ÄKS

Tukiperhetoiminta antaa paljon

31.05.2020 16:08
Riikka ja Eetu Happo, sekä lapset Alvin, Lilja ja Venni.
Äänekoskelaisen Riikka ja Eetu Hapon perheessä riittää vipinää. Kolme alle kouluikäistä lasta ja perheen lemmikkikissa pitävät huolen siitä, että tylsää hetkeä perheen arjessa tuskin tulee. Omien lasten lisäksi perhe on toiminut tukiperheenä muiden lapsille jo vuodesta 2013.

 

Tukiperhetoiminta tarkoittaa sitä, että heidän kotonaan käy säännöllisesti tukiperhettä tarvitsevia lapsia, yleensä sovittuina viikonloppuina.

Tukiperhetoiminta kiteytettynä tarkoittaa lapselle tarjottavaa lyhytaikaista oleskelua tukiperheen luona sovittuina aikoina. Asiakkaina tukiperhetoiminnalle on monenlaisia perheitä, erilaisine tarpeineen.

– Meille tukiperhetoiminta on antanut paljon hyvää, omat lapset ovat saaneet ystäviä ja odottavat aina innolla, milloin kaverit tulevat kylään. Parasta toiminnassa on ollut lasten kasvun ja kehityksen seuraaminen pitkällä aikavälillä. Monet meidän luona olleista lapsista ovat jääneet ystäviksi ja käyvät moikkaamassa vielä vuosienkin jälkeen, Riikka summaa toiminnan parhaita puolia.

Ylitsepääsemättömiä haasteita toiminnassa vuosien varrella Hapon perhe ei ole kohdannut. Luottamus ja avoimuus tukea tarvitsevan perheen kanssa ovat avainasemassa, kun yhteistyötä tukiperheen kanssa rakennetaan. Jokaisella tukiperheessä käyvällä lapsella on Äänekoskella oma sosiaalityöntekijä, jonka kanssa tukiperhe voi keskustella lapsen tilanteesta, sekä mieltä askarruttavista kysymyksistä.

– Toiminta on hyvin joustavaa ja tukiperheen oma tilanne otetaan joka asiassa huomioon. Toimintaan lähtevien perheiden ei tarvitse ajatella, että sitoutuu loppuelämäkseen johonkin, vaan yksilölliset asiat otetaan huomioon myös tukiperheen kohdalla, Riikka kommentoi.

Tukiperheeksi haluavien on hakeuduttava koulutukseen, jossa otetaan huomioon hakijoiden tilanne sekä toiveet siitä, minkälaisena tukiperheenä heillä olisi mahdollista toimia. Toiminta on monimuotoista ja tukiperheenä voi toimia melkein kuka vaan, jolla oma elämäntilanne on vakaa ja halua auttaa sekä sitoutua toimintaan on tarpeeksi.

– Tukiperhe ei tarkoita sitä, että pitäisi itsellä olla lapsia, tai edes puolisoa. Myös yksin asuva henkilö voi toimia tukiperheenä, vaikka omaa perhettä ei olisikaan, Riikka kertoo.

Riikka Ja Eetu Happo ovat kouluttautuneet mm. kehitysvammaisten lasten tukiperheeksi. Tämän lisäksi heillä on ollut lapsia myös lastensuojelun ja Pelastakaa Lapset Ry:n kautta. Kynnys hakea apua, kun sitä tarvitsee, on kuitenkin edelleen korkea.

– Varmasti se on kova paikka, jos tuntuu siltä, ettei pärjää oman lapsen kanssa. Olisi se meillekin. Mutta tätä varten meillä on erilaisia apukeinoja auttaa jo varhaisessa vaiheessa, ettei asiat pääsisi pahempaan jamaan. Tukiperhetoiminta pitäisi olla juuri matalan kynnyksen apu, jota kannattaa käyttää, jos kokee, ettei omat voimat aina riitä, Riikka ja Eetu painottavat.

Tuen tarve on yksilöllistä ja arvioidaan aina erikseen jokaisen kohdalla. Jokaiselle tukea tarvitsevalle perheelle yritetään löytää mahdollisimman sopiva tukiperhe.

-Tällä hetkellä jonossa on noin 20-30 tukea tarvitsevaa perhettä, joten uusien tukiperheiden tarve on kova. Toivoisimme kaikkien, joita asia yhtään kiinnostaa, tulevan tutustumaan toimintaan. Infotilaisuuteen ja koulutukseen osallistuminen ei tarkoita vielä sitä, että toimintaan olisi pakollista sitoutua, kertoo lapsiperheiden palveluohjaaja Pia Hannuksela.

Lapsiperheet voivat olla perhekeskukseen yhteydessä myös muissa asioissa.

– Kaikki lapsiperheitä askarruttavat asiat ovat meille tärkeitä ja yritämme vastata parhaamme mukaan kuntalaisten toiveisiin lapsiperheiden asioissa. Meihin voi olla yhteydessä, vaikka ihan lasten harrastusmahdollisuuksien selvittämisessä. Perhekeskus palvelee kaikkia, ei vain akuutin avun tarpeessa olevia perheitä, kertoo perhekeskuskoordinaattori Elina Lämsä.

Perhekeskus palvelee koronavirustilanteesta huolimatta etäyhteyksin tutuissa numeroissa ja on apuna sekä tukena kaikissa lapsiperheiden asioissa. Perhekeskuksen yhteystiedot löytyvät täältä: https://www.aanekoskenperhekeskus.fi/

Riikka ja Eetu Hapon perheessä tukiperhetoiminta koronaviruksen aikana on katkolla poikkeustilanteesta johtuen. Toiminta jatkuu normaalisti tulevaisuudessa, kun yleinen tilanne sen sallii.

Infotilaisuus tukiperhetoiminnasta pyritään järjestämään syksyllä. 

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy