ÄKS

Toimittaja kysyy Äänekoskesta ja tekoäly antaa vastauksia sinne päin

22.07.2023 09:42 (muokattu 30.01.2024 07:39)
Tämän kuvan tekoon on käytetty tekoälyä nimeltä Midjourney. Se on botti jolle annetaan komentoja Discordissa. Tässä on käytetty komentona /imagine prompt City of Äänekoski --ar 16:9. 

Tekoäly tarkoittaa koneen kykyä jäljitellä inhimillistä päättelyä. Medialukutaidon lisäksi alamme pian tarvita myös tekoälyn lukutaitoa – näin osoittaa tämä kyselytukio tekoälyn kanssa.

 

Pistän Googlen hakuun ChatGPT.  Keskustelua käydään englanniksi. Kysyn ensimmäisenä: tiedätkö Äänekosken ja vastaus tulee sekunnissa.

– Kyllä, Äänekoski on kaupunki ja sijaitsee Keski-Suomessa. Siellä on noin 19 000 asukasta, vastaa Tekoäly.

Tekoäly kertoo, että Äänekoski tunnetaan kauniista luonnonympäristöstään, jossa on lukuisia järviä ja metsiä.

– Kaupungissa toimii myös useita teollisuudenaloja, mukaan lukien sellu- ja paperiteollisuus, joka on merkittävä osa sen taloutta. Lisäksi Äänekoski tarjoaa monipuolista virkistystoimintaa, vastaa Tekoäly

Asiallisesti vastattu. 

Seuraava kysymys: Onko Äänekoski kaunis paikka? 

– Kyllä Äänekoskea pidetään kauniina paikkana. Sitä ympäröi luonto, järviä, metsiä ja maalauksellisia maisemia. Alue tarjoaa mahdollisuuksia ulkoiluun, kuten patikointiin, kalastukseen ja hiihtoon, mikä tekee siitä houkuttelevan luonnon ystäville. Äänekoskella on myös oma viehätyksensä pikkukaupunkina, jossa on rauhallinen ja rento ilmapiiri. Kaiken kaikkiaan Äänekoski on monien mielestä kaunis ja rauhallinen paikka vierailla tai asua.

Allekirjoitan myös tämän vastauksen, sillä onhan itse Akseli Gallen-Kallelakin täällä hiihdellyt ja maalaillut. 

Äänekoskella on vahvaa kulttuuritoimintaa, joten osaako Tekoäly listata paikallisia bändejä tai muusikoita? 

– Äänekoski ei ehkä ole laajalti tunnettu musiikkielämästään, mutta alueelta on noussut muutamia bändejä kuten Mokoma ja Korpiklaani. Huomaa, että nämä ovat vain pari esimerkkiä ja Äänekoskella voi olla muita paikallisia bändejä tai muusikoita, jotka eivät ole yhtä laajasti tunnettuja, Tekoäly summaa. 

No höh. Olisin kyllä toivonut, että Tekoälyllä olisi ollut tietoa Machine Menistä, Jukka Vehkalasta, Seppo Närhistä, Anita Hirvosesta tai Psykeworkista. 

Jos satunnainen matkailija turvautuisi Tekoälyn apuun, voisi nälkä yllättää. Kun kysyn, missä voisin syödä Äänekoskella tulee vastaus viipymättä. Tekoäly tietää, että Äänekoskella on ”erilaisia ​​ravintoloita, jotka tarjoavat erilaisia ​​ruokia. Suosittuja vaihtoehtoja ovat suomalaisia ​​ja kansainvälisiä ruokia tarjoileva Ravintola Pata sekä buffet- ja à la carte -vaihtoehdoistaan ​​tunnettu Ravintola Keidas.” 

– Jos etsit kevyempää ateriaa tai välipalaa, Äänekoskella on useita kahviloita. Café Aino ja Café Helmi ovat kaksi tunnettua paikkaa, joissa voit nauttia kahvista, leivonnaisista ja voileivistä. Pizza on suosittu valinta ja Äänekoskella on muutama pizzeria, josta voi napata palan tai kokonaisen pizzan. Pizzeria Rax ja Pizzeria Da Vinci ovat kaksi harkittavaa vaihtoehtoa. Jos olet pikaruokaan innostunut, on Äänekoskella joitain pikaruokaketjuja, kuten McDonald’s ja Hesburger.”

 Helmi ja Hesburger löytyvät Äänekoskelta, loppu on täyttä kukkua. Mutta koska Tekoäly on ovela, se loiventaa vastauksiaan tyyliin: ”Nämä ovat vain muutamia ehdotuksia, ja Äänekoskella voi olla muita paikallisia ruokapaikkoja, joihin voit tutustua mieltymystesi perusteella.”

Uteliaisuus herää ja lisää kysymyksiä nousee pintaan. Sain Tekoälyltä vuolaat vastaukset Timo Harakasta, Jorma Kinnusesta ja Mikko Niskasesta.  Mutta tietääkö arvon Tekoäly, kuka on Marjo Steffansson. Eipä tiennyt. Mutta miten on kaupunginjohtaja Matti Tuonosen laita?

– Olen pahoillani, mutta minulla ei ole tietoa Matti Tuonosesta.

Sori, Matti. Oli kutkuttavaa kysyä. 

Tämän testin tuloksella ei tekoälyyn ole luottaminen – ainakaan vielä. Jonain päivänä tekoäly saattaa tehdä jo näitä toimittajan töitä, mutta monessa muussa hommassa ehta ihminen on korvaamaton. 

Pyysin tekoälyn lähettämään kuvan Äänekoskesta. Kuvassa näkyy on hyviä ja oikeita elementtejä: on  vesistöä, saari ja siltakin löytyy. Savua nousee taivaalle, metsää on paljon ja tornitalotkin kurkottelevat kohti taivasta. Vielä on matkaa tekoälylläkin, että siltojen kaupunkina tunnettu Äänekoski on näköisensä. 

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy