ÄKS

Turvakoti on aina auki ja sen palvelu on maksutonta

08.11.2022 19:30
Torikadulla sijaitseva Äänekosken turvakoti on auki 24/7.

Joskus on tilanteita, että kotona oleminen ei ole turvallista lähisuhdeväkivallan vuoksi. Turvakoti antaa turvaa ilman lähetettä – ja palvelu on maksutonta.  

 

Lähisuhdeväkivallasta kerrotaan yleensä helpommin läheiselle kuin ammattilaiselle. Mitä läheisen pitäisi osata sellaisessa tilanteessa tehdä? Kuuntelemisen ja tukemisen lisäksi on hyvä muistaa kertoa turvakodista. Turvakoti on aina auki ja se on maksuton palvelu. Turvakotiin voi tulla iästä tai sukupuolesta riippumatta, joko yksin tai lasten kanssa.

Moni ajattelee, että vain pahoinpitely on väkivaltaa. On kuitenkin olemassa monenlaista väkivaltaa, ja se vahingoittaa aina. Tämän vuoksi pelkkä väkivallan uhka riittää perusteeksi tulla turvakotiin. Mikäli kotona oleminen ja sinne jääminen pelottaa, kannattaa ainakin ottaa yhteyttä turvakotiin.

Turvakodin henkilökunta päivystää koko ajan, joten hädän hetkellä turvakotiin voi vain saapua paikalle. Mikäli mahdollista, turvakodille kannattaa soittaa etukäteen, jotta kotoa lähtemisen voi suunnitella mahdollisimman turvalliseksi henkilökunnan kanssa. Koko Suomessa turvakoteja on yhteensä 29, joten apua tarvitsevalle löytyy varmasti paikka jostakin turvakodista. Keski-Suomessa turvakoteja on kaksi: Jyväskylän Kuokkalassa ja Äänekosken keskustassa.

Turvakodissa asiakas saa ilmaisen ruuan, oman huoneen, liinavaatteet ja välttämättömät hygieniatarvikkeet. Ovien lukitukset, kameravalvonta ja henkilökunnan läsnäolo luovat turvallisuudentunnetta. Jokaiselle asiakkaalle nimetään omaohjaaja. Yleensä asiakas tarvitsee pian turvakodille tultuaan kriisiapua. Pahimman kriisin jälkeen omaohjaaja antaa asiakkaalle tietoa lähisuhdeväkivallasta ja siitä selviämisestä. Turvakodin sosiaalityöntekijä suunnittelee asiakkaan kanssa tukitoimet ja palvelut, joiden avulla asiakkaan elämä olisi turvallisempaa turvakodilta kotiutumisen jälkeen. Turvakodin henkilökunta antaa apua asiakkaan tarpeen mukaan myös esimerkiksi rikosilmoituksen tekemisessä, lähestymiskiellon hakemisessa tai uuden asunnon etsimisessä. Lasten kanssa työskennellään erilaisten pelien ja leikkien avulla. Työskentelyjen lisäksi turvakodilla järjestetään ryhmätoimintaa ja muuta yhdessäoloa.

Asiakas on turvakodissa siihen saakka, kun hänen arkensa on riittävän turvallista. Jonkun kohdalla se tarkoittaa muutamaa päivää, ja joku toinen voi tarvita turvakodin apua parikin kuukautta. Osa asiakkaista palaa entiseen kotiin jatkamaan yhteiselämää väkivallan tekijän kanssa, osa alkaa rakentaa omaa elämää uuteen osoitteeseen. Olipa asiakkaan polku turvakodin jälkeen mikä tahansa, hän tekee päätöksen tulevaisuudestaan itse. Mikäli väkivallan uhka jatkuu turvakotijakson jälkeen, asiakas on uudestaan tervetullut turvakotiin. Turvakotien saaman palautteen mukaan asiakkailla on turvakodissa turvallinen olo, ja he saavat tarvitsemaansa tietoa ja tukea turvallisemman tulevaisuuden rakentamiseksi.

Turvakotien yhteystiedot:

Jyväskylän turvakoti, Liitukuja 2, 40520 Jyväskylä, p. 050 4688 179

 Äänekosken turvakoti, Torikatu 4, 44100 Äänekoski, p. 050 4773 973.

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy