski niin, ettet levitä mikrobeja. Suojaa suusi ja nenäsi kertakäyttönenäliinalla, kun yskit tai aivastat. Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta puserosi hihan yläosaan, älä käsiisi. Laita käytetty nenäliina välittömästi roskiin.

Ohjeita käsienpesuun ja yskimiseen löytyy THL:n sivuilta:

https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/infektioiden-ehkaisy-ja-torjuntaohjeita/kasienpesu-ja-yskiminen

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

 

TOIMITUStoimitus@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945
Riina Nygrén
toimittaja 050 337 0028

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

 

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
Max Steffansson – ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy