ÄKS

Tonttujen jouluyö: Tonttupartio pitää lupauksensa ja vie lahjatoiveet perille – katso kuvasarja

12.12.2021 19:31 (muokattu 12.12.2021 20:03)
Tonttupartio eteni määrätietoisesti kohti toivomuskirjelaatikkoa.

Sunnuntaina saattoi joku hieraista silmiään, kun kesken jouluhässäköiden  katukuvaan ilmestyi kokonainen tonttupartio. 

 

Tontuille oli annettu vain yksi mutta sitäkin tärkeämpi tehtävä: on tyhjennettävä huolellisesti joulupukille lähetettyjen toivomuskirjeiden laatikko. Ja niitä laatikoita oli paljon, ja kirjeitä sitäkin enemmän! Eli partioita lähti liikkeelle useampi, tismalleen samaan kellonlyömään.

Tunnetusti ahkerat ja huolelliset tontut etenivät määrätietoisesti kohti toivomuskirjeiden postilaatikkoa Hirvaskankaalla, Konginkankaalla, Suolahdessa ja Äänekoskella. Päätonttu laski, että mukana operaatiossa oli kolmekymmentä tonttua!

Punaisten postilaatikkojen tyhjennystä tuli seuraamaan useampi utelias silmäpari. Ujoiksi tiedetyt tontut eivät juurikaan ottaneet kontaktia lapsiin, mutta kysyttäessä vastattiin kyllä. Joulutoiveet viedään perille – takuuvarmasti.

– Myös ne kirjeet, jotka on jätetty eteiseen maton alle, ikkunalaudalle, ulko-ovelle tai ovenkahvaan. Kaikki menee perille, ja Joulupukki painaa visusti mieleen jokaisen toiveen. Ihan kaikkia toiveita ei joulupukki voi toteuttaa, mutta pyrkii olemaan huomaavainen ja tasapuolinen toivomusten suhteen, päätonttu lupasi.

Päätonttu lupasi, että myös ensi joulun alla tonttupartio ennättää Äänekoskelle kirjeitä hakemaan.

– Tätä varten alkaa tonttujen koulutus ja rekrytointi heti kun muilta joulukiireiltä ennättää, päätonttu sanoo, ja kiittää ideasta Sohlmanin perhettä sekä avustajia Pub Markuksesta sekä STIG ry:stä ja Varjolapsista – kiitokset lähtee jokaiselle mukana olleelle.

Aiemmin tapahtunutta:

Vuosi sitten joulun alla perhe Sohlman istui askarteluhuoneessa askartelemassa joulukortteja – ja siitä se idea sitten lähti! 

Koska kortteja valmistui niin paljon, ettei ollut niin paljoa tuttuja, kenelle niitä olisi lähtettänyt, niin perheen tytär Nora keksi että käydäään viemässä niitä kavereiden postilaatikoihin. 

– Tähän sitten joku heitti ”joo ja pukeudutaan tontuiksi”, Nana Sohlman muistelee. 

Korttitehtailijat pyysivät mukaan vielä muutaman kaverin lisää ja lähtivät seitsenpäisenä tonttujoukkona lyhdyt kädessä kiertelemään Äänekosken jouluisia katuja. 

– Idean toteutus tapahtui niin äkkiä, ettei siitä ehditty hihkaista kuin pikaisesti puskaradioon, mutta silti lapsiperheitä oli tullut tien varsille odottelemaan heitä. Iso pubin tippikellokin sai uuden tehtävän, kun sillä herätettiin omakotitaloalueen lasten huomio. Monet halusivat ottaa valokuviakin tästä porukasta, Nana muistelee. 

Kotiin palattua alkoi kynä kirjoittaa ideoita ylös, kun he pohtivat, kuinka että tämä olisi ihana tapahtuma muinakin jouluina. 

– Tapahtuma sai tuolloin jo nimenkin ”Tonttujen jouluyö”.  

Pohdittiin, kuinka usein lapset jättävät kirjeen pukille omalle kuistilleen ja se häviää sieltä, mutta koskaan he eivät näe tonttujen hakevan kirjettä.

– Tästä syntyi ajatus, että jos levitetään tonttujen postilaatikoita ympäri Äänekoskea ja sovitaan aika, jolloin tonttujoukot käyvät tyhjentämässä nämä, niin lapset voivat seurata tilannetta sivusta, kun heidän kirjeet lähtevät tonttujen matkaan pukin pajalle.

Aikuiset saivat myös kirjoittaa pukille kirjeen mikäli perheelle on sattunut vuoden aikana vastoinkäymisiä tai on jokin muu syy, ettei joulun järjestäminen oikein ota onnistuakseen. Pub Markuksen tontut valitsevat muutaman perheen, kenelle ostavat lahjakortin ruokakauppaan.

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy