ÄKS

”Tulevaisuudessa tulee väistämättäkin olemaan paljon yhteistyötä hyvinvointialueen kanssa” Taina Laitisen työnä on edistää äänekoskelaisten hyvinvointia

05.10.2022 16:07
Hyvinvointikoordinaattori Taina Laitisen tehtävänä on edistää asukkaiden hyvinvointia ja vahvistaa sote-muutoksen jälkeen kaupungille jääviä hyvinvointipalveluita, eli kulttuuria, liikuntaa ja muita vapaa-ajan palveluita sekä suurimpana jäljelle jäävän toimialan eli opetuksen ja kasvatuksen palveluja.

Äänekosken kaupungin kasvun ja oppimisen toimialalla aloitti uudessa hyvinvointikoordinaattorin pestissä 1.9. Taina Laitinen. Hyvinvointikoordinaattorin tehtävänä on edistää asukkaiden hyvinvointia ja vahvistaa sote-muutoksen jälkeen kaupungille jääviä hyvinvointipalveluita, eli kulttuuria, liikuntaa ja muita vapaa-ajan palveluita sekä suurimpana jäljelle jäävän toimialan eli opetuksen ja kasvatuksen palveluja.

 

– Sote-muutoksessa hyvinvoinnin edistäminen ja ennaltaehkäisevät palvelut jäävät kuntien vastuulle. Yksilön hyvinvointia lisäävät eniten kulttuuri- ja liikuntapalvelut, joten niihin pitää kaupungin panostaa. Hyvinvointialueelle siirtyvät tukevat ja korjaavat palvelut, Taina Laitinen kuvaa.

Ensitöikseen hyvinvointikoordinaattori valmistelee Äänekosken kaupungin hyvinvoinnin edistämisen ohjelmaa, joka korvaa aiemman laajan hyvinvointikertomuksen.

– Nyt sitä uudistetaan ja paljon onkin tekemistä, kun osa palveluista siirtyy hyvinvointialueelle. Tulevaisuudessa tulee väistämättäkin olemaan paljon yhteistyötä hyvinvointialueen kanssa, Laitinen uskoo.

Laitinen toivoo, ettei sote-muutoksessa kärsisi tämänhetkinen ylisektorinen yhteistyö, jota tehdään lasten ja nuorten ja perheiden kanssa.

– Olen ollut kymmenen vuotta oppilashuollossa ja nähnyt, kuinka yhteydenoton kynnys on meillä matala. Nuorilla on myös usein oma tapansa kertoa aikuisille, että heillä on jotain sanottavaa, ja niitä pitäisi osata lukea, Laitinen sanoo.

– Siirtymäkauden ajan eli seuraavat kaksi vuotta mietitään, miten hommat hoidetaan. Vammais- ja vanhusneuvostot jäävät kuntiin tuttuun tapaan ja heidän kanssaan teen työssäni tiivistä yhteistyötä.

– Olen musiikin ja ilmaisun harrastaja ja sitä kautta yhdistyskenttä ja kulttuuripalvelut ovat lähellä sydäntäni. Järjestötyö on tärkeä osa asukkaiden hyvinvointia. Yhteistyötä kolmannen sektorin ja muiden toimijoiden kanssa syvennetään entisestään.

Laitinen muistuttaa, että hyvinvointi lähtee aika pienistäkin asioista, kuten säännöllisestä ateriarytmistä. Onkin tosi tärkeää, etteivät lapset ja nuoret jätä kouluruokaa väliin.

– Kaupungin ruokapalvelu onkin yksi merkittävä osa hyvinvointityötämme.

”Äänekoski on kohdellut minua hyvin”

Taina Laitinen on nähnyt hyvinvointiasiaa monesta eri näkökulmasta laajan koulutuksensa ja työkokemuksensa kautta. Hän on koulutukseltaan sosiaalityöntekijä, sosiaalikasvattaja, yhteiskuntatieteiden sekä kasvatustieteiden maisteri, ja hänellä on lisäkoulutusta nepsy-lapsiin liittyen. Tällä hetkellä Laitinen valmistelee väitöskirjaansa koulukuraattorien monialaisesta yhteistyöstä.

Laitinen on monelle äänekoskelaiselle perheelle tuttu kuraattorina. Laitinen on ollut Äänekosken kaupungilla vastaavana koulukuraattorina vuodesta 2013, mutta välillä ollut opettamassa Jyväskylän yliopistolla.

– Kun tulin tänne Suolahteen töihin, oli kuin olisin tullut omaan lapsuudenkylääni. Täällä on ollut kotoisaa ja ihmiset ovat avoimia ja sosiaalisia. Olen aina tuntenut oloni tosi tervetulleeksi. Kirjoitin nyt työhakemukseenikin, että Äänekoski on kohdellut minua hyvin.

Laitista ilahduttaa, miten Äänekosken kaupunki on voimakkaasti strategiastaan lähtien ottanut kuntalaisten osallistamisen ja avoimen hallinnon ohjenuorakseen. Osallistamisen näkökulmasta myös nuorisovaltuusto on tärkeä linkki.

Osallistamiseen panostetaan myös uudella Keski-Suomen hyvinvointialueella. Hyvinvointialue järjestää Äänekoskella Pankkari Areenalla kaikille avoimen kuntalaisten keskusteluillan tiistaina 11.10.2022 klo 18-19.30. Taina Laitinen kannustaa, että ihmiset tulisivat sinne mukaan kuuntelemaan, keskustelemaan ja jakamaan huoliaan ja ideoitaan sote-muutokseen liittyen.

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy