ÄKS

Tossutellen ja tassutellen – lähde mukaan ulkoiluystäväksi

11.09.2023 11:17
Harri Kautto ja Martti-koira lenkkeilevät Raimo Tuomaisen kanssa viikoittan. 

Äänekoski on mukana Ikäinstituutin Tossut ja tassut liikkeelle -hankkeessa, jossa etsitään koiranomistajia kotona asuvien iäkkäiden ulkoiluystäviksi.

 

Iäkkäiden ulkoilua on edistetty Ikäinstituutin Voimaa vanhuuteen -ohjelmassa jo vuodesta 2007 alkaen. Vuosien varrella Ikäinstituutti on kouluttanut kuntiin ja järjestöihin satoja ulkoiluystäväkouluttajia, jotka ovat kouluttaneet yhteensä noin 1500 iäkkäiden ulkoiluystävää eri puolille Suomea. Tossut ja tassut liikkeelle -hankkeessa ulkoiluystävätoimintaa kehitetään yhdessä koiranomistajien ja iäkkäiden kanssa. Vastaavaa toimintaa on käynnistelty seitsemällä muulla paikkakunnalla. Äänekoskella koulutuksen on saanut viisi – ja jokaisella on oma ulkoilukaveri.

Ulkoiluystävänä toimiminen koiran kanssa on vapaaehtoistoimintaa. Koiranomistaja hakee kävelylenkille mukaan naapurustossa asuvan ulkoilutukea tai -seuraa kaipaavan iäkkään. Myös Äänekoskella laitetaan tossua tossun eteen tassujen tahtiin. Harri Kautto ja Martti-koira käyvät Raimo Tuomaisen (83) kanssa lenkillä kerran viikossa.

– Ollaan lenkkeilty toukokuun alusta saakka, ja koen koirakaverin mukavana. Eikä tuossa miehessäkään mitää vikaa ole, Raimo Tuomainen naurahtaa.

Tuomaisen kunto on noussut kohinalla. Keväällä hän tarvitsi apuvälineeksi rollaattoria, nyt mennään reipasta tahtia kävelysauvojen kanssa.

– Raimo on innostunut liikkumaan ja kehitys on ollut huimaa, Harri Kautto iloitsee.

Harri Kautolle vapaaehtoistoiminta senioireiden parissa on ollut pitkäaikainen haave.

– Olen ollut töissä Eläkkeensaajien keskusliitossa ja työssäni kohtasin seniorikansalaisia, eli tämä ei ole minulle kovin vierasta toimintaa. Olen iloinen, että askeleet passasivat ja nyt saan olla mukana liikuttamassa ja virkistämässä Raimoa, Kautto sanoo.

Kolmikko  ottanut tavakseen lähteä lenkille Tuomaisen kotinurkkia edemmäksi. Tällä kertaa lenkille lähdettiin Pankkarin takana kulkevalle rantaraitille.

– On mukava päästä katsomaan uusia maisemia, Tuomainen sanoo.

Martti on yksivuotias kultainennoutaja. Koira on loistava jäänmurtaja, ja Martti on varmasti edesauttanut tutustumista.

– Martti unohtaa Raimon seurassa pentumaisen käytöksen ja toimii aivan upeasti. Martti tykkää kovasti, sillä asumme Hirvaskankaalla ja näillä lenkkireissuilla saa aivan uusia hajuja haisteltavaksi. Ei Marttia tarvitse houkutella lenkille lähtemään,  Kautto sanoo.

Tuomainen myöntää olevansa ”koiraihminen”.

– Aikoinaan lapset halusivat koiria ja niitä sitten olikin: saksanpaimenkoira, rottweiler ja villakoiria. Voin sanoa, että Martin läsnäolo ilahduttaa. Kyllä se niin on, että koira on ihmisen paras ystävä, Tuomainen sanoo.

Ulkoiluystäväksi koiran kanssa voi ryhtyä täysi-ikäinen henkilö. Toiminta edellyttää, että vapaaehtoinen tuntee ja hallitsee koiransa ja osaa ennakoida sen käytöstä.

– Kiinnostuin koiran kanssa toteutettavasta ulkoiluystävätoiminnasta heti siitä kuultuani. Iloksemme pääsimme aloittamaan tämän toiminnan myös Äänekoskella. Uskon koirien positiiviseen voimaan ja on huikeaa, että löysimme koiraihmisistä uusia vapaaehtoisia liikuttamaan iäkkäitä, sanoo myös itse tähän koulutukseen osallistunut Tiina Liimatainen Äänekosken liikuntapalveluista. Liimatainen toimii yhteyshenkilönä Tossut ja Tassut -toiminnassa Äänekoskella.

Liimatainen kannustaa ottamaan yhteyttä, jos toiminta kiinnostaa. Ulkoilutettavia on jonoksi asti. Toimintaan etsitään täysi-ikäisiä koiranomistajia, joilla on auttamisen halua sekä terveitä, rauhallisia koiria, joiden käytös on ennakoitavissa. Koiran tulee suhtautua ystävällisesti vieraisiin ihmisiin, eikä se saa pelätä apuvälineitä.

– Haastamme äänekoskelaisia koiranomistajia mahdollistamaan ulkoilua niille iäkkäille, jotka eivät muuten pääsisi ulos. Tällä hetkellä Tossut ja Tassut -toimintaa toteutetaan Äänekosken ja Sumiaisten taajamissa. Tavoitteena on saada toimintaa myös muihin taajamiin, Liimatainen sanoo.  

Heräsikö kiinnostus lähteä mukaan Tossut ja tassut -toimintaan? Ota yhteys Tiina Liimataiseen tiina.liimatainen@aanekoski.fi tai 0400 115199

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy