ÄKS

Tietovuoto vaanii kortilla maksajaa

09.04.2016 11:32 (muokattu 09.04.2016 11:33)
Maksukorttirikoksen uhriksi voi joutua huomaamattaan.

 

Enää ei riitä, että pitää huolta pankki- ja luottokortista fyysisesti. On hyvä olla erittäin tarkkana, ettei luottokorttitiedot siirry tuntemattomiin käsiin esimerkiksi verkko-ostosten yhteydessä.
– Tätä tapahtuu paljon, että korttitiedot ovat vuotaneet ulkopuolisille nimenomaan verkossa. Sisä-Suomen poliisiin tulee ilmoituksia tällaisista tapahtumista lähes viikoittain, rikoskomisario Sami Salo Sisä-Suomen poliisista kertoo.

 
ALKUVUODESTA uutisoitiin laajalti Hotels.comin kautta vuotaneista luottokorttitiedoista. KRP:n mukaan satojen suomalaisten tietojen epäillään vuotaneen nimenomaan hotellivaraussivuston kautta. Myös äänekoskelaisen Mikko Nurmen tiedot lähtivät maailmalle hotellivarauksen yhteydessä.

– Sain kirjeen pankista, että luottokorttini toimintaa rajataan epämääräisen toiminnan takia. Tilille oli ehditty tehdä katevarauksia muutamalla sadalla eurolla, mutta pankki ehti perua varauksia ja rahaa katosi lopulta vain 190 euroa, Nurmi sanoo.

Nurmen rahat palautuivat luottotilille parissa kuukaudessa, kun Nurmi oli ensin tehnyt rikosilmoituksen. Rikosilmoituksen tekeminen netissä aiheutti kuitenkin päänvaivaa.

– Sähköisessä rikosilmoituksessa ei ole erikseen rastiruutuun-vaihtoehtoa tällaiselle luottokorttirikokselle. Poliisin ohjeistus oli mielestäni muutenkin hieman vajavainen, Nurmi sanoo.

Rikoskomisario Salo kertoo, että rikosilmoituksen voi kuitenkin hyvin tehdä netissä, valitsemalla vaikka ”Luottokortti varastettu”-vaihtoehdon.

– Pääasia, että teon kuvaus on oikein. Sähköinen rikosilmoitus ei mene henkilön tekemänä läpi, vaan poliisi käy sen läpi ja tekee järjestelmään sen perusteella virallisen ilmoituksen, Salo kertoo.

 
KORTTITIEDOT VOIDAAN varastaa myös niin sanotulla skimmerillä, eli kopiointilaitteella, joka on kiinnitetty esimerkiksi pankkiautomaattiin. Uhri ei huomaa korttinsa tulleen kopioiduksi ennen kuin sitä käytetään. Näin kävi Miia Piiloselle.

– Sain tekstiviestin pankista,  että tilillä näkyy veloitusyritys, jonka haluavat tarkastaa. Viestissä luki, että tililtä oli yritetty nostaa Indonesiassa kolme kertaa 3 000 000 IDR:ää (noin 200 euroa). Kerroin, että en ole ostanut enkä tilannut Indonesiasta mitään. Kortti kuoletettiin heti. Ensireaktio oli hämmentynyt, mutta olin rauhallisin mielin, sillä rikos oli  jäänyt yritykseksi, Piilonen sanoo.

Piilonen uskoo korttinsa tulleen kopioiduksi huoltoasemalla Pieksämäellä, jossa skimmereitä on tavattu. Epäilynsä Piilonen kertoi myös poliisille tehdessään rikosilmoitusta. Poliisi otti tiedot ylös, mutta ei luvannut että syyllinen jää kiinni.

– Poliisi oli sitä mieltä, että haasteellista saada selvitettyä veloitusyritystä, mutta kyseli silti lisätietoja, Piilonen kertoo.

 
LUOTTOTIETOVUODOT ovatkin erittäin haasteellisia selvittää.

– Yleensä taustalla on kansainvälistä rikollisuutta, jonka selvittäminen on erittäin haastavaa. Tutkinnassa poliisilla on kädet ovat hyvin pitkälle sidotut, sillä virka-apua ei ulkomailta yksittäistapauksiin saa, Salo valittelee.

Sekä Piilonen, että Nurmi saivat uudet pankkikortit ja ovat vastaisuudessa entistä varovaisempia luottotietojensa suhteen, vaikka varovaisuus ei tässäkään tilanteessa olisi paljon voinut auttaa.

– Ajattelin, että iso firma, joka mainostaa laajasti telkkarissakin, olisi luotettava. Vastaisuudessa olen varovaisempi ja jätän ainakin varmaan firman käyttämisen väliin, Nurmi sanoo.

– Tapahtuma oli hyvä muistutus tarkkaavaisuudesta. Automaatilla kannattaa aina kädellä peittää nappulat, kun tunnuslukua näppäilee, Piilonen sanoo.

 
POLIISILLA EI OLE selviä ohjeita siihen, miten ihminen omalla toiminnallaan voi estää korttitietojensa vuotamisen ulkopuolisille.

– Jos tietäisi miten tämän voisi estää, niin silloin näitä rikoksia ei tapahtuisi. Ei voi esimerkiksi sanoa, että pieniin verkkokauppoihin ei ole luottamista, sillä varmasi 99 prosenttia näistäkin yrityksiä on rehellisiä.

Yksi konkreettinen neuvo on kuitenkin olemassa.

– Ulkomailla ollessa kannattaa välttää korttimaksuja pienissä putiikeissa ja ravintoloissa. Käteinen raha on turvallisempi vaihtoehto, Salo neuvoo.

 

 

MITÄ TEHDÄ JOS?
– Jos uskot tietojesi vuotaneen ulkopuoliselle, ole välittömästi yhteydessä pankkiin ja/tai luottoyhtiöön. Kortti voidaan kuolettaa ja saat postissa uuden kortin noin viikossa.
– Tarkasta tiliotteesi ja reklamoi pankkiin jokaisesta tuntemattomasta tilitapahtumasta. Reklamaatiolomakkeen saat pankista.
– Tee rikosilmoitus. Ilmoituksen tekeminen onnistuu myös netissä. Rikosilmoituksen tekeminen saattaa olla ehtona rahojen takaisin saamiseen.

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy